уторак, 26. фебруар 2013.

REČ PO RIJEČ (66)

HODOČAŠĆE ARSENIJA NJEGOVANA
Roman Borislava Pekića (Ninova nagrada za roman godine – 1970.)

Arseniјe Kirila Njegovan, naslednik čuvenih Njegovana, kućevlasnik i rentiјer, strasni zaljubljenik u svoјe kuće mezimice, postao јe simbol čoveka kog je obuzela velika strast – strast posedništva. Glavni јunak romana upravo јu јe sam ovako opisao: „Između mene i moјe imovine važi odnos recipročnog vlasništva; mi smo dve strane јednog bivstva, bivstva posedništva”. A upravo tom bivstvu podređen јe vasceli Arseniјev život do te mere da se sve što se posedu protivi shvata kao pretnja od koјe Arseniјe pokušava da spase ne samo svoјe kuće no na kraјu i samog sebe.



Borislav Pekić (1930-1992), jedan od najznačajnijih pisaca srpske književnosti XX veka, romansijer, dramski pisac i filmski scenarista, rođen je u Podgorici. Detinjstvo je proveo u Podgorici, Novom Bečeju, Mrkonjić-Gradu, Kninu, Cetinju i Bavaništu u Banatu. Od 1945. godine je u Beogradu, gde je pohađao Treću mušku gimnaziju i maturirao 1948. godine. Te iste godine osuđen je na petnaest godina strogog zatvora sa prinudnim radom i gubitkom građanskih prava od deset godina kao pripadnik, tada ilegalnog, Saveza demokratske omladine Jugoslavije. Na izdržavanju kazne je bio u KPD Sremska Mitrovica i KPD Niš. Pomilovan je 1953. godine, pošto je proveo pet godina u zatvoru.
Godine 1965. objavljuje svoj prvi roman „Vreme čuda”. Od tada se posvećuje isključivo pisanju. Piše prozu, pozorišne, radio i televizijske drame. Član je uredništva „Književnih novina” od 1968. do 1969. godine i saradnik u časopisima „Stvaranje”, „Književnost”, „Savremenik” i „Književna reč”, kao i u brojnim novinama i dnevnim listovima. Za drugi roman, „Hodočašće Arsenija Njegovana” (1970), dobija prestižnu Ninovu nagradu za roman godine.

1 коментар:

Belirac је рекао...

Valja pribilježiti i inicijale

A. Nj. - Arsenije Njegovan