недеља, 13. октобар 2013.

TRAŽI SE KVIZ

Piše mi (piše nam) Ilija Đurković:

Zdravo Slavko.
 
Zaintrigirao me je podatak da je nedavni Infinitivni rebus Milana Sečujskog („kapama prija mome tati“) objavljen u 29. broju zagrebačkog lista „Kviz“.  Dejan je u komentaru tražio da neko ponudi informacije o tom listu, ali niko se nije oglasio.
Ja u svojoj arhivi imam nekoliko primjeraka časopisa „Križaljka Kviz“ (u podnaslovu hrvatski enigmatski magazin) koji je počeo da izlazi (po mojim podacima) 1993.godine. Ovaj list ima isti logo kao nekadašnji „Vjesnikov Kviz“, i tu se sva sličnost završava (ipak je ovo solidan časopis u odnosu na većinu drugih danas, vjerovatno odmah iza „Feniksa“, „Kvizorame“ i „Kviskoteke“). Za najstariji broj koji imam (195) izdavač je bila firma „BORGIS“, direktor i glodur Dragan Jurković, a urednici Robert Šimanović i Zdenko Bakotić.
Za broj 221 direktor i glodur je Ivica Veneti, a urednik Mladen Pauk. Izdavač je isti kao prije.
Za broj 261 izdavač je postao „KORPUS“ sa istim direktorom i glodurom (Ivica Veneti), kao i urednikom (M.Pauk).  
Za broj 274 uz istog izdavača i glodura urednik je Lana Golob (mislim da je ova ekipa važeća i sada).
Na svaka tri mjeseca izlazilo je specijalno izdanje „Super Kviz“ (ne znam kako je danas), a u poslednje vrijeme takođe postoje kvartalna izdanja „Kviz ljeto, proljeće, jesen i zima“. „Super Kviz“ br. 32 je recimo iz 2002.godine.
Sumirajući sve ovo, sumnjam da je ovaj Milanov rebus izašao u ovom „Kvizu“ pod brojem 29 (to bi morala biti 1993 ili 1994.godina). Takođe je mala vjerovatnoća ni da je izašao u „Super Kvizu“. Možda postoji i još neki časopis sa istim nazivom?
Vjerovatno kolege iz Hrvatske (možda Jovan Nedić može nešto da napiše) bolje znaju ovu problematiku.

4 коментара:

Unknown је рекао...

Neka mi kolege iz ovog časopisa (ako ovo čitaju) oproste na iskazanoj subjektivnoj ocjeni "...i tu se sva sličnost završava". Valjda sam se malo "izvadio" u nastavku. :)

Slavko Bovan је рекао...

Što se mene tiče - Jedan je Vjesnikov kviz. Uz sve uvažavanje, ostalo su samo kopije!
(Ovo je doza nostalgije koja nas sve drma!)

Milan S. је рекао...

"Kviz" sad radi Budimir Ćosović, i na naslovnoj strani primerka o kom govorimo (jesen 2013) stoji podatak "Godina XIX". Nemam trenutno druge podatke, pošto trenutno imam samo skeniranu naslovnu stranu i stranu na kojoj je rebus.

Milan S. је рекао...