субота, 21. јул 2018.

REČ PO RIJEČ (1876)

SUROGAT
Piše: Snežana Stamenković Jovanović
Surogat potiče od latinske reči surrogatum što znači zamenik; zamena, sredstvo zamene; roba koja zamenjuje neku drugu robu ali joj po vrednosti i kvalitetu nije jednaka; pren. patvorina, falsifikovani proizvod.
Surogat majka je osoba ženskog pola koja obezbeđuje korišćenje svog zdravog reproduktivnog organa, tj. „pozajmljuje” svoju matericu parovima koji ne mogu da imaju dece. U Srbiji surogat majčinstvo Zakonom nije dozvoljeno.
Desetominutni crtani film za odrasle, Surogat, reditelja i glavnog animatora Dušana Vukotića i scenariste Rudolfa Sremca (1961), jedini je   "oskarovac"  u jugoslovenskoj kinematografiji i prvi animirani film koji je dobio Oskara za najbolji crtani film (1962) izvan SAD-a. Pored ove, Surogat je dobio i druge nagrade na festivalima u Beogradu, Korku, San Fracisku, Bergamu, Oberhauzenu itd. Prema tom kriterijumu Surogat je i danas najnagrađivaniji film koji je proizveden u Hrvatskoj. 
Priča prati trouglastog čovečuljka koji živi u svetu u kome je sve na naduvavanje. Prikazuje se vreme koje junak provodi na plaži, gde jednostavno naduvava predmete svojih želja (dušek, čamac, automobil, pa i devojku), ali na kraju jednako tako lako sve nestaje.
Kroz vedar, ali i satiričan ton, film poziva gledaoca da preispita potrošačke navike savremenog društva koje često zanemaruje razliku između stvarnosti i virtuelnog surogata za stvarnost.
O surogatu se može "progovoriti" i na neki dr. način npr. anagramiranjem.

UGAO(RTS)

Reporter: Tema današnje ankete je lažni moral, tj. nemoral. Evo šta su rekli naši sagovornici, slučajni prolaznici:

G.S.: Ko o čemu, vi o moralisanju...govor'te O RATU...juče si imao i carstvo i ponos, čast i dušu...SUTRA si već GO!

T.A.: Između ostalog, zbog lažnog morala su se i sva velika carstva raspala...ta vidite i RUS je GO!

A.R.: Jes video kako je onaj S. u Zadruzi... GUT'O bananu...e to ti je to...aj uzdravlje!

R.S.: O, TUGA!  Kad bi sva ljudska prljavština isplivala na površinu, to bi izgledalo kao kada bi ste one morske divove iz dubine izneli na kopno a oni se sruše od sopstvene težine!

Reporter: USTA i naš sugrađanin zvani ROG, on je inače do maločas sedeo na ivičnjaku i pušio cigaru, upravo onu koju je iznudio žrtvi (jer nije uspeo ništa više) "usmeravajući" je na slobodno parking mesto.

Rog (unoseći se u kameru): Ovaj GOS'n TURA nos gde mu nije mesto...U SORTU GA...'bem...SRA TU GO...na

Reporter (posle kratke pauze): Izvinite dragi gledaoci, vratili SU GA u TOR!

1 коментар:

Luka је рекао...

Na EiDZ 2012. godine objavih:

LOGOANAGRAM

TU OSCAR!