уторак, 31. децембар 2013.

RETROVIZOR (1)



Eroteka (119)

Povremeno se valja osvrnuti iza sebe, da bi čovjek znao kuda i kako naprijed da ide. Kraj godine je dobra prilika za kratku retrospektivu. Ovo će biti samo ovlašan pregled nekih (ličnih) zapažanja i sjećanja sa naglaskom na one sa vedrim predznakom. Bilo je i nekih “minusa”, ali njih (skoro) zanemarujemo.

Januar:
Igrali smo se naslovima praveći naslovne anagrame. Održano je takmičenje u rješavanju rebusa koje je pripremio Dejan Minić. Pobjednik velemajstor rebusa – Milan Sečujski

Februar:
Luka Pavičić (povremeno mu tepamo: “Barba”) je pripremio još jedno takmičenje ljubitelje rebusa. Pobjednik je,na opšte čuđenje (ovdje ide smajli), Ilija Đurković iz Podgorice, osvjedočeni ekspert  za rješavanje ove zagonetke. Jedna nevladina organizacija iz Kikinde objavila je da mi je dodjeljen orden Vitez Kreativnosti. (Vrlo sam ponosan!)

Mart:
Objavljeni rezultati anagramnog konkursa ESS. Pobjedio je Luka Pavičić. U ovom mjesecu održana su dva svjetski važna izbora. Izabran je novi Papa, ali i novo rukovodstvo Enigmatskog saveza Srbije. Izbor Pape nije izazvao veće turbulencije, dok je izbor rukovodstva ESS-a prodrmao svjetsku javnost. Lično i personalno sam predsjedavao Skupštinom, a glasao sam kako sam glasao (bio sam u manjini). Dobrih priznanje da sam stručno rukovodio zasjedanjem, da je sve bilo po propisima, ali…
Objavljena značajna enigmatska knjiga Jovana Nedića “Iz moje enigmatske torbe” (tekstovi iz kolumna sa Cryptomanovog bloga)

April:
Objavljen poredak 1. kola Naslovnih anagram. Najbolja Ljubica Bilalović iz Sarajeva ispred Zdenka Capana iz Karlovca.

Maj:
Održan je Enigmatski vlak. Nisam uspio da ovu manifestaciju udjenem u gust raspored obaveza, ali imali smo izvještaj sa ovog tradicionalnog okupljanja hrvatskih enigmata i gostiju. Održano takmičanje u rješavanju mojih rebusa. Od 31 učesnika (!) najbolji, opet začudo, Ilija Podgorički Veliki Đurković. U maju je bilo i jedno rebusko takmičenje kod Baneta Nikića. Ilija prvi, ja prvi do prvog.
Na svečanosti u Skupštini Kikinde, uručen mi “Vitez”.
Objavljena knjiga Gojka Mandića "Kratko i glatko". Za ovu knjigu napisao sam predgovor.

Jun:
Objavljene knjige “Zagonetka kriptogram” Branka Milovanovića i Vladete Trivunca, i “Slovna Rebusijada” Miroslava Lazarevića.
Objavljen poredak Memorijala Milana Milina. Najbolji anagram imao Nikola Milićević, Stihovnu zagonetku Boris Nazansky, a rebus i obratni rebus Dejan Minić. Ukupni pobjednik, nadmoćno Dejan Minić.
U Kvizorami (Memorijal Pavle-Libran) najbolji anagram (potpuno isti) imali: Bovan, Capan, Majetić, Orešić i Žarković.
Održana fenomenalna zabava u Zagrebu u organizaciji “Kviskoteke”. (Pošto sam rekao da ružne stvari bacamo ad akta, ovdje preskačem neke detalje). Bilo je baš prijatno druženje sa kolegama od kojih neke nisam sreo 20 i kusur godina.
Krenuli smo sa drugim kolom naslovnih anagram.


2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Niko nema nikakvu nadopunu?

Belirac је рекао...

Pa mislim da je trebalo spomenuti i ovo:
Valpovački godišnjak