среда, 19. јун 2013.

ZRNCA (126)

Autor: Mesud Malkoč

9 коментара:

Ilija Đurković је рекао...

GUBAR

Slavko Bovan је рекао...

da

Miroslav Cvetković је рекао...

Nije mi namera da nečiji rad kritikujem, a ovo i nije najnečitkiji tekst u nekoj od sitnih zagonetaka na ovom blogu, ali... Često se slova ne vide od "nestašnih" delova slike ispod, a posetioci bloga su, uglavnom stariji od 50 godina. Jedan od načina da se to poboljša je da slova budu uokvirena linijom neke kontrastne boje. To je veoma lako odraditi u "Corelu" ili nekom sličnom programu. Drugi, ne manje važan detalj je da slika treba biti veće rezolucije, kvalitetnija i kontrastnija. To nije teško postići - na Internetu ima mnoštvo kvalitetnih i lepih fotografija, a pri pretraživanju pomoću Gugla treba "zahtevati" da vam pretraživač izbaci samo VELIKE fotografije. Ja obično pripremu odradim na 300 ili 450 dpi, a tek nakon toga smanjim na 200, smanjim širinu na 125-150 mm i šaljem u JPG formatu. Takve slike nisu preteške - 150-250 kb, ali su jasne i čitke. Naravno, koristim i neke alate za poboljšanje izgleda same slike (boja, kontrast...).
Evo kako je ovaj posao mogao biti odrađen: GUBAR. Još jednom napominjem da ne želim da pametujem i pravim se da nešto bolje radim od drugih, da ne ko ne radi dobro i sl. - jednostavno predlažem da se nešto popravi i dajem jednu od mogućnosti da se to učini.
Pozdrav!

Slavko Bovan је рекао...

Hvala Miroslave

Slavko Bovan је рекао...

Naknadno ubačeno grafičko rješenje koje je uradio Miroslav Cvetković (gornja slika).

Svaka pomoć ovakve vrste je dobrodošla

Slavko Bovan је рекао...

O ukusima ne vrijedi raspravljati 8a i vjerovatno sam subjektivan) ali meni se ipak više dopada moje fotošopiranje.

Miroslav Cvetković је рекао...

Ne bih dao "Corel" i "Photo Paint" za deset "Photoshop-ova". Ja još uvek 95% pripreme za štampu radim u "Corel-u 8" iz 1997. godine. Sve ovakve "probleme" (kombinacija teksta i slika) počinjem u "Corel-u", a završavam u "Photo Paint-u" - ako se drugačije ne naredi!

Mesud је рекао...

Hvala Slavku na obradi i objavljivanju. Nažalost, moji prilozi su samo u ideji(u ovom slučaju i stihovi), a drago bi mi bilo da mogu nešto pomoći u dijelu koji spominje Miroslav. No, međutim,...
Pozdrav!

Slavko Bovan је рекао...

Samo neka ima materijala. Za ostalo ćemo se snaći. Već znate da prednost imaju "upakovani"prilozi. U arhivi pod oznakom "pripremiti i objaviti" ima baš dosta materijala.

Dosta materijala, a malo vremena. Srećom saradnici su vrlo strpljivi.