уторак, 24. април 2018.

REČ PO RIJEČ (1789)

UTVAJD (UTVAJT, UTVAJ)
GMAJNA
Piše: Ilija Ozdanovac
Gdje li se to, danima, onih davnih godina napasala seoska stoka, pitate se zasigurno,  jer daleko smo od tih  dana, bila to goveda, svinje, pa paperjasti oblaci gusaka i pataka, pa i kokodatrčkarala ( samo od onih gazda  koji su imali stanove u blizini).
Pa na UTVAJTU, seoskom ili općinskom  pašnjaku, koji se obično nalazio van sela, a prednost (to je narod prepoznao),  je imalo ono područje koje se nalazilo u blizini šume, a još ako je njime protjecala rijeka- to je bio bonus! E baš to i dandanas, postoji u Otoku. Mještani to sada zovu "Čistine", a  Spačva protiče sredinom, od sjeverozapada ka jugoistoku, dijeli pašnjak  na pola, dok debela hrastova šuma s juga zatvara taj bajkovit krajolik. Mada nemam pojma tko i iz kojeg razloga je imenodavac toj čistini, iako je  to zapravo baš to. UTVAJD! Zar moram pričati kako sam tamo provodio najljepše dane do škole....Tamo sam prvi puta vidio vlak, ćiru, na pruzi Vinkovci - Brčko, a preko štreke sam prešao nebrojeno puta....
Jeste da se sam naziv mijenja, od sela do sela, pa tako čujem i jedno i drugo i treće (gmajna ne). U Otoku je, oduvijek, UTVAJ, iako se, oni "pametni i školovani, novokomponirani  skorojevići " , želeći dokazati pripadnost, a i stečeno znanje, izgubiše u "prijevodu", pa izvrću kako njima paše!
Tražeći potvrdu za navedeni pojam, ne nađoh ga u HER-u, niti u drugim, dostupnim mi rječnicima hrvatskog jezika. Tek u Klaićevom "Rječniku stranih riječi"! Zabilježena riječ "utvajd", s tumačenjem kako dolazi od njemačke riječi Hutweide, ali da se to isto dovodi u svezu s našom riječju "gmajna", koja također dolazi iz njemačkog: gemein- u značenju: javan, općenit, zajednički, a što je pak potvrđeno i u  HER-u,  u značenju: općinski zajednički pašnjak. U Anićevom " Rječniku Hrvatskog jezika" iz 2007. pak, gmajne (ni utvajda) nema!

2 коментара:

Радоја Рацановић је рекао...


I dan-danas ljudi napasaju stoku na utvaju u Otoku? Ne mogu vjerovati! Mislio sam da je riječ utvaj nestala iz rječnika zbog stvarnog nestanka utvaja i stoke koja se tjera na ispašu po selima. Kod nas u zadnjih 10-ak godina i seoska djeca piju mlijeko iz tetrapaka jer skoro niko neće da drži i muze kravu za vlastite potrebe.

IlijaO је рекао...

Začudo, da! Ne, naravno u onolikom broju kao nekada, ali i dalje se svakodnevno može vidjeti krava i svinja na slobodnoj ispaši! Čak i smetaju pecarošima koji cestom prolaze do Spačve, a ista vodi i ka izletištu Virovi.