петак, 20. јул 2018.

"KVIZORAMA" (1372)

Kvizorama, 1372, 21.7. 2018.
(Prilog: Branko Milovanović)

9 коментара:

Rešad Besničanin је рекао...

Ja se još uvek držim onog starog pravila (tako sam učio od starih majstora) da dobra ukrštenica/križaljka ne sme imati reči istog korena a kamoli potpuno iste, makar to bili i dvoslovi.

Hajro је рекао...

Valja težiti savršenstvu pa je i ovaj kriterij vrijedan pažnje, pogotovo u kontekstu ozbiljnog natjecanja. Lako ga je primijeniti, odmah se vidi postojanje ponavljanja. Neki drugi, vjerujem, mnogo važniji kriteriji nisu tako jednostavni, valja ih prepoznati, artikulirati, primijeniti... Bilo je izvrsnih tekstova i komentara posljednjih desetak godina, šteta što nisu prikupljani i organizirani po temama, možda se još može to uraditi. Nema razloga da ostanemo na broju crnih polja, PDR-u, dimenzijama bjeline, broju dvoslova, ponavljanju istih dvoslova i sl super jednostavnim kriterijima. Jeste najlakše, ali najlakše najčešće nije najbolje. Pogotovo nije najbolje za naš kreativni i poprilično mazohistički hobi.

Moram ispraviti Borisa - posljednji citat me podsjeti na moj (kako bi Radoja rekao) pomirljivi ton, dakle nije NN nego HH.

Pozdrav svima, nadam se da još neko uživa u fenomenalnom Tour-u.

Анониман је рекао...

Мени је врло занимљива Хајрина опаска са овим иницијалима (ако их посматрамо као латинично-ћириличну варијанту) јер се, у том случају, ради о истој особи!
А што се тиче Tour-a, не бих ни знао да га Хајро не спомену!
М. Милићевић

Slavko Bovan је рекао...

Rasprave, ili bolje rečeno razgovori, na enigmatske teme su uvijek poželjni. Ovo jeste stvarno dobra tema za razgovor, a što se stavova po pitanju ponavljanja (dvoslova) u jednoj ukrštenici tiče, poznato je da postoje dva ekstrema - 1. Ne može ni u kom slučaju, 2. Može u neograničenim količinama.
Smatram da je sve pitanje mjere. Radije bih u ukrštenicu (Ovdje uvijek mislim na ukrštenicu "normalnih dimenzija" od npr. 21x13) ponovio dvoslov (npr. RA) nego izmijenio jedno u npr. "DA" ako bih na D dobio "gomilu kamena u Kamerunu" :)
Hajro će se možda sjetiti da smo "u praistoriji" objavili jednu DOBRU ukrštenicu enigmate koji je sada (a i tada je bio) vrh vrhova u kojoj se ponovio pojam AKA. (Jesmo raspravljali o tome da li ili ne, ali prevagnulo je to da je ostatak/cjelina bio odličan i za objavu). Sjećanje je čudo. Ponekad se ne sjećam šta je juče bilo, a ovoga od prije 30-tak godina odlično se sječam.
Dakle, postoje pravila, norme kojih se (valjda) svi držimo u 99% slučajeva, ali ne smijemo zanemariti i onih 1% koje bih nazvao (A zašto da ne?!).

Hajro је рекао...

Jeste Miloše, jezik je čudo na bezbroj načina, mogla bi se kreirati zagonetka na osnovu razlićitog značenja u različitim verzijama pisma. Slično je i sa različitim jezicima, ponekad se desi da mašina ispravlja speling, sjećam se kad sam otkucao NUDITI misleći na ponudu, a Word mi ispravi u NUDITY pa ispade ponuda golotinje... Slično je i sa pisanjem bez naših kvačica, nekad riječ ima drugo značenje...

Evo gledam Tour uživo, istinski svjetski sportski događaj, prava drama sa pravim junacima, prekrasni krajevi, vrhunsko praćenje (kamere na brojnim motociklima, helikopterima...), vrhunski komentari... a ima i enigmatike - KITTEL što možda pije VITTEL nije baš uspješan kao prošle godine, zato SAGAN pritisne NA GAS i u sprintu ostavi sve iza sebe.

Slavko, to sa pamćenjem je, kažu, kao pjege na koži, znak starenja, ovdje kažu "dobro došao u klub". Pročitah nedavno izvrstan Jergovićev tekst o sjećanju i relativnosti trajanja života. Naša su sjećanja puna enigmatike, sportskih događaja i sličnih lijepih stvari, dobro je to...

Evo etapu vodi Gorka Izagirre, zanimljivo i ime i prezime.

Boris Nazansky је рекао...

Isprika Hajri za pogrešno Nedjeljku pripisan citat u uvodniku "Kvizorame". Pisao sam ga pred odlazak na odmor, a zavelo me njegovo obraćanje Nedjeljku koje u komentaru izgleda ovako:

NEDJELJKO - Pravilo je staro i poznato i jedina sporna stvar je diskvalificiranje rada zbog ponavljanja dvoslova (smanjiti bodove bi bilo primjerenije). Bilo bi super zanimljivo prochitati nekadasnje savjete urednika, pogledati radove/autore koje su oni cijenili, vidjeli bismo koliko toga se promijenilo, koliko sadasnjih stvari ne bi islo (ukljucujuci i upitne sintagme kojih sada imamo na sve strane).

Sve dok analiziramo i komentiramo enigmatiku i prichu o enigmatici (a ne bash sve i svakog sto nam se uchini zgodnim objektom) stvari ce uvijek ici dobro, neslaganja na enigmatske teme nikad nisu problem.


Dakle, sve iza NEDJELJKO pripisao sam, logično (?) - Nedjeljku!
Srdačni pozdravi svima,
Boris

Hajro је рекао...

Boris, nema razloga za ispriku, sitnica zaista, nadam se da je godišnji pravi... vjerujem da Nediljko nema ništa protiv pripisanog mu citata, možda ne bi bilo tako sa rečenicom o sintagmama... vidimo se za 2.5 mjeseca.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Ja sam kao i Rešad posebice kada se radi o natječajnim križaljkama. I ponavljam da ovo pravilo ja izmislio nisam ali ga se pridržavam a trebali bi i drugi.

Hajro је рекао...

Zvuči kao dogma, nedodirljivo, nema ZAŠTO i ZATO. Nemam ništa protiv da to prihvatamo kao zanatski običaj. Ako ćemo biti dosljedni onda bismo trebali dati koji poenčić više (ne sjećam se takvih komentara) križaljci koja ima dvoslove DA i IŽ u poređenju s onom koja ima AD i ŽI. Ukoliko ne pravimo tu razliku, onda dvoslov nije ništa i svejedno je da li se ponavlja.