четвртак, 15. фебруар 2018.

JUČE U ČELINCU

Gojko Mandić
Nagrađeni sa organizatorima
Publika


Пише: Борислав Максимовић
У коноби „Винарије Јунгић“ у Марковцу код Челинца

Шести пут додијељена Књижевна награда „Славко Јунгић Јесеј“

На Трифундан (14. фебруара)  у коноби „Винарије Јунгић“ у Марковцу код Челинца уз поезију, музику и вино шести пут у низу проглашени су најбољи радови који су стигли на конкурс за Књижевну награду „Славко Јунгић Јесеј“.
Предсједник жирија књижевник Момчило Спасојевић поред осталог у образложењу је истакао да је на шести по реду конкурс за Књижевну награду «Славко Јунгић Јесеј» за књижевне ствараоце млађе од 30 година стигло 25 радова, и то из: Београда, Ниша, Шапца, Тутина, Прокупља, Јагодине, Суботице, Свилајнца (Србија), те Бањалуке, Рогатице, Сребренице, Власенице, Добоја, Теслића, Кнежице, Прњавора и Челинца.
Жири који су чинили професори српског језика и књижевности Момчило Спасојевић, Загорка Тривић и Јелена Иванковић за најбољи рад изабрао је причу «Сага о пропасти једне породице» Милице Симић, професора српског језика и књижевности из Ђулића код Теслића.
Откупљене су прича «Иза белине» Србијанке Станковић из Прокупља (Србија), прича «Звук поларне свјетлости» Драгана Остића из Челинца и и сет пјесама Љубице Драче из Добоја.
На трећи конкурс за књижевне радове о вину, виноградарству и виноградарима стигло је 12 радова, а жири је као најбоље изабрао пјесме: Сретена Вујића из Челинца, те Михајла Орловића, Гојка Мандића и Миладина Берића из Бањалуке.
Славко Јунгић Јесеј (1946-2002) био је професор српскохрватског језика и књижевности, пјесник и боем иза којег су остале три збирке пјесама. Као подршку младим књижевним ствараоцима, а у знак сјећања на Јесеја, «Винарија Јунгић», СПКД «Просвјета» и Народна библиотека «Иво Андрић» установили су књижевну награду која носи његово име, а традиционално се додјељује на Трифундан (14. фебруар) од 18 часова у Коноби «Винарије Јунгић» у Марковцу код Челинца на вечери посвећеној поезији, музици и вину.

У име покровитеља „Винарије Јунгић“ награде је уручио Жељко Јунгић који је истакао задовољство чињеницом да овај конкурс наилази на све веће интересовање књижевне јавности, као и вече посвећена поезији, музици и вину која је израсла у један од најпопуларнијих културих догађаја у Челинцу.

Јелена Иванковић, директор Народне библиотеке „Иво Андрић“ читала је пјесме Славка Јунгића Јесеја (1946 – 2002) и подсјетила на живот и стваралаштво овог челиначког пјесника и боема. Борислав Максимовић, предсједник СПКД „Просвјета“ Челинац у својој бесједни осврнуо се на улогу локалног идентитета и културе сјећања на у развоју локалне заједнице.
Вече су уљепшали чланови Тамбурашког оркестра из Јошавке.
Књижевна награда „Славко Јунгић Јесеј“ дио је заједничког пројекта челиначке библиотеке и СПКД „Просвјета“ коју још чине „Михољданска повеља“ за изузетан допринос афирмацији културе у Челинцу, Ликовно-литерарни конкурс „Глас за књигу“ намијењен за челиначке основце и локални мјесечни магазин „Челиначке новине“.


4 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Čestitka nagrađenima, a specijalno Gojku!

Gojko је рекао...

Bilo je to fino druženje...spoj vina,poezije,ljubavi(Sveti Trifun i Sveti Valentin)...u nastupu sam rekao da se riječ vinarija lijepo rimuje sa riječju arija,a da arija(pjesma) asocira na vino,ljubav,žene.Da,pomenuo sam i enigmatiku(prof.deformacija),tačnije rebus:vino,vinar-Vi novinar? Onda sam prije čitanje nagrađen pjesme Neka vina nek se toči pročitao i poruku koju sam taj dan slao ženskom rodu:Trifun toči vino,Valetin ga pije/ nek zaljubljen bude ko još dosad nije. I da ne zaboravim,u publici je bilo od gradonačelnika do sveštenih lica,ali u publici je bio i Mirko Stanković-hvala mu za podršku...

N. Petkovski је рекао...

Pozdrav i čestitke svim prisutnim na tom skupu. Posebno pozdravljam Mirka Stankovića, sa kojim se odavno nisam video.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Vino je bilo slađe kad je stigla i nagrada. Čestitam.