среда, 6. јун 2018.

ĆAVAROVA SKANDI-ČAHURA

Kviskoteka 1204, 08.06.2018.
(Prilog: Jovan Nedić)

20 коментара:

Cryptoman је рекао...

Ova je bar sigurno ispravna... mada se Nikola ne bi složio... :)

IlijaO је рекао...

Očekujem "ispriku" autora, jer se okoristio ključnim pojmovima karakterističnim za Slavoniju, a mi to nismo, pod nosom, "vidjeli".
Samo da ne ustvrdi kako vuče ove korijene, jer je Ćavar davno zabilježeno slavonsko prezime...
Šalu na stranu, odlično....Čestitke i pohvale!

Slavko Bovan је рекао...

Ilija, ko vam je kriv kada ovom takmičenju ne pristupate studiozno :)

Što se tiče toga, odakle ko vuče korijene, mislim da je nepotrebno trošiti energiju. Naime, ako bi se malo podrobnije izučavalo, sigurno bismo došli do istine - I Adam i Eva su porijeklom iz Hercegovine. (Opet smajli!).

Slažem se da ovo nije rđavo, ali hajde da otvorimo konkurs - Ko će naći najbolji način da se izbije ono crno polje iza ALIĆ. Čini mi se da se tu uspravno nameće INTER...ISTER...

Mandrak је рекао...

"Došlo je 199 radova od 114 autora".

Pobedila neispravna, a u stopu je prati ovaj šund od križaljke. Čestitke. Užas (ako neko razume čime je ova grozna, ameterska križaljčica zaslužila 10 poena, molim za prosvetljenje).

Tonci M је рекао...

Bez veze. Pojmovi KLEKOVAČA/BUKOVAČA/LJESKOVAČA (kao i dvije sintagme) su lijepi, ali šteta u mreži je neprihvatljiva:
AKER?
RKAĆ?

Nevjerojatno da nije bilo boljih (možda i autorovih) radova od ovog. Prvoplasirani rad (za one koji ga smatraju ispravnim :)) izgleda kao Mona Lisa naspram ovog.

IlijaO је рекао...

Zar još niste shvatili poantu? Pogledajte semafor!
O žiriju sve najljepše!
Srebro?
A o autoru koji ne zna da postoji riječ "njezin",( jednoć u Š.Brijegu- kada je stručno ocjenjivao uradke , a zna za "rkaća"- no comment!
Sekretaru, Alića mi ne diraj, to mi je tazbina!
Inače: ALISSON, i gotovo. E, to je trebalo vidjeti!

Belirac је рекао...

Umjesto ALISSON može i ULIČNIK (biljka). Tada okomito ide ĐULA ("Ero s onoga svijeta"), INTER, VILI, EKA, a vodoravno LIČ (umjesto NIČ) i TLAK (umjesto TRIK). To mi se čini sasvim solidno izbacivanje jednog crnog polja.

Belirac је рекао...

"Rkać" je i drama Petra Pecije Petrovića, vidjeti ovdje: Hrvatska enciklopedija.

Tonci M је рекао...

Možda da malo obrazložim i potkrijepim zašto mislim da je ovaj rad previsoko:
najprije, ja općenito volim Ćavarov stil (puno je kritičara koji broje što je loše u pojedinom uratku, a zaborave izdvojiti ono što je dobro: e, pa ja mislim da je Ćavar upravo u pronalaženju tih "dobrih stvari" koje će se svidjeti običnom rješavaču majstor. To je ujedno i najjača strana ovog rada: ako uspoređujemo dva uratka od kojih je u prvom na slici PLAST, RAK, ili USTA, i usporedimo to sa slikom Miše u mornarskoj majici s karakterističnim brčinama, jasno je što će prije privući pažnju rješavača. Također, vrsta riječi u koje se može učahuriti KOVAČ je takva da će po prirodi stvari biti zanimljive potencijalnom rješavaču (i dvije sintagme i 3 od 4 preostala pojma su enigmatski zanimljive). To su pozitivne strane. Međutim, rad nije adekvatno dovršen: sama je križaljka ispod razine početne ideje, što je posebno primjetno u svjetlu činjenice da ima samo 3 sličice (moglo se tu naći i mjesta za neku rakiju (SMOKOVAČA, BRESKOVAČA, JABUKOVAČA) ili malo pretražiti Internet za sintagme oblika ...KOVA Č... (Markova čežnja je prvo što sam upecao), ali kao što sam već gore napisao, u ovako malom liku dva katastrofalna pojma baš bodu u oči. To ne znači da ovaj uradak nije zaslužio bodove (a znam i da je kvantiteta pošiljke u ovom kolu bila faktor), ali mi je teško povjerovati da ih je zaslužio 10. Mislim da je realno ovo uradak za 5 ili 6 bodova, ali po objavi ostalih radova bit će lakše procijeniti.

Slavko Bovan је рекао...

Jovane, priznaj da ti je za ovu ĐULU inspiracija ĐULISTAN iz današnje rubrike "Reč ppo riječ".

Belirac је рекао...

Zapravo, prvo sam kombinovao okomito s riječju ĐOLA (sportsko-rekreacijski centar u Dardi) i vodoravno s pojmom OLIMPIK. Đula je došla kasnije...

IlijaO је рекао...

Kakva Đula kad može Đuka ( pjevač Čaić), a k tome i Đuka Begović!

Slavko Bovan је рекао...

Sad će se i Mladen složiti da je ĐUKA najbolja varijanta. Ukršta se kako treba :)

Slavko Bovan је рекао...

I dalje smatram da skandinavka nije loša (Odlično odabrani "čaurasti" pojmovi). Da li je bilo boljih, vidjećemo. Posebno ćemo vidjeti kada na red dođu kikindske "čahure" :)

Mandrak је рекао...

Da, kič. :P
Ako treba da (i ja) odbranim svoj stav, uglavnom se slažem sa Tončijem.
Mada... on kao prvi plus navodi brkatog Mišu koji privlači pažnju rešavača. To baš i ne razumem (sem ako nisu davali poene za brkove, a ako je poenta u atraktivnom, tačnije komercijalnom tematskom pojmu, ne znam ko je tu na dobitku: kad neko već kupi te novine, on će svakako stići do te križaljke; sigurno neće listati na trafici, i mašiti se za novčanik tek kad naleti na brkatog Kovača).
A bodovi... pa ja bih mu dao maksimalno 1. Možda i 2, ako je preostalih 197 radova baš to te mere rđavo da se nema šta probrati (ali to nije pretpostavka bliska pameti jer su učešće uzeli vrlo ozbiljni autori).
Što se ostalih tačaka tiče, saglasan sam.

Najviše me zgražava ležernost sa kojom je autor pristupio zadatku. Ne znam... ja bih se počešao po glavi kad bih ovako nešto sastavio i za redovnu saradnju, a kamoli za nekakav konkurs. Totalno dezorganizovan sastav, bez plana, sastavljen bez ikakvog učešća inteligencije.
Smatram da je ovo crno polje između Alića i dvoslova bukvalno nedopustivo. I inače, previše je crno, previše iseckano, previše trapavo, a opravdanje nikakvo: svega 3 čahure. U stotinak polja je bilo mesta za 5 množina (bez tematskih), za NIč, AKER, RKAĆA, KAVALIRA, ILARHA... To su sve pojmovi koji se tradicionalno koriste kao neizostavni nusprodukti ozbiljnih kombinacija... a šta je ovde ozbiljno? Ništa (osim brkova).

IlijaO је рекао...

Moj PLAST se ni ne vidi od brkova....Možda bi korektnije bilo da je na slici riba...Odnosno: On na konju a ja dole....

Belirac је рекао...

IlijaO, za ĐUKU imaš potpuno pravo. Ponekad si slijepo pored očiju...

Slavko Bovan је рекао...

Vrlo interesantna trenutna lista 10 najčitanijih postova:
6 o PH "Kviskoteka"
2 posredno o tom prvenstvu
1 o memorijalu iz Feniksa
1 Svetsko prvenstvo u kvizingu

Nedjeljko Nedić је рекао...

Začudo, ja i Tonči se slažemo. Valja mi samo istaknuti činjenicu da je ovu skandicu sastavio Ćavar čije se solidne križaljke u zadnjih deset godina mogu nabrojati na prste jedne ruke. Čista katastrofa s tematskim pojmom u množini (KLEKOVAČE). Ovo bi i početnik mogao sastaviti.

Tonci M је рекао...

Nedjeljko, izgleda da je apokalipsa blizu :)

Šalu na stranu, meni nikad ne smeta razmijeniti mišljenja, i kad se s nekim slažem i kad smo na suprotnim stranama:)