понедељак, 16. април 2018.

REČ PO RIJEČ (1781)



NAVILAK (NAVILJAK)
Piše: Ilija Ozdanovac
Iz moje mladosti, kad sam već kao postao mladić,  pamtim mog tetka Martina, kojeg, uz to što je lijepo pjevao i bio "ljudina", pamtim i po jednom stvarnom događaju, a za što se može reći da je, zapravo, anegdota.
Priča kreće ovako: U ono vrijeme dok nije bilo ovih modernih kombajna koji će vam ispuniti ama baš sve (pa i glazbene) želje, našim njivama su želi oni malo stariji, koji su zrnje žita  sipali u one, po tri, "ljudske" vreće, ne u "bunker" ,  a za sobom rasipali slamu "ni sebi ni svome", odnosno širom, al' bar u nekom redu.!
E sad, kad se pokupe razasute vreće , odvezu kući i spreme u ambar, red je bio da se vozi slama. Jer, treba!
E, onda, traktorom IMT 533, sporohodno, moj mlađi brat kao vozi, a "mi", moj dada, tetak Martin i ja, kupimo slamu, obično predvečer, i bacamo je na platon (verzija samoizrađene  traktorske prikolice o kojoj ću još  pisati, iako me to vuče na onu opjevanu "platonsku ljubav" ). Taj moj tetak je na platonu, prima i slaže ono što se baci gore, a sve da "voz" sliči na nešto. Jer, treba, proć' kroz selo, a da se još "najeri", sprdali bi se!
NAVILAK? Ono što se može u jednom mahu skupiti vilama, shrpiti i baciti na platon!
Kako bijah mlad i neiskusan, a željan samodokazivanja, ubijao sam se da napravim što veći i obimniji navilak, pa čak, osokoljen, obiđem i traktor , pa me taj moj tetak čak i pohvalio, otprilike ovako:" Što ti, Ilija, dobro bacaš te navilke!". Ne shvaćajući skrivenu poruku, radio, grecao, skupljao i bacao, pa čak i prebacivao preko , sve do, otprilike pola duži njive. E, onda sam odustao (svatko  tko normalno razmišlja-zna razlog).'' Bem ti hvalu kad je postalo naporno....Pamtit ću, dok sam živ!
Sedam dana poslije nisam došao sebi...
NAVILAK ili  NAVILJAK  je, po HER-u ,  količina trave ili sijena  (u mom slučaju slame), koja se može zahvatiti vilama i njima premjestiti na neko drugo mjesto.
Na HJP-u zabilježen je samo pojam NAVILJAK, uz opasku da vuče korijen iz VILE ( jedno od osnovnih seljačkih pomagala).

Нема коментара: