четвртак, 26. април 2018.

ISTRAŽUJEMO

Čvor križaljka 243, 23.04.1980.


Uvek se radujemo kada se pojave novi aktivni pratioci TIO. Nedavno je kolega Zdravko Kubat napisao nekoliko konstruktivnih komentara, a posebno je interesantna činjenica da se kolega Kubat napisao da se ponovo zainteresovao za enigmatiku nakon pauze od više godina. Kolege Nedići su pronašli neke stare objavljene radove, te je Nedjeljko na svom blogu objavio jednu skandinavku iz „Skandi Čvora“ (VIDI OVDE), a Jovan šalje ovu križaljku iz „Čvor križaljke“. Očekujemo od kolege Zdravka da napiše da li je ovo njegova prva objavljena križaljka/ukrštenica.

11 коментара:

Belirac је рекао...

U impresumu 243. broja "Čvor križaljke" piše da sam ja urednik toga lista.

Osim Zdravka Kubata, u tom broju objavljene su i neskandinavske križaljke sljedećih autora: Alojz Buljan, Ahmet Selimović (str. 2), dr Zoran Zeljković, Željko Jandragić (str. 3), Ivan Berek, Ratko Stojković (str. 6), Aladin Mahmutović, Dimitar Ropevski (str.7), Dragutin Marković, Ivan Čagalj, Zlatko Horvat (str. 10), Kubat i Nastić (str. 11), Josip Franjić (prozirna slogovna križaljka, str. 15).

Na 14. stranici: piramida i štit dr Vladimira Kuterovca te kvadrat 7x7 Karla Barbalića (1. vodoravno: ČAPLINA) i Zdravka Žarkovića (1. vodoravno: EPHRAIM).

Belirac је рекао...

Skandinavke su objavili: Fehim Kujundžić (naslovna), Ivan Berek (4), Veljko Dopuđa (5), Franjo Perković (8), Ivan Berek (9), Vjeko Hudolin (12), Drago Batinić (13), Stjepan Orešić (16).

Belirac је рекао...

Ako sam dobro prebrojao, to su 23 enigmatska autora na samo 16 stranica.

Belirac је рекао...

Treba još dodati i karikaturiste: Midhat Ajanović (1), Spiro Džajkov (4, 5), Tonći Kulić (8, 9, 12, 13).

Glavni i odgovorni urednik: STjepan Horvat, tehnički urednik: Jadran Mladinov.

Slavko Bovan је рекао...

Pokušavam da dokučim razlog zašto je ovo razmještajna a ne klasična križaljka.

Rok Ban је рекао...

Valjda je razlog da je razmještajna zato, jer nema opisa, pa je navedene riječi porebno rezmjestiti, kombiniranjem unijeti u lik.

Slavko Bovan је рекао...

Da, Branko. To jeste jasno, ali moje pitanje/konstatacija se odnosi na to da ne vidim da ima "spornih" pojmova i da su se mogli opisati. Dodatno - Crna polja su obrojčana pa se vidi da je planirano da ovo bude klasična ukrštenica.

Belirac је рекао...

U to vrijeme u "Čvor križaljci" sve neskandinavke objavljivane su na stalne (kliširane i obrojčene) likove. Neke su objavljivane kao razmještajne (mozaičke). Koliko se ja sjećam, za to nije morao postojati neki razlog.

Zdravko је рекао...

Hvala kolegama Slavku i Jovanu na objavi križaljke. Lijepo podsjećanje na davne dane.

Da, bio sam izvan enigmatike oko 30-tak godina, ali ljubav prema enigmatici ne nestaje tako lako, ona "čuči" i čeka da se probudi. To svi mi zaljubljenici u enigmatiku dobro znamo i osjećamo "na svojoj koži". Ali ponekad (i ponekom, kao meni) se tako (u)desi da se jednostavno mora više posvetiti egzistencijalnim stvarima. Za to vrijeme sam rijetko i rješavao.

Počeo sam vrlo rano rješavati zagonetke, u 2. ili 3. razredu o.š. Bio je neki časopis što smo dobijali preko škole: Modra Lasta ili Vesela sveska?, ili oba, i još jedan koji je izdavan u Zadru. Onda sam postepeno počeo sastavljati, onako iz znatiželje, da ispitam svoje dječje sposobnosti i znanje, stavim sebe na kušnju. Sjećam se da je to bio fascinantan osjećaj, i rješavanje i (pokušaj) sastavljanja. I bio sam ponosan na taj svoj hobi. Bio sam jedini u razredu, a mislim i u čitavoj školi od 600-700 đaka, koga su zagonetke privukle u toj mjeri.

Postepeno sam satavio dosta radova, uglavnom križaljaka, ali nisam nešto bio revnosan da ih šaljem. Mislim da su mi, osim onih u Čvorovim izdanjima jedan ili dva rada objavljena u Vjesnikovom Kvizu. Slao sam i časopisima izvan SRH, u to vreme. Evidencije o tome nemam. Sarađivao sam i na ER6.

Teško je reći da li mi je to bila prva objavljena križaljka, vrlo moguće, ali nisam siguran. Koliko se sjećam, ovu križaljku sam poslao kao klasičnu, opisnu, ali kao što vidimo, objavljena je kao razmještajna.

Zadovoljstvo mi je doprinijeti blogu sa nekim konstruktivnim komentarom. Drago mi je da na blogovima srećem imena enigmata koji su bila aktivni sastavljači kada sam i ja sastavljao.
U zadnje vreme imam malo više slobodnog vremena, valja ga korisno upotrebiti, pa sam počeo ponovo da se zanimam zagonetkama. Možda se nešto i objavi, tek kao satisfakcija za uloženi trud. Unazad par godina sam počeo da se vraćam sa god. odmora sa pozamašnim "štosom" nabavljenih enigm. časopisa. Važno je biti u toku. A sada dosta ovog pisanija :-)

Pozdrav iz Norveške gdje živim i radim već dobrih 16 g, a svakog ljeta se vraćam rodnom kraju, Žegaru kod Obrovca.

Zdravko је рекао...

Još ovo: zahvaljujući enigm. blogovima, prije svega TIO i DUE, koje redovno pratim, stvorio sam sebi donekle sliku dokle je stigla i koji su putevi enigmatike u Regionu. A to mi je bitno.

ZHorvat је рекао...

Vjerojatno malo zakašnjeli komentar, ali - nikad nije kasno.
Zapravo, tek sam nedavno shvatio da je u tom broju "Čvor križaljke" bila objavljena i moja prva "križaljčica" - točno moj šesnaest enigmatski uradak.
Zanimljivo, imao sam tada točno 17. godina i jedan dan.