недеља, 22. децембар 2013.

CRNO POLJE ZA POČETAK


Piše: Branko Milovanović
Pošto se trenuto opravdano puno govori o prvoj modernoj ukrštenici, meni se je postavilo pitanje šta je stvorilo modernu (savremenu) ukrštenicu, zato sam i napisao članak i argumentovano prestavio svoje mišljenje, da je modernu ukrštenicu stvorilo CRNO POLJE.
Šta o tome misle ostali enigmati. (bm)

Članak je: OVDE

7 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Skloniji sam mišljenju da ona zagonetka F. Spahića iz 1895. godine JESTE ukrštenica.

Rok Ban је рекао...

Jahićevu ukrštenicu možete vidjeti na portalu www.kriptogram.com/istorija

Slavko Bovan је рекао...

@ Rok Ban
Vjerovatno lapsus - Spahićevu ukrštenicu (?)

Mandrak је рекао...

Juče sam malo istraživao, i izgleda da ne postoje podaci o tome da li su na američkom tlu pre 1913. objavljivane ikakve mrežaste zagonetke. No, u Evropi su "rešetke" postale moderne još sredinom XIX veka, ali su to bile zagonetke namenjene deci.
Preteča ukrštenice je, po svoj prilici, nastala u Engleskoj, a kao što smo nedavno videli, još u XIX veku je stigla i do nas (a pre nas do mnogih drugih), ali se Vinova ukrštenica, koliko sam shvatio, smatra prvom iz 2 razloga:

1) zbog specifične obrojčanosti,
2) zbog toga što je objavljena u ozbiljnom listu tj. bila namenjena odraslim ljudima.

Rok Ban је рекао...

NAJBLIŽA LITERATURA KOJA MOŽE DATI PUNO INFORMACIJA JE KNJIGA KOLEGE ŽIVOMIRA JEVTIĆA RAZONODA UZ UKRŠTENE RIJEČI ILI NA BRAZILSKOM SAJTU. BILO JE I PRIJE VINA PUNO RAZLIČITIH UKRŠTENICA. KAO ŠTO REKOH SAMO JE crno polje UKRŠTENICU UČINILO MASOVNOM I RAZNOVRSNOM I ODVOJILO OD PRETHODNIH UKRŠTENICA.

Mandrak је рекао...

Branko, ceo svet se slaže da je Vin 21. XII 1913. godine objavio prvu modernu ukrštenicu. Čak ni Englezi ne protivreče, iako postoje dokazi da su davno pre toga objavljivali slične zagonetke. Uz to, Vin je odrastao u Engleskoj, pa se može pretpostaviti da je samo malo usavršio ideju koja je postojala još pre njegovog rođenja.

Pošto ta tzv. prva ukrštenica nema crna polja (tj. ima ih, ali nisu ucrtana), mene je zanimalo zašto se planeta slaže da je baš ona (a ne neka koja je nastala pre, ili posle nje) prva, a svoje zaključke sam izneo u prethodnom komentaru. Jedino nisam napisao da je Artur Vin verovatno izmislio sam naziv (word-cross puzzle, kasnije permutovano), što je takođe vrlo važno za zvaničan datum rođenja. Iako ima smisla smatrati crno polje uslovom nastanka, izgleda da većina sveta ne vidi poentu u tome.

Cela priča može da se uporedi npr. sa sudbinom animirane junakinje Beti Bup (Betty Boop), koja je zvanično "rođena" 1930. godine, ali je prepoznatljivu, ljudsku formu dobila tek 1932. Naime, prva verzija lika je imala životinjsku njuškicu, izražene zube, nedefinisano telo (crtać "Dizzy Dishes), ali niko ne tvrdi da to nije ona, jer je već tada krštena.

Slične su i "biografije" Mikija Mausa, Patka Dače, Duška Dugouška... Dakle, i pre njih je bilo animiranih miševa, zečeva i sličnih životinja, ali je samo jedan Mickey Mouse, jedan Donald Duck, jedan Bugs Bunny... Tako ni prve ukrštene reči nisu mogle da se pojave pre svog krštenja i opšteg prihvatanja datog imena.

Анониман је рекао...

Krizaljku ili ukrstenicu, u ovom kontekstu je mozda najprimjereniji naziv ukrstene rijeci..., ne chine krizaljkom ni crna polja, ni upisani brojevi vec upravo to, jednostavno da jednostavnije ne moze biti UKRSTENE RIJECI. Ako su samo dvije-tri rijechi, to nije to, ako ih ima vishe, ako postoje opisi i polja u koja prema opisima treba upisati rjeshenja, to je to. Da li je namijenjeno djeci ili odraslima nema vaznost ako odgovaramo na pitanje "je li to krizaljka". Je li moderna ili nije drugo je pitanje, meni se chini najvaznijim pitanje je li krizaljka.
E sad zasto je planeta prihvatila 1913. i dobroga Arthura? Zato sto je prakticno nesto prihvatiti i ne drzati pitanje otvorenim zauvijek chekajuci da neko pronadje josh starije, pa ide rasprava je li to to ili nije itd. Je li prakticnost primarna stvar bash u svakom kontekstu? Ne znam za ovaj slucaj, ali znam za neke u kojima sigurno nije, no to je neko puno shire pitanje.
Mislim da treba dostojno obiljeziti ovu godisnjicu, ali i informirati i obrazovati publikum i o drugim detaljima u ovoj, nama tako zanimljivoj prichi. Zasto nikom u Sarajevu nije zanimljivo da su enigmatski prilozi objavljvani na naslovnoj strani uglednog casopisa za literaturu i da je jedan takav rad prava krizaljka mnogo starija od ove "svjetske"? Nije ovo napad lokalpatriotizma nego reakcija na nashu generalnu pasivnost.
Hajro