KAKAOVAC
Kakaovac (Theobroma
cacao) tropsko je drvo koje pripada porodici slezova Autohtona je vrsta
tropskih kišnih šuma Centralne i Južne Amerike i jedna od najkomercionalnijih
tropskih biljaka. Od njegovih plodova dobija se kakao, glavni sastojak kod
pravljenja čokolade.
Kakaovac je srednje visoko tropsko drvo koje može da
naraste do visine od 12 m, iako su mu prosečne visine između 4 i 8 m, Plod je
ovalan i krupan (ima oblik izdužene dinje) dužine od 15 do 30 cm, širine 8−10
cm i težine u proseku oko pola kilograma. Plod dozreva za branje nakon 4
meseca, a kada je zreo boja egzokarpa varira od žute do narandžaste. Unutar
svakog ploda se nalazi između 20 i 60 krupnih semenki bubrežastog oblika
raspoređenih u nekoliko redova i okruženih beličastom pulpom. Svaka semenka
sadrži značajne količine biljnih masti (u proseku između 40 i 50 %) od kojih se
dobija kakao maslac, a glavni hemijski sastojak je teobromin, organsko
jedinjenje koje je po svom hemijskom sastavu dosta slično kofeinu. Osušene i
mlevene semenke nazivaju se kakao prahom i jedan su od najvažnijih sastojaka u
konditorskoj industriji (kod dobijanja čokolade). U nekim zemljama bela pulpa
se koristi za pripremanje sokova, želea, a neretko se njenom fermentacijom
dobija alkoholno piće sa ukusom kakaa.
Izvor: Vikipedija
Нема коментара:
Постави коментар