недеља, 25. мај 2014.

EVERGRIN (76)

Orbis broj 42, 24.12.1982.
Piše: Jovan Nedić
U ovoj križaljci Željka Bilankova "sve puca od lipote". Pogledajte samo najduže pojmove: (vodoravno) RASJEKOTINE, UGOSTITELJKA, TRPUTAC, ČANKOLIZ, OSRAMOĆENOST, NISKOGRADNJA, ČAVRLJANJE, ČEDO GRBIĆ, STRAŠLJIVOST, ATOMSKA CENTRALA – (okomito) NATIKAČA, SKOK S MOTKOM. OSKVRNUĆE, KOLPORTER, RASTEGLJIVOST, RAKRANA, STARTANJE, KUĆEPAZITELJ, ICO HORVAT, SANČO PANSA.

38 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Komentar autora (Bilankova) na FB:

Hvala prijatelju ....vjeruj mi da sam se prisjetio trenutaka stvaranja ove križaljke...bilo su to "osamdesete", plodotvorne i avangardne kako u glazbi, tako i u našoj enigmatici!

Slavko Bovan је рекао...

Još jedan Željkov komentar:
Eeh, sad naviru sjećanja...te sam godine u Zvorniku na prvenstvu Jugoslavije osvojio treća mjesta u sastavljanju i odgonetanju, uopće i ostali članovi našeg enigmatskog kluba "Božidar Vranicki" imali su uspjeha, tako da smo bili "zatrpani" nagradama...Kako je samo to bilo dobro organizirano, ponajprije zahvaljujući pok. Fehimu Kujundžiću, divnom čovjeku i velikom bosanskohercegovačkom enigmati...nažalost, njega više nema među nama!

IlijaO је рекао...

Ma da! Uvažavam autora,kao i uradak, al da baš"sve puca od lipote" ne bih se složio! Prvo-godina proizvodnje-82.- pa je razumljivo: Asad-Balša?-rastegljivost-i ČEDO GRBIĆ(zna li netko tko je i što je bio,osim, revolucionar i društveno politički radnik,što i nije bila neka umjetnost tih godina).
U biti, križaljka kao bolja križaljka,za koju sumnjam da bi danas"prošla"!Bode me u oči Alek,milion,pa onda, rasjekotine (rasekotine ?)
Možda sam prestrog ili čak,loš kritičar?

Slavko Bovan је рекао...

ČEDO GRBIĆ
Од краја 1953. вршио је бројне државне и партијске функције:

члан Извршног већа Сабора СР Хрватске
председник Привредног већа Сабора СР Хрватске
секретар Републичког секретаријата за привреду
потпредседник Сабора СР Хрватске (1967—1974)
члан Председништва СР Хрватске (1974—1978)
председник Уставног суда Хрватске (1978—1981)
члан Централног комитета СК Хрватске од Четвртог конгреса

Објавио је више радова о друштвено-политичком систему Југославије.

Умро је 4. децембра 1994. године у Загребу. Сахрањен је на загребачком гробљу Мирогој.

IlijaO је рекао...

Rođen je 1921. u Rajiću kod Novske.

Obavljao je mnoge državne i političke funkcije u bivšoj Jugoslaviji.

Bavio se teorijskim pitanjima socijalizma, a posebno političkim i ekonomskim pitanjima.

Rukovodio je izradom amandmana na Ustav SR Hrvatske 1971. i izradom novog Ustava 1974. godine.

Živio i radio u Zagrebu gdje je 1994. okončao svoj (1921. – 1994.) životni put.

Djela:
- Seljačko pitanje (1989.)

Piše da je bio i hrvatski general!
i gazda Ustavnog suda kad je ubijen Bušić!
Dakle,bez želje za politiziranjem,važem samo križaljku,sa apostrofiranim pojmovima!

Миле Јанковић је рекао...

Mislim da je ovo neuspeo pokušaj sa se sastaviti simetrična ukrštenica, možda grešim, ali mislim da je autoru to bio cilj.
Za mene je problem SKOK S MOTKOM, skače se pomoću motke, a ne sa motkom, dakle SKOK MOTKOM. Kaže se recimo vožnja autobusom, a ne vožnja sa autobusom i sl.

IlijaO је рекао...

SKOK S MOTKOM prolazi i općeprihvaćeno je, ali brate,
"rastegljivost"? Rasteg,rastegnuti,rastegnuće da- a onda kgh u czs,pa rastezati, rastezano,i na kraju rastezljivost!
Zato-nije to evergrin!

Slavko Bovan је рекао...

Šta fali pojmu RASTEGLJIVOST?
Knjige kažu da je u redu (baš u tom obliku).

Slavko Bovan је рекао...

Željko mi javlja da će ubaciti komentar čim savlada tehniku.
Uputstvo:
Kliknuti ili na ime/URL (i onda upisati ime u kućicu) ili na Anoniman (potpisati se u tekstu) a onda na "Objavi moj komentar".

Slavko Bovan је рекао...

Čekam i Jovana da se oglasi.

IlijaO је рекао...

Isprika autoru i Slavku! Malo truda-provjera u HER-u,i rezultat:
rastegnuti,rastegače,rastegljaj,
rastegljiv-i stoga:rastegljivost!
(Blog je(između ostalog) i zamišljen zbog ovoga,zar ne?).

Slavko Bovan је рекао...

Iznošenje (različitih) mišljenja je dozvoljeno i poželjno.

IlijaO је рекао...

E dobro! Ali još uvijek branim stajalište da nije-"evergrin" iako odskače od prosjeka!( samo moj osobni stav-znam autora i hrpu njegovih boljih uradaka.)Zbog činjenice da je natrpano svega,asocira me na"larpurlartizam",
jer tako se moralo izvesti.

Анониман је рекао...

Neću se zadržavati na enigmatskoj opservaciji križaljke iz tih nezaboravnih "osamdesetih", jer je još uvijek kvalitetnija od velike većine današnjih komercijalnih uradaka širom ovih prostora. Ono što me potaklo na komentar je upravo politikantska zamjerka sintagmi Čedo Grbić! Naime, nije važno da je to pojam koji sadrži teža, odnosno manje frekventna slova i suglasničku skupinu, već "smeta" ime i prezime, tj. svjetonazor i porijeklo dotične osobe! Ovo je još jedan eklatantan primjer kako se nažalost danas razmišlja, ne sagledavajući kontekst vremena i zajedničku državu u kojoj se živjelo! Toliko.

Анониман је рекао...

Nisam se potpisao u tekstu...dakle, autor sam ja: Željko Bilankov

Анониман је рекао...

Nisam se potpisao u tekstu...dakle, autor sam ja: Željko Bilankov

IlijaO је рекао...

Daj čovječe,ni na kraj pameti mi nije bila -politikantska zamjerka sintagmi Čedo Grbić! -,niti mi uopće ne- "smeta" ime i prezime, tj. svjetonazor i porijeklo dotične osobe! A pogotovo- Ovo je još jedan eklatantan primjer kako se nažalost danas razmišlja, ne sagledavajući kontekst vremena i zajedničku državu u kojoj se živjelo! -tako moram razmišljati budući da se i dan danas sudaramo (vjerojatno i ja i ti) sa tim dijelovima vremena u kom smo živjeli!
JA nisam taj!Uz dužnu ispriku!

Slavko Bovan је рекао...

SKOK S MOTKOM. Nikad drugačije nisam uvrstio u ukrštenicu. Nije valjda da cijelog života griješim?
Gledam literaturu i nalazim obe varijante.

IlijaO је рекао...

11 velikih slova iz prethodnog komentara-100% u redu!!I sa nastavkom se slažem! Ne griješiš!

Tonči Milat је рекао...

http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search

RASTEGLJIVOST je ispravan i zanimljiv pojam.

http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search

SKOK S MOTKOM je uobičajena i ispravna varijanta (i zanimljiv pojam). I sam sam imao križaljčicu s njime u prvom okomitom stupcu.

Ovo je jedna od najljepših križaljki koje sam vidio u životu.
Slavi bogatstvo jezika, ne ide u ekstravagantne bjeline, ali ima gomilu nefrekventnih slova u zanimljivim kombinacijama, s lomovima, lijepim i dugačkim riječima, ukratko čista petica. U čast joj ide što su joj prve tri zamjerke koje su joj pronađene - nepostojeće. Kad se kritičari hvataju za slamku, znaš da si napravio nešto dobro;)

Ili da to ovako opišem: da je ova križaljka stigla na Kviskotekino prvenstvo, pobijedila bi.

I poznavajući Bilnakovljev stil iz Feniksa, tu se nije težilo nikakvoj simetričnoj križaljci, već isključivo izbalansiranom rasporedu crnih polja.

Анониман је рекао...

Pozdrav Zeljko, dobro nam doshao... hvala Slavku i Jovanu na ovakvim podsjecanjima... uspomene, naravno, naviru i neka ih, puno dobrog smo zivjeli i uzivali i, eto, zapamtili, zasto ne.

Otprve se vidi da je autoru na pameti bila, prije i iznad svega, ljepota uvrstenih pojmova. Da li je ovo evergrin to je Slavkova ocjena, nije ni vazno i ne treba nam definicija evergrina, hvala Slavku sto ovo radi za sve nas.

Uradio je Zeljko bezbroj boljih radova (ocijenjeno kompleksnim enigmatskim kriterijima) no nije ovaj Jovanov i Slavkov izbor promashen. Ovo je primjer gdje je autor (a i urednik) svjesno potisnuo prichu o dvoslovima, jednoslovima i sl nesavrshenstvima i ponudio rjeshavachima kombinaciju u kojoj se lijepo, lezerno i pitko poigrao hrpom lijepih pojmova. Dakle, rad nije primjer savrsenstva, rekorderstva, virtuoznosti i sl, ali sve to pokriva ta prekrasna lakoca (sigurno sastavljano bez ikakvog prirucnika) u kojoj je spoj autorovog talenta, znanja i uzitka u tom sto sa lakocom uzivajuci radi, porodio lijep poklon rjeshavachima. Napisah kod Adnana - autor koji uziva dok sastavlja ce tim radom sigurno priustiti uzitak rjeshavachu... ima tu neka tajna veza. Ovo je izvrstan primjer te teze.

Hajro

Belirac је рекао...

Potpisujem Tončijev i Hajrin komentar. Nemam više ništa za dodati.
Kad sam rješavao tu križaljku, a nisam je rješavao kad je objavljena, nego prije dvadesetak dana, stvarno sam uživao. Za mene je to odlična križaljka i spada u rubriku "Evergrin". A kad u toj rubrici skupimo još mnogo takvih križaljki, onda ćemo možda za neku drugo ili neke druge moći reći da su bolje i od ove.

Mandrak је рекао...

Dobra ukrštenica.
Btw, meni "skok motkom" zvuči skroz neprirodno. Može "odbacivanje motkom", ali je glagol "skakati" neprelazan, pa se može skočiti i bez motke i s motkom tj. uz pomoć motke, a sumnjam da ikome može da pođe za rukom tj. za nogom da napravi skok koristeći motku kao osnovno sredstvo za vršenje radnje (u tom slučaju bi logičnije bilo "motkom"). Nevažno.

Belirac је рекао...

U "Hrvatsko ili srpsko engleskom enciklopedijskom rječniku" Željka Bujasa (Zgb, 1989), s. v. motka, nalaze se natuknice "skok s motkom" i "skakač s motkom". Za nas je to dovoljno pouzdan izvor za te sintagme.

Анониман је рекао...

Da je odomaćeno - jeste, ali da je ispravno - nije. Najjači je argument: "I ja sam imao..."

Tonči Milat је рекао...

Tko ne čita s razumijevanjem, čitat će dvaput: nije poanta u tome da sam i ja upotrijebio SKOK S MOTKOM, nego da je kao takav naveden u rječniku (trebalo je samo slijediti poveznicu). SKOK S MOTKOM je ispravno (u hrvatskom jeziku, a prema Jovanu i u tadašnjem srpsko-hrvatskom). Kako je u srpskom je, iskreno, nebitno, mome uhu SKOK MOTKOM u svakom slučaju zvuči pogrešno, ali bih jednostavno u ovakvoj situaciji uzeo rječnik u ruke. Jezik kojim se autor križaljke služi jasno definira inačicu sa "s" kao ispravnu.

Tonči Milat је рекао...

I samo za usporedbu:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Skok_s_motkom

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D0%BA_%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%BC

Mandrak је рекао...

U Pravopisu se ne spominje, a ni u Klajnovom rečniku nedoumica. Dakle, ako neko misli da je "skok motkom" zvanično ispravna varijanta, verovatno je nešto pogrešno zaključio ili je čitao neke čudne knjige.

Evo, ovako: deda ne ide štapom, nego SA štapom. To je instrumental, ali posebna vrsta kod koje zadržavamo predlog S (tj. SA, s tim što većina ljudi ne zna da je S osnovna, a ne apostrofirana varijanta, a da se SA koristi kada naredna reč počinje slovom koje je teško izgovoriti posle S). Dakle, deda putuje vozom, ali do kupea ide sa štapom.

Princip je isti: skakanje i hodanje su slične radnje, za koje nije potrebno sredstvo, jer se to sredstvo već nalazi u nosicu same radnje (deda hoda, atletičar skače).

Анониман је рекао...

Belirac, imaš pouzdan izvor, pogledaj malo i nepouzdane izvore.

Slavko Bovan је рекао...

Da se vratimo na početak priče.
Po meni, ovo je jedna dobra ukrštenica!

Belirac је рекао...

Zaista, previše osporavanja jedne odlične križaljke, u kojoj i dalje "sve puca od lipote".

O (ne)ispravnosti sintagme "skok (s) motkom" možemo se još konsultovati s lingvistima. No, ja sam prilično siguran da smo svi uvijek govorili "skok s motkom" i da nismo uopšte bili u dilemi kad smo je u tom obliku uvrštavali u križaljke.

Uostalom, šaljite križaljke ili ukrštenice u kojima ima više lijepih riječi i sintagmi nego u ovoj, biće mi drago vidjeti i te sastave.

Slavko Bovan је рекао...

Jovane, svaka ti je ka' Njegoševa!

Анониман је рекао...

Mala digresija: Samo da saopštim da je izašao 900-ti broj ¨SKANDI SEZAMA¨- Sarajevo. Jedna lijepa okrugla cifra. ESSA

Slavko Bovan је рекао...

Šalji sliku naslovne strane pa da kačim!

Анониман је рекао...

Trenutno nisam u mogućnosti.Poslat će ti Dado sutra ujutro! Veliki pozdrav Slavko!

Slavko Bovan је рекао...

Pozdrav Sarajevu!
Neka napipe i nekoliko rečenica uz fotofrafiju. Rado ću objaviti.

Анониман је рекао...

Odzdrav Kikindi! Imaćeš sve sutra! Napomenuo bih da je prvi broj izašao ratne 1995. godine u Aprilu...Nastavak teksta dobićeš sutra. Ako želiš može ti poslati i naslovnicu prvog broja. Ejub

Slavko Bovan је рекао...

Toooooo!
Šalji i prvi broj!