субота, 12. октобар 2013.

PISMO ZA NOVU ZAGONETKU



Juče mi je poštar donio „Vesnik EK Nova zagonetka“ broj 35.

Zahvaljujem Miroslavu Lazareviću i ostalim kolegama na pažljivom gestu i čestitam na entuzijazmu. Napraviti 35 brojeva nije mala stvar. Ljubiteji enigmatike mogu da pročitaju obilje materijala (48 strana) a „Vesnik“ se može preuzeti i na sajtu ESS-a. Preporučujem!

Ipak, imai jednu intervenciju.
Na strani 6 (između ostalog stoji):...Saradnju sa časopisom „Glorija“ takođe je ugovorio naš klub, pa procenat od ovog posla ide u klupsku kasu. Sticajem određenih okolnosti, ovogodišnji dodatak „Letnja zabava“ u broju 530 od 30. Juna 2013. godine, urađen je preko Milorada ŽIVANIĆA bez konsultovanja Predsedništva kluba, pa su radovi urađeni na brzinu, bez mogućnosti obezbeđenja potrebnog kvaliteta, što nije u interesu kluba, a posebno što su na saradnju pozvani enigmati, koje klub ceni i uvažava, ali nisu članovi kluba i koji nikada nisu ponudili klubu neku saradnju, pa zašto bi klub onda davao poslove njima, pogotovo što ima izvanrednu ekipu sastavljača.

Ova citirana sitnica, natjerala me da napišem ovo što slijedi.

Poštovani Miroslave,
Mislio sam da smo ovaj nesporazum, jer ja to smatram nesporazumom, razriješili u Vranju, te da je jasno. Kako se tekst ipak pojavio kasnije, osjećam potrebu da tražim da se objavi moje viđenje „problema“ kako ono napisano ne bi ostalo bez glasa "druge strane".

Umjesto da zahvališ Rešadu i meni što smo priskočili u pomoć „kada je bilo gusto“, da tebi i tvom klubu sačuvamo „tezgu“, ti nas prozivaš.

Evo kako ja gledam na cijelu stvar.
Zvoni mi telefon u 14.00 (još sam na poslu). Zove me Živanić i kaže da su ga zvali iz „Glorije“, da nisu mogli da te nađu jer si negdje na planinarenju, da im „gori pod nogama“ i da do sutra do 10 treba uraditi 8 strana (velikih). Ja rekoh da nema šanse jer popodne imam obaveze, da sam umoran k’o pas (baš tako sam kazao). Za pola sata opet zvoni telefon. MŽ kaže da su u „Gloriji“ pristali na 4 velike skandinavke. Ja opet kažem da ne mogu i da traži nekoga ko će uraditi. U 16 ponovo telefon. Živanić vapi: „Hajde molim te, da uradimo. Miroslav će ostati bez tog posla, a to je našem klubu značajno. Evo angažovaću ljude da sastavljaju. Ti sastavi jednu, ja sam već zvao ljude. Jedva sam sakupio neke koji mogu. Evo po jednu ćemo uraditi Ljubiša, Sreten i ja, a ti sastavi tu svoju.
Upitah, a ko će opisivati i pripremati za štampu (znajući unaprijed da sam ja "srećni dobitnik“.
Iako sam umoran, iako imam obaveza, bacam se na posao, a da čestito nisam ni ručao (zapažaš da nema pominjanja nikakvog honorara!!!!). Crtam lik za skandinavku (treba mi jedno pola sata da sve namincam kako treba. Sastavljam skandinavku, opisujem, pripremam... Već je 20-21 sat. Stižu mi još tri veliiiiiiikeeeee skandinavke. Opisujem ih i pripremam. Mnooooogooo posla. Završavam oko 1.30 poslije ponoći i idem na spavanje. U 2.15 budi me telefon, stiže mi poruka od MŽ i izvinjava se jer je pogriješio. Pominjao je Sretena, a mislio je na Rešada. USTAJEM IZ KREVETA, uključujem kompjuter i prepravljam.
Uspjeli smo da završimo.

E sada, malo budala će se naći koji će uraditi ovo što sam ja uradio. Ostavio sam svoje obaveze, sve da pomognem kolegama, „bacio“ sam 10-12 sati svog slobodnog vremena, nisam spavao kako treba, a sutra je trebalo na posao...i onda saznam da sam „radio protiv interesa Nove Zagonetke“.  U najmanju ruku, nije lijepo.

Sada malo po stavkama:
Lično smatram da ne stoji ni ono: „nisu članovi kluba i koji nikada nisu ponudili klubu neku saradnju, pa zašto bi klub onda davao poslove njima, pogotovo što ima izvanrednu ekipu sastavljača“.
-Siguran sam da sam do sada pripomogao rad tvog kluba mnogo više nego što klubu pomaže najmanje polovina članstva (neću da pretjerujem pa da kažem više od 80% članstva). Naravno ne očekujem orden zbog toga, ali makar nemoj napisati ono što si napisao. Kada sam odbio nešto što ste tražili i ti i ESS i mnogi drugi (To je po pravilu neko volontiranje u kojem dosta tereta padne na moja leđa)
- Molim te kada neki drugi put neko iz „izvanredne ekipe sastavljača“ uradi ovo šta je uradila ova četvorka volontera, javi mi pa da ih javno pohvalim. Gdje su bili kada je sve ovo trebalo završiti ODMAH?
- Kvalitet ove 4 skandinavke ZASIGURNO ne zaostaje za do sada objavljenim skandinavkama, niti onima koje će se objavljivati ubuduće. (Rešad će se složiti!)
- Nije nevažno reći da nisam dobio nikakav honorar za ovaj posao. Ti možeš da potvrdiš da ga nisam ni tražio.
Odmah možemo da se dogovorimo:
Ako ima nekog honorara za ovaj posao (da se zna da je, objektivno, moj dio „kolača“ makar 50% - jedna skandinavka, svi opisi i priprema svih skandinavki) možete (kao klub) raditi isto šta i ostalim honorarima od „Glorije“.
Dakle:
Ako se autori potpuno odriču honorara za klub, odričem se i ja do zadnje pare.

Ako se daje određen dio honorara klubu, dajem ga i ja.
Ako se isplaćuju honorari, nisam gadljiv ni na tu varijantu- i to ću prihvatiti.
Uz srdačan pozdrav, očekujem da ovo pismo objavite u „Vesniku“, da se zna. Kad već stoji onaj tekst, lijepo bi bilo čuti i ovu varijantu. Takođe, i tebe i ostale kolege ću zamoliti da se ubuduće, da me se ne sjetite samo u „vanrednim okolnostima“. Ponekad se i odmaram, imam i ličnih obaveza, ne mora gro tereta preko mojih nejakih leđa...a lijepo bi bilo da me se sjetite kada ima nekih laganih para od enigmatike. (Ne pamtim takve situacije).

Pozdrav. Slavko


7 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Naravno. Postoji mogućnost da je ovaj sporni dio teksta napisan prije Vranja pa da ga je Miroslav zaboravio izbaciti, nakon što je iz prve ruke saznao šta se stvarno dogodilo.

Dejan Minić је рекао...

I ja sam pre nekoliko dana poštom dobio "Vesnik", te najlepše zahvaljujem Miroslavu na tome. U svakom broju glasnika ima lepih enigmatskih tekstova koje sa zadovoljstvom čitam.

Slavko Bovan је рекао...

Da, naravno. I pored ove moje male intervencije, ostaje ona moja zahvalnost i preporuka sa početka pisma.

U Vesniku je i jedna ukrštenica Nove Zekića koju obavezno treba pogledati.

Анониман је рекао...

Šta je ovo, kakav je to tekst: mi umesto da se ''sabiramo'' - mi se delimo! Ne mogu da verujem da je to Miroslav napisao, ali očigledno jeste. Šteta za takvo njegovo razmišljanje!!!

Миле Јанковић је рекао...

Ne znam šta je sporno u ovom tekstu. Miroslav Lazarević je kritikovao člana svoga kluba Milorada Živanića što je pozvao enigmate koji nisu članovi NZ na saradnju, a nije kritikovao te enigmate što su pristali na saradnju sa MŽ. Tako po meni, Slavko, Miroslav te nije ničim nije uvredio, on samo štiti interese svoga kluba.

Slavko Bovan је рекао...

Ja i nisam kazao da me je uvrijedio već da je malo iskrivio činjenice.

- Podmetnuo sam leđa da njemu i njegovom klubu sačuvam posao koji je godinama radio.
- Nisam ja željan da trošim uludo svoje vrijeme, ali kada se mora, onda to i uradim.
- Članovi njegovog kluba se nisu mnogo otimali da ovo urade za 12 sati
- Nikakav honorar nije pominjan (niti sam ga dobio)
- Nije istina da nisam pripomagao NZ u radu

Od svega ovoga najspornije je to što se ovaj dio teksta pojavio iako je sve raščišćeno. Neupućni čitalac teksta u Vesniku bi mogao da zaključi da otimam nekome neke poslove.

Slavko Bovan је рекао...

Takođe, mnogo često se pominju nekakve saradnje za nekakav honorar, a malo, ili nikako se ne pominje rmbanje bez ikakve nadoknade. Takve mobe, brzo zaborave skoro svi.