понедељак, 6. август 2018.

ACTA AENIGMATICA (19)



ODGONETAČKO NATJECANJE NEKAD
Piše: Stjepan Horvat
Natjecanja zagonetača – autora u sastavljanju, a odgonetača u rješavanju zagonetaka – bila su uvijek jedna od glavnih aktivnosti enigmatskih klubova, društava, udruženja, sekcija. Posebno su bila intenzivirana osnivanjem republičkih zagonetačkih saveza, pa kasnije i Zagonetačkog saveza Jugoslavije (Enigmatskog savez Jugoslavije). Oni stariji sjetit će se da je i na prvim druženjima zagonetača uvijek bilo neko natjecanje: u sastavljanju premetaljki, čarobnih likova, križaljaka, rebusa do rješavanja zagonetaka pod nazivom Prvenstvo odgonetača Jugoslavije. „Čvor“ je to sve poticao, ponekad uz kritike, no često puta više uz pohvale. Klupska odgonetačka natjecanja postala su kvalifikacijska za viši rang natjecanja, pa se na Prvenstvo odgonetača Hrvatske (POH) nije moglo direktno, već nakon održanog klupskog natjecanja. I POH je kasnije posao kvalifikacijsko natjecanje za Prvenstvo odgonetača Jugoslavije (POJ). Na taj način dobila se masovnost u sudjelovanju u odgonetačkim natjecanjima, a ona su postajala sve kvalitetnija svojim sadržajem.
Svako društvo ili klub svoje klupsko natjecanje pokušalo je na svoj način organizirati. Tako je ZD „Čvor“ zbog svog brojnog članstva na razne načine pokušao organizirati natjecanja u više faza: uživo u većima mjestima gdje je bilo više čvorovaca, putem rješavanja dopisnim putem, natjecanjem uživo kod neke zagonetačke priredbe i sl. I nova iskustva, prijedlozi članova i klubova ugrađivali su se u pravilnike o natjecanjima.
Ovdje je faksimil dopisa Zagonetačkog društva Delnice, koje je 2. III. 1988. godine pozvalo svoje članove na Dopisno odgonetačko prvenstvo ZD Delnice za 1988. godinu. Natjecanje je raspisalo Predsjedništvo ZDD, a bilo je potrebno prijaviti se tajništvu društva. Za ovo natjecanje prijavili su se: Matija Brajdić, Mladen Jovanović, Damir Kezele, Franjo Tomac i Ivan Tomac. Natjecanje se trebalo odvijati kroz dvanaest kola. U svakom kolu rješavale su se točno određene zagonetke iz određenog zagonetačkog časopisa (ovdje je to „Mini Čvor“ broj 627 od 10. III. 1988. godine), a odgovori se šalju poštom na adresu društva. Sve će pratiti posebna komisija, a najbolji – osim naslova prvaka Zagonetačkog društva Delnice – stječe pravo nastupa na Prvenstvu odgonetača Hrvatske (ovisno o broju sudionika, možda i koji natjecatelj više). U to vrijeme počela se provoditi i kategorizacija turnira, pa su se mogle stjecati i odgonetačke titule.
I još nešto, možda na dnu pisma primjećujete znak lista „Vikend“. U to vrijeme je Slavko Peleh bio poslovni tajnik redakcije tog lista, pa je to iskorištavao da novim klubovima otisne besplatno dopisne listove (memorandume) s njihovim znakom.

9 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ovi tekstovi znatno obogaćuju sadršaj ovog bloga. Još jednom zahvaljujem autoru (Stjepanu Horvatu) i "asistentu (Jovanu Nediću). I sledećih ponedeljaka imaćete priliku da čitate zanimljive tekstove. Imam privilegiju da ih čitam nekoliko sedmica unaprijed.

Neki Tip је рекао...

Ne treba pretjerivati s pohvalama ... nisam, bar ja, navikao na to ... a drago mi je da ću ispuniti sljedeći ponedjeljak obećanje ... dvadeset priloga ... a dalje ... I ne znam osim nekolicine nas "starijih" koga to još zanima...

Slavko Bovan је рекао...

Pohvale idu u svakom 19. nastavku. (Sledeća u 38.).
Zanima, nego šta!

Dejan Minić је рекао...

Opa, sova na pečatu Zagonetačkog društva iz Delnica:)

Ja sam čitao sve nastavke (neke i više puta) i pošto sam (malo) mlađi, uglavnom su mi bila nepoznata mnoga dešavanja i raznorazne činjenice, ali moram da kažem da mi je sve vrlo interesantno i takođe mislim da dodatno obogaćuje ovo naše okupljalište.

Belirac је рекао...

"Čvorova" arhiva toliko je bogata da će ova rubrika, uvjeren sam, doživjeti i trocifrene redne brojeve.

Neki Tip је рекао...

Zato ti Jovane, šaljem pomalo materijale, jer ćeš ju ti nastaviti ...

Nedjeljko Nedić је рекао...

Štef bi samo uživao u Crikvenici a još uvijek puno zna i može svašta.

Belirac је рекао...

Nedjeljko, ne brini! Štef vrijedno radi na ovoj seriji, kao i na monografiji o 50 godina "Čvora". Za seriju "Acta aenigmatica" već su pripremljeni prilozi do rednog broja 25, a bit će ih još.

Belirac је рекао...

Osim toga, Štef ne uživa u Crikvenici, a ti pogodi u kom mjestu uživa.