четвртак, 3. октобар 2013.

REČ PO RIJEČ (278)

Jovan Nedić, na Vinskoj cesti , Vidikovac (vidi tekst!) - 28.09.2013.


VINSKI PUT
VINSKA CESTA
Vinski put ili vinski turizam je specifičan oblik odmora, koji kombinuje degustaciju vina određenog vinogradarskog kraja sa  prirodnim lepotama, običajima i kulturno – istorijskim spomenicima tog područja. Nauka koja se bavi istraživanjem i proizvodnjom vina zove se enologija pa se ova vrsta turizma često zove i enološki turizam.
U Baranji postoji VINSKA CESTA koja vijuga kroz najlepše pejzaže u dužini od gotovo 8 kilometara. Na jednom od propagandnih sajtova piše:
Znatiželjne putnike na ulazu pozdravljaju mladi nasadi što poput vesele dječice trepere na proljetnom suncu, a onda se pred usponom na Banovo brdo vizura vinograda mijenja, a stari nasadi poput starih mudraca poručuju prava ljepota tek slijedi … produži dalje

Vidikovac što se smjestio među vinograde mjesto je s najljepšim pogledom na vinograde i dolinu u kojoj se nižu uređena sela i nepregledni hektari bogate obrađene zemlje.

4 коментара:

Belirac је рекао...

Vinska cesta o kojoj je ovdje riječ postala je prvorazredna turistička atrakcija u Baranji. Imamo ih mi u Baranji još, a u Hrvatskoj ih ima tušta i tma.

Miroslav Cvetković је рекао...

Krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka, sećam se, mnogi proizvođači grožđa iz okoline Niša - Gornji i Donji Matejevac, Sićevo i moja rodna Jelašnica, prodavali su grožđe u Zagrebu. Prevoz su vršili kamionima i vozom, udruživalo se po nekoliko njih ako su imali manju količinu, ili išli porodično (veći proizvođači). Kvalitetnije grožđe je prodavano na otvorenim zagrebačkim tržnicama (npr: onoj između Gornjeg Grada i Kaptola, mislim da se zove Dolac), a ono slabijeg kvaliteta ili ako je prodaja slabo išla na veliko prodavali u okolini Zagreba ljudima koji su imali podrume i mogućnost da prave vino ili rakiju (nedavno sam čuo priču da je jedan moj dalji zet jednom prodao pun kamion grožđa u Zagorju - kupac je imao klet).
Poslednjih godina u mom kraju nema baš mnogo proizvođača, a u Hrvatskoj je vinogradarstvo u procvatu.

Belirac је рекао...

A da tek vidiš austrijska vinska sela oko Beča...

Miroslav Cvetković је рекао...

Sinoć mi kćerka reče (nisam znao) da i na periferiji Niša postoji jedan vinski put!