четвртак, 26. април 2018.

REČ PO RIJEČ (1791)



HIMALAJSKI MONAL
Himalajski monal (Lophophorus impejanus) je vrsta ptice iz roda monala (Lophophorus) koji pripada porodici fazana (Phasianidae). Dostiže dužinu od 70 cm. Mužjak dostiže težinu od 2,38 kg, a ženka 2,15 kg. Perje mužjaka je šareno i jarkih boja, dok je perje ženke jednolično. Mužjaci na glavi imaju dugačku perjanicu. Sezona parenja traje od aprila do avgusta, kada po pravilu žive u parovima. U toku zime okupljaju se u velika jata.
Himalajski monal naseljava planinski masiv Himalaji, od istočnog Avganistana, preko severnog Pakistana, indijskih država Kašmir, Himačal Pradeš, Utarahand, Nepala, indijske države Sikim, Butana, indijske države Arunačal Pradeš i južnog dela kineske autonomne oblasti Tibet.
Stanište su mu hrastove i četinarske šume, ispresecane otvorenim travnatim površinama na planinskim padinama, liticama i planinskim livadama, na nadmorskoj visini između 2.400 i 4.500 m, najprisutniji je na nadmorskoj visini između 2.700 i 3.700 m. U toku zime se spušta na nadmorsku visinu od oko 2.000 m. Dobro podnosi sneg. U potrazi za hranom razgrće sneg da bi došao do hrane, korenja biljaka i beskičmenjaka.
Izvor: Vikipedija

2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ovu pticu danas "opjevah" u jednom rebusu, uz dizajnersku pomoć Dejana Minića.

Анониман је рекао...

Nisam znao da ima hrastovih šuma na 3000 m nadmorske visine....Tonći