понедељак, 2. октобар 2017.

BOŽIVRAN - KVADRAT (5)


5 коментара:

Filtilen је рекао...


BOŽIVRAN, ODABRATI, ŽALOBNIK, IBO SIDRA, VRBIČANI, RANDAMAN, ATIRNATI, NIKA INIĆ

Luka је рекао...

Rješenje je točno!

Радоја Рацановић је рекао...


Zanimljivo je, Luka, kako si baš kod svog rada dva puta pogriješio kod opisa pojma pod 2. (odabrati) – pogrešan opis naveden uz rad za žiriranje ovdje si ispravio, ali opet pogrešno. Pretpostavljam da je to zbog toga što su glagol odaslati i od njega izvedeni trpni pridjevi, poslije Žana Tabaka, najčešće korišćeni pojmovi u ovim magičnim kvadratima.

Ja sam ovom radu dodijelio bodove nakon što sam zažmirio na Atirnati (rum. Atîrnati), nisam siguran da li u etimološkoj enigmatici može bez ovog znaka iznad i, pretpostavljam da ne može. Inače, ovdje su 4 pojma sa interneta, pri tom nijedan sa Vikipedije, a Nika Inić je, ako sam dobro provjerio, 15-ogodišnja i potpuno neafirmisana zadarska sportistkinja.

Luka је рекао...

Slažem se Radoja. Kao što rekoh ovo je bio tvrd orah, i teško bi ga bilo napraviti iz glave, no želio sam da i u ovoj disciplini imam rad. Za mene su "samo" tri pojma sinterneta, obzirom da su IBO SIDRA iz moje struke.

Радоја Рацановић је рекао...


Mislim da je kvadrat ovih dimenzija, kao uostalom i svaku drugu zahtjevnu mrežastu zagonetku, teško (da ne kažem nemoguće) sastaviti iz glave. Ko će se sjetiiti svih pojmova sa određenim slovima bez obzira koliko nam bili poznati?

Za IBO sidra naveo si Gugl kao izvor po čemu se nije moglo zaključiti da ti je to poznato iz struke. Ja kod takvih pojmova uvijek nastojim navesti knjiški izvor.