Vatajapam
Vatajapam (vattayappam) je vrlo ukusno jelo od pirinča, šećera i kokosa koje se priprema u Kerali. Po obliku i formi je najsličniji grizu, a ukus je sličan sutlijašu. Priprema se kuvanjem testa na pari, a kada se izlije u kalup, u testo se utisnu indijski orasi i voće. U pitanju je zapravo varijacija apama (appam), jela u obliku palačinke od pirinča i kokosa.
U Mararikulamu (vidi pod ’m’) su me ponudili da biram da li želim „evropski“ ili „indijski“ doručak. Bio sam malo nepoverljiv, pa sam tražio evropski. Međutim, posle nekoliko dana jednog te istog tost hleba i džema, hteo sam da vidim kakav je indijski. Moram priznati da sam se oduševio kada sam za doručak dobio vatajapam sa indijskim orahom i bananom.
(Vanja Tomašev)
4 коментара:
Naravoučenije: Ne piti feni, ali obavezno probati vatajapam.
Ovi Vanjini zanimljivi zapisi + još malo fotografija + enigmatska obrada svake teme (iz glave članova EKK-ija) + detaljnije objašnjenje raznih naziva i imena + indeks pojmova = turističko-enigmatski putopis o Indiji.
Drago mi je da vam se sviđa.
STA RA SLA VA
RA MA NA TA
SLA NA JA JA
VA TA JA PAM
Milutin Tepšić
Постави коментар