петак, 25. децембар 2015.

FENIKS - GLAS(OV)ANJE



Poštovani učesnici malog web konkursa Feniks – borba za kvalitet(u) i ostali pos(j)etioci,
počinje GLAS(OV)ANJE.

Sud(j)elovalo je 40 autora sa 83 sastava.
Autori su: ANTIĆ Maksim, BESNIČANIN Rešad, BARIŠIĆ Živko, BOVAN Slavko, CAPAN Zdenko, CINDRIĆ Tihomir, ČOLAKOVIĆ Saša, ĆAVAR Zdenko, DELIĆ Zlatko, DIZDAREVIĆ Zija, DODEVSKI Dragica, DODEVSKI Voja, DRAGOLJEVIĆ Dragan, DRAGOMIROVIĆ Nebojša, ĐOKIĆ Žarko, GALOGAŽA Pero, HRGOVIĆ Ivan, IVANOV Krsta, IVANOVSKI Dragan, KNEŽEVIĆ Dinko, KVALIĆ Valter, MAHMUTOVIĆ Aladin, MARKOVIĆ Mladen, MIHALJEVIĆ Marko, MILAK Jelena, MILAT Tonči, MILIĆEVIĆ Miloš, MILOVANOVIĆ Branko, MODRIĆ Branislav, NAZANSKY Boris, NEDIĆ Jovan, NEDIĆ Nedjeljko, PAVIČIĆ Luka, PERIĆ Sreten, PUPEZIN Zlatan, RACANOVIĆ Radoja, RICIJAŠ Rajko, SKOPAL Ranko, SOLDO Nevenko i ŽARKOVIĆ Zdravko.
Pravo glasa imaju svi poznati pos(j)etioci blogova Enigmatika TIO i Enigmagika (osim organizatora; međutim, to ne važi za Galogažu, jer on nema uvid u potpisane radove).
Možete glas(ov)ati isključivo JAVNO u komentaru na ovaj post,  potpisani punim imenom i prezimenom. Ukoliko iz nekog razloga ne možete da ostavite komentar, svoje glasove možete poslati Slavku Bovanu ili Mladenu Markoviću.
Kao što znate, potrebno je da izaberete 10 križaljki i rangirate ih na eurovizijski način, tako što ćete im dodijeliti 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 i 12 bodova. Dopušteno je favoriziranje sopstvenih radova, no molimo vas da ne kalkulirate. Sav(j)etujemo da najpre obavite bodovanje, a da tek onda pogledate glasove onih koji su to učinili pr(ij)e vas.
S obzirom na broj radova, nepraktično je prikazati ih u postu. Da biste ih vid(j)eli i glas(ov)ali, preuzmite KATALOG u pdf – u  (OVDE) ili u Word – u (OVDJE).
Sav(j)etujemo da koristite papir i olovku kako biste lakše i brže evidentirali i oc(ij)enili svoje favorite.
Radovi su poredani nasumice, tj. njihov poredak nema veze sa rednim brojevima autora u abecednom popisu ili sa redoslijedom pristizanja. Jedan rad (73) je nestandardno koncipiran, i premda je autor predložio da bude van konkurencije, odlučili smo da mu do(ij)elimo broj, jer propozicije nisu zabranjivale korištenje neobičnog pristupa.
Na kraju dokumenta je RJEČNIK  dostavljenih pojmova, opisa i napomena. Ako želite, preuzmite separatnu varijantu OVDE (pdf) ili OVDJE (Word). Ukoliko vam je neka r(ij)eč nepoznata ili sumnjiva, a nema je u rječniku – to znači da autor nije dostavio referencu. Budući da ćete pri oc(j)enjivanju morati da obraćate pozornost na nijanse, sav(j)etujemo da ne omalovažavate ni ovaj aspekt takmičenja/natječaja.
Rok za glas(ov)anje je 10 dana (do 26. 12. u ponoć).
Srećno/sretno!

Mladen Marković
Slavko Bovan

147 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Jedan cilj smo postigli - Veliki broj učesnika (Pogodio sam tačno koliko će učesnika biti - Mladen će potvrditi).

Sada slijede "slatke muke" jer ima dosta dobrih sastava.

Tonci M је рекао...

Nakon prvog prolaza, ostavio sam 26 radova u igri: posvetit ću im se detaljnije kad se vratim u stan (smajlića ih je dobilo 7, oni će biti poredani na prvih 7 mjesta, preostala 3 će izaći iz preostalih 19 :P). Nije loše, nije loše!

Mandrak је рекао...

Potvrđujem Slavkov navod. :)

Tonci M је рекао...

Sad sam primijetio da je jedan od mojih "sedam veličanstvenih" nažalost neispravan: rad 23: na hrvatskom je ANNAPURNA. Šteta.

Tonci M је рекао...

Problem ma i broj 34 u kojem je pogrešno zapisan JOHN WAYNE (stoji WEYNE:D!), ali to je barem popravljivo (siguran sam da se može naći opis za četveroslov ECAR).

Belirac је рекао...

U "Općoj enciklopediji JLZ" i u "Atlasu svijeta" je ANAPURNA.

Belirac је рекао...

Grešku, po mom mišljenju, ima i rad broj 8. Posljednja okomita riječ su ANTITELA. Trebalo bi ANTITIJELA!

Mandrak је рекао...

Naredni put ću angažovati (i) tebe kao asistenta, Tonček. :)
Da, John je Wayne, a Lil Weyne, ali sad je kasno. Preuzimam odgovornost (a toliko sam se trudio da sve bude pod konac).

Uzgred, autor križaljke br. 79 je poslao dopunske napomene (nemoguće je uvrstiti ih naknadno u rječnik, jer to podrazumeva 10 operacija):


SAVIT - mineral iz grupe zeolita, natrolit (ER5)

ATT - kovani sijamski novac iz 19. stoljeća, ima veliku numizmatičku vrijednost; 1 baht = 64 atta (Priručnik za odgonetače Stjepana Horvata).

I još nešto: neki autori su opisivali i šta treba, i šta ne treba, uključujući najbanalnije pojmove (neke sam izostavio, jer zaista nema potrebe da u rečniku stoji npr. Evica - Eva odmila), dok drugi nisu naveli izvore ni za vrlo neobične reči.
Zamolio bih učesnike da više ne dostavljaju napomene i izmene (rok je istekao, šta ste poslali - poslali ste). Hvala na razumevanju.

Анониман је рекао...

ANTITELA se lako mogu pretvoriti u ANTONELA.
M. Milićević

Mandrak је рекао...

Što bi rekao Tonči, i ta antitela su popravljiva: može Antonela. :)

Jedan kolega mi je objasnio da je Opća enciklopedija JLZ - a prevaziđen i nevalidan izvor.

Mandrak је рекао...

Mislim da smo istovremeno razmišljali o istoj stvari, Miloše. :)

Belirac је рекао...

Pa Anapurna je i u "Enciklopediji - općoj i nacionalnoj u 20 knjiga" (2005)!

Belirac је рекао...

A da li je to u redu da se popravljaju sastavi s greškama?

Mandrak је рекао...

Jovane, sve će ostati kako jeste.

Branko је рекао...

Poštovane kolege enigmati, mislim da ovakva 'prepucavanja' nisu dobro došla. Radovi su sastavljeni, poslani i zaprimljeni takvi kakvi jesu i gotova stvar. Glasači će bodovima 'cijeniti' o kvaliteti, svatko po svom nahođenju. Ovako ispada da skoro svaki natječaj ima nekakve 'repove' o propozicijama, načinu bodovanja, kvaliteti i slično. Na kraju krajeva ovo je samo igra, bar za mene.

Branislav Modrić

Rok Ban је рекао...

MANDRAK JE U PRAVU, SVE NEKA OSTANE KAKO JE. SVA LITERATURA JLZ ILI KOJA DRUGA MORA SE PRIZNATI, LINGIVTIKA JE ZA STRUČNJAKE A ZA NAS JE NARODNI JEZIK (JEZIK NARODA).

Tonci M је рекао...

Ma nema tu nikakvog prepucavanja, štoviše, dobro je usporediti mišljenja (Usput, Mladene, i LIL WAYNE je isto WAYNE :D): nema nikakvog razloga da se radovi diskvalificiraju, pogotovo kad svako ima pravo glasati po vlastitoj procjeni: ako misliš da je rad neispravan, ne staviš ga u prvih deset i to je to. AKo greška ne utječe na kombinaciju (ANTITELA, JOHN WEYNE) možeš se mirno pretvarati da je sve ispravno i bodovati u skladu s time.

Što se tiče anonimnog komentara, ja sam sigurno zahvalan Mladenu i Slavku što su sve pripremili u rekordnom roku, mislim da to pokazuje i njihov profesionalizam i posvećenost ideji promicanja enigmatike na internetu: da su nešto krivo pretipkali ili zaboravili neki rad mogla bi im se uputiti koja sitnakritika, ali za uvrštene riječi u radu ponajprije odgovara sam autor: međutim čak i kad bi 10 radova imalo grešku, ništa se ne bi dogodilo, jer glasači na kraju prosuđuju što može, a što ne može. U tom smislu, internet je najdemokratskiji žiri koji postoji, i najpravedniji.

Da ne ostane visiti u zraku, za mene je ANAPURNA neprihvatljiva i iako sam rad smatrao vrlo uspješnim, ovaj pojam + još jedna googleom potpomognuta riječ rad su sad gurnuli ispod crte bodova: i ne vidim nikakav problem u tome: pa ionako će manje od 15% radova dobiti bodove od mene!Ako ga netko drugi stavi na prvo mjesto, ja tome neću prigovoriti. Zabavljajmo se, komentirajmo (tako se rubrika i zove, zar ne? KOMENTARI!) i budimo zahvalni Mladenu što je svojim entuzijazmom pokrenuo pozitivan val u internet sastavljaštvu koji se sada, eto, prelio i na tiskanu enigmatiku!

Mandrak је рекао...

Branislave, nema prepucavanja, samo komentarišemo (komentari su poželjni).
Uočene greške (i one koje će možda biti uočene) nisu katastrofalne, sve ovo su radili živi ljudi, a pri tom ni ja, ni Slavko nismo bili dužni da lektorišemo ili da vraćamo radove autorima na doradu. Ono što sam mogao da kopiram - kopirao sam, ostalo sam prekucao i mislim da sam samo u jednom radu promenio jedno slovo (u uverenju da je autor pogrešio). Toliko sam brinuo da nekoga ne oštetim tipfelerom - da nisam stigao da izglačam svoje ukrštenice.

Ako se ispostavi da postoji neka greška koju sam napravio ja, a ne autor - bićete obavešteni.

Анониман је рекао...

U potpunosti potpisujem Tončijev komentar!
M. Milićević

Mandrak је рекао...

Stvarno ne znam odakle mi Lil Weyne. Ponašam se kao da nemam internet. :)

Радоја Рацановић је рекао...

Za svaku pohvalu je vrednoća, ažurnost, sistematičnost i pedantnost s kojom su takmičarski radovi priređeni i ovdje prezentovani.

Slavko Bovan је рекао...

Srećom, nemam pravo glasa,...ali opet, možda je ovo lijepa igra za sve ljubitelje enigmatike, da učestvuju u glasanju. Slažem se sa Tončijem da ima 30-tak komada koji imaju realne šanse da budu među 10. Savjetujem da krenete sistemom eliminacije i izbacite sve što ima neku manu ("manu" po vašem ukusu) i na kraju samo rangirajte ostatak (nijanse i ukusi će prevagnuti).

Slavko Bovan је рекао...

Ovaj post će se svakog dana vremenski "ažurirati".

Slavko Bovan је рекао...

Ovdje valja naglasiti da je Mladen sam uradio katalog i pripremio cjelokupni materijal. Moj zadatak je samo e-pe-pe podrška i animiranje učesnika (i glasača), kao i "iznajmljivanje" prostora na TIO.

Belirac је рекао...

Križaljka 47 također ima "faul". Uvršten je pojam ALJAMIADO kao da ima 8 slova, a ima ih 9 jer tu "l + j" nije "lj". Pa i u navedenom izvoru lijepo piše: "aljamiado (izg. alhamiádo) m"!

Анониман је рекао...

Prije sat-dva i mi u Feniksu smo odštampali katalog. Mladenu svaka čast... Kod nas u redakciji je gužva, jer tek smo izbacili Superfeniks zima (132 krvave stranice za one koji ne znaju), pa nam je ostalo par dana (sati) za redovni broj. Ja sam bacio oko na katalog i označio 21 rad kao izvrstan. Sa žiriranjem ne treba žuriti, što više sudaca to pravedniji poredak. Za mene su svi sudionici pobjednici... Pozdrav, Pero (odoh raditi).

Анониман је рекао...

Što se smatra pod poznatim ili nepoznatim posjetiocima bloga? Voljela bih proučiti križaljke, makar i za svoju dušu, ali su mi nedostupne, limitirano je skidanje.
Gordana Samardžić, rješavačica

Rešad Besničanin је рекао...

Ovde će na kraju Pero biti najzadovoljniji - imaće skandinavki za 20 narednih brojeva "Feniksa". Predlažem da posle ovoga sastavljamo na "Feniksov" lik 20x14. A sad odoh da pogledam šta smo uradili :)

Анониман је рекао...

Ne moze se preuzeti fajl.

Rešad Besničanin је рекао...

Potvrđujem, nemoguće je preuzeti fajl.

Mandrak је рекао...

Mislim da Slavko nije pri računaru, a dok ne zameni link, ja ću slati katalog mejlom svima koji to budu tražili (mada mislim da link sa dokumentom u Wordu radi).
Rešad je već dobio.

Gospođo Samardžić, ako nam pošaljete nekakav dokaz o svom postojanju, dozvolićemo vam da glasate. :)

Mandrak је рекао...

Kako reče Slavko, srećan sam što nemam pravo glasa. :) Upravo sam pokušao da izaberem 10 komada, i shvatam da je to vrlo, vrlo teško. Ovaj način mi najviše obećava: redom ocenjujem križaljke na skali 1 - 20, i beležim u tefter (ne mora sve, samo > 10). Onaj ko je precizan, već u tom prvom krugu može naći i rangirati svojih 10 favorita (pod uslovom da ne dodeli dva puta istu ocenu veću od 10). :)

Анониман је рекао...

Na koju e-mail adresu da pošaljem?
G. Samardžić

Mandrak је рекао...

remorkermali@gmail.com

Slavko Bovan је рекао...

Za koji minut ponovo ću ubaciti linkove.

Slavko Bovan је рекао...

Izgleda da je bilo mnogooo preuzimanja kataloga pa je ubačeno neko ograničenje. Ubaciću sve ponovo. (Trebaće mi neko vrijeme)

Slavko Bovan је рекао...

Dok ne otklonim tehničke probleme (probam da otkrijem u čemu je problem!) kataloge ćemo slati mejlom.

Mandrak је рекао...

Obaveštavam kolege da je Gordana Samardžić uspešno identifikovana kao živa osoba od krvi i mesa, te da može učestvovati u ovom, i svim narednim konkursima kao punopravan glasač. :)

Slavko Bovan је рекао...

Ubačeni novi likovi (ispod teksta) a ostavljeni i stari (unutar teksta). Trebalo bi da rade ili jedni ili drugi, ili oba.

Krsta је рекао...

U komentaru za glasanje traži se da radovi budu rangirani na eurovizijski način, bodovi kako je navedeno. Možda ja nisam razumeo ili pročitao,pa pitam organizatore, zašto i ne glasamo na eurovizijski način, autori , poput država, nemaju pravo da svoje radove ocenjuju. Dopušteno je favoriziranje sopstvenih radova ???. Pozdrav!

Unknown је рекао...

Linkovi ispod teksta rade.
M.Antić

Dragan Dragoljević је рекао...

Imam dva predloga, molim nadležne da ih ozbiljno razmotre. :)

Slažem se sa Krstom da je besmisleno glasati za svoj rad, gubi se na objektivnosti itd. Da li može to da se promeni?

I drugi predlog je da se glasovi šalju na mejl (Slavku ili Mladenu), tako da niko nema uvid u bodovno stanje. Tako bi se izbegle kalkulacije. Šta mislite?

Slavko Bovan је рекао...

Što se mene tiče, prihvatljivo je i jedno i drugo.

Tonci M је рекао...

U načelu se slažem, Dragane, no problem postaje što je onda najbolje ne glasati (jer glasanjem podižeš bodove protivnicima dok ti ostaješ na istom). Međutim, taj problem je lako rješiv: na kraju perioda glasanja, svi natjecatelji koji se nisu izjasnili automatski dodijele svima drugima 12 bodova: time se stanje na tablici ne mijenja (jer svi dobiju isto osim same osobe koja nije glasala), ali svakome daje motiv da se izjasni u glasovima (u suprotnom efektivno sudjeluješ u natjecanju s hedikepom od 12 bodova): ovo je rješenje s FER-ovog ocjenjivanja seminara, gdje su se ocjene formirale na temelju relativnog poretka, pa su ljudi krenuli taktizirati. Dakle, i ja bih da se uvede pravilo da nema glasanja za sebe samog i glasanje je anonimno, ali o dodatkom o hendikepu u slučaju neizjašnjavanja (iz opisanih razloga).

Inače, imat ću vremena analizirati i više nego detaljno sve radove jer sam pokupio prehladu, otišao ranije s posla i cijeli dan sam u krevetu. Bleh...mrzim biti bolestan.

Mandrak је рекао...

Molim učesnike da ne iznose glupe predloge. :D

Pravila se, koliko se ja razumem u takmičenja, ne mogu menjati iz minuta u minut, naročito ne usred igre.

Propozicije smo u ovom slučaju osmislili mi (organizatori), a vi ste imali 16 dana da ih primite k znanju. Ako vam se te propozicije naprasno ne sviđaju sada kada smo stigli do glasanja - slobodno napustite igru.

Dakle, ovog puta će biti onako kako piše u oglasu (dakle, javno evrovizijsko glasanje uz mogućnost favorizovanja sopstvenih radova; naravno, ako ne želite sebi da dodelite poene, odnosno mislite da su radovi drugih učesnika bolji od vaših, niste u obavezi to da uradite).

Kada vi budete organizovali neko takmičenje, osmislite svoja pravila, pa ćemo igrati po njima.

Hvala na razumevanju.

Tonci M је рекао...

Hehe, you got it boss! Moji glasovi će biti tu već sutra :P

Dragan Dragoljević је рекао...

У том случају, да пробијемо лед и отворимо гласовање јављањем из Новог Сада. Не рачунајући мој, ово су за мене 12 најбољих урадака!


12 бодова 18
10 бодова 14
08 бодова 54
07 бодова 61
06 бодова 74
05 бодова 83
04 бодова 81
03 бодова 16
02 бодова 32
01 бодова 19

Анониман је рекао...

MOLIM DRAGE KOLEGE DA OVAJ NATJEČAJ SHVATIMO KAO IGRU, A NE KAO PUKO NADMETANjE! KOMBINUJMO I ZABAVLjAJMO SE! SVIMA ČESTITAM NA UČEŠĆU I POBEDI!
ŽARKO ĐOKIĆ

Анониман је рекао...

1 poen br. 32
2 poena br. 58
3 poena br. 30
4 poena br. 60
5 poena br. 25
6 poena br. 64
7 poena br. 66
8 poena br. 20
10 poena br. 69
12 poena br 17
Bogdan Marković

Анониман је рекао...

1 бод - 79
2 бода - 8
3 бода - 78
4 бода - 11
5 бодова - 16
6 бодова -20
7 бодова - 67
8 бодова - 21
10 бодова - 64
и наравно :) 12 бодова - 17
Никола Милићевић

Rok Ban је рекао...

1 BOD-51
2 BODA- 16
3 BODA - 21
4 BOD - 54
5 BODOVA - 66
6 BODOVA - 8
7 BODOVA - 44
8 BODOVA - 58
9 BODOVA - 10
12 BODOVA - 48
Branko Milovanović

Анониман је рекао...

Molim organizatore da sa spiska izbrišu radove 17 i 29
M. Milićević

Jelena Milak је рекао...

12 bodova -43
10 bodova -56
8 bodova -44
7 bodova -28
6 bodova -46
5 bodova -11
4 boda -82
3 boda -42
2 boda -40
1 bod -80
(A onako za sebe-ovim križaljkama dajem - desetke.)

Mandrak је рекао...

Prvi glasovi evidentireni, hvala.

Ne postoji mogućnost da se bilo koji i bilo čiji radovi izbrišu sa spiska. Ako je neko odlučio da više ne učestvuje, jednostavno može da ne glasa, a ako se kojim čudom dogodi da njegov rad pobedi, može da se odrekne nagrade, pa će ona pripasti prvom iza njega na rang-listi.

Ibro Memić је рекао...

12 Bodova 64.
10 Bodova 39.
8 Bodova 48.
7 Bodova 54.
6 Bodova 60.
5 Bodova 7.
4 Boda 66.
3 Boda 30.
2 Boda 3.
1 Bod 18.

Rešad Besničanin је рекао...

Bilo je veoma teško odabrati deset najboljih i dati im ocene. Prvo sam izdvojio 20 radova i onda sistemom vaganja i eliminacija sveo na deset. Mnoge sam radove eliminisao samo zbog par reči (skraćenice, manje poznati pojmovi, množine, glagoli). Prednost sam davao rešivosti u odnosu na "čvorišta" koja su neminovno donosila nepoznate pojmove. Ipak, shvatimo ovo kao lepo druženje i igru a ne kao nadmetanje.
Naposletku, evo mojih ocena:
1 bod 54
2 boda 31
3 boda 28
4 boda 49
5 bodova 32
6 bodova 74
7 bodova 16
8 bodova 42
10 bodova 60
12 bodova 39

Mandrak је рекао...

Zamolio bih Slavka da bez milosti briše anonimne komentare, pogotovo one koji sadrže insinuacije i provokacije.

Uz to, zamolio bih Miloša da ne obraća pažnju na takve komentare. Nikolini glasovi su uvaženi.

Međutim, ne znam ko je Bogdan Marković, te ne mogu da prihvatim te glasove (ukoliko želi, može poslati nekakvu identifikaciju kao gospođa Samardžić).

Slavko Bovan је рекао...

Ranko Skopal:

12 bodova - 20
10 bodova - 83
8 bodova - 76
7 bodova - 61
6 bodova - 25
5 bodova - 82
4 boda - 49
3 boda - 1
2 boda - 64
1 bod - 44

Boris Nazansky:

12 bodova - 11
10 bodova - 19
8 bodova - 60
7 bodova - 61
6 bodova - 32
5 bodova - 16
4 boda - 64
3 boda - 82
2 boda - 62
1 bod - 5

Slavko Bovan је рекао...

Brisani nepotpisani komentari.

Slavko Bovan је рекао...

Uživajte ljudi u ovoj igri. Neka svako za sebe napravi rang listu. Kasnije ćemo utvriti ko je bio najpribližniji konačnoj tabeli. Naravno, ukusi su različiti, ali testirajte sami sebe koliko možete biti objektivni u ocjeni kvaliteta enigmatskih priloga.

Slavko Bovan је рекао...

Naravno, dozvoljeno je i obrazlaganje svoje odluke. Dobronamjerni komentari su uvijek poželjni.

Dragiša је рекао...

1 bod - 14
2 boda - 10
3 boda - 35
4 boda - 27
5 bodova - 1
6 bodova - 45
7 bodova - 20
8 bodova - 79
10 bodova - 25
12 bodova - 82

Marko Mihaljević је рекао...

1 BOD 82
2 BODA 61
3 BODA 3
4 BODA 54
5 BODOVA 20
6 BODOVA 43
7 BODOVA 64
8 BODOVA 49
10 BODOVA 60
12 BODOVA 83

Tonci M је рекао...

1 bod: 16
2 boda: 35
3 boda: 32
4 boda:7
5 bodova: 60
6 bodova:83
7 bodova:20
8 bodova: 54
10 bodova:61
12 bodova: 64

Prebolestan sam za detaljniji komentar, Slavko, pa ću samo istaknuti da sam više nagrađivao radove koji su pokazali hrabrost u kombiniranju s teškim slovima i skupinama, dok god nije plaćena prevelika cijena: rad 64, recimo, ima 2 loše trojke, te po jednu lošu četvorku i peticu, ali je meni i dalje za koplje iznad svih jer je "za tri poena" gađao stopostotno: svi dugi pojmovi su zanimljivi i prelomljeni, s nefrekventnim slovima i neočekivanim kombinacijama, i za mene je prvi jer je po meni ovo bio smisao zadatka. Radovi koji su išli "linijom manjeg otpora" također su mogli kod mene dobiti bodove, npr. rad broj 61, ali tada je "skok i saskok" morao biti savršen. Vrlo bizu bodova je bio i rad broj 62, izgubio je jer je u izravnoj usporedbi izgledao jako slično radu 60, koji je očito istu konceptualnu ideju riješio uspješnije (mogao sam mu realno dati 3 boda, ali poklopilo se da je baš očito da se kombinacija mogla bolje izvući).

Toliko od mene.

Радоја Рацановић је рекао...

Moram reagovati na Tončijevo obrazloženje u vezi sa radom br. 64 jer, za razliku od njega, smatram da je za tu lijepu kombinaciju ipak plaćena previsoka cijena. Naime, uvrštena je riječ ČASNIŠTVA , pretpostavljam, u značenju: množina riječi ČASNIŠTVO. Međutim, časništvo je, kako je još u dvomatičnom rječniku navedeno a isto potvrđuje HJP, zbirna imenica. To znači da je sama po sebi množina (isto kao ljudi, lišće, telad...) i da se iz nje ne može izvoditi nova množina .

Belirac је рекао...

Množina riječi časništvo: ovdje.

Bud је рекао...

Nisam sudjelovao u sastavljanju, a nemam niti vremena (nažalost) za žiriranje. Htio bih se osvrnuti na Radojevu opasku o riječi ČASNIŠTVO (obzirom na HJP). Naime, možda nisu svi upoznati - ispod polja u HJP u koje se upisuje tražena riječ, postoji kućica IZVEDENI OBLICI (ne prikazuje se uvijek!!!!). Ukoliko kućica postoji - znači da se tražena riječ može deklinirati, konjugirati ili što već). Dakle, ukoliko se kod riječi ČASNIŠTVO klikne navedeno polje, pojavljuje se deklinacija koja pokazuje da je množina, tj. ČASNIŠTVA u redu.
Pozdrav svima koji su sudjelovali i moram priznati da je zanimljivo pratiti komentare :)

Tonci M је рекао...

Ne slažem se, Radoja (btw. križaljka nije moja). Lako je na internetu pronaći primjer u kojem se govori da se određeno časništvo dijeli na vojno i upravno, što znači da kad govorim o tim granama kažem da su se oba časništva, primjerice, složila oko nečega. Ili još banalnije: "Na mitingu su se zatekla časništva obaju zemalja." (ČASNIŠTVO u značenju časnički zbor, što je druga definicija u HJP-u). Usporedi u tom kontekstu s: Članovi oba streljačka DRUŠTVA sudjelovali su na natjecanju". Uzeo sam tu množinu u obzir kad sam vrednovao radove, i ostajem pri svojoj prosudbi.

Mandrak је рекао...

Glasalo je 8 autora i trojica drugih (+ 1, ukoliko identifikujemo Bodgana). Neki radovi su se već izdvojili, no nijedan nije dobio poene svih glasača.

Još uvek razmišljam o tome šta je naljutilo Milićevića.

Радоја Рацановић је рекао...

Drago mi je što je potvrđeno da riječ časništvo može imati množinu. Imaću to u vidu pri konačnom rangiranju. Hvala kolegama na nesumnjivim potvrdama.
P.S. Nije za ovo raspravu, ali nije zgorega primjetiti da je časništvo jedna od rijetkih, ako ne i jedina, riječ sa sufiksom –štvo i –stvo koja je klasifikovana u kategoriju zbirnih imenica; sve ostale slične kojih sam se sjetio i provjeravao su opšte imenice, među njima i društvo. Zato mi tu nešto ne štima, ili časništvo nije zbirna imenica (što će prije biti) ili ne može imati množinu.

Unknown је рекао...

1 bod - 32
2 boda - 53
3 boda - 64
4 boda - 20
5 bodova - 48
6 bodova - 25
7 bodova - 83
8 bodova - 61
10 bodova - 18
12 bodova - 82

Анониман је рекао...


Žarko Đokić:
12 bodova - 64
10 bodova - 18
8 bodova - 41
7 bodova - 29
6 bodova - 19
5 bodova - 42
4 boda - 9
3 boda - 45
2 boda - 74
1 bod - 71

Анониман је рекао...

Pero Galogaža:
1 bod - 32
2 boda - 37
3 - 61
4 - 54
5 bodova - 67
6 - 56
7 - 83
8 bodova - 74
10 - 18
12 - 60 za grljak boce

Ovom prilikom zahvaljujem kolegama iz Kvizorame na sudjelovanju i žiriranju. Pozdrav

Slavko Bovan је рекао...

Glasanje sasvim lijepo teče.
Kao što smo i pretpostavili, raspoređivanje bodova je vrlo šaroliko, što samo potvrđuje da ima dosta kvalitetnih križaljki.

Радоја Рацановић је рекао...

Da li je ovo Krakovia ispravno? Molim pouzdan izvor.

Анониман је рекао...

KRAKOVIA - marka vodke.

Tonci M је рекао...

Jesi siguran? Meni je izbacilo samo neku španjolsku, ali to mi se činilo preopskurno (ona originalna je CRACOVIA). BIt će i žao ako sam ovo zbog dva opskurna pojma pustio ispod crte (bila mi je 12.), a da ispadne da je trebao samo točan opis.

I kad smo kod nje, što je KERVADEC?

Slavko Bovan је рекао...

Svašta se može naučiti kroz ove diskusije:
Cracovia (błędnie nazywana Cracovią Kraków) – najstarszy nieprzerwanie istniejący polski klub sportowy założony 13 czerwca 1906[1]. W 1998 roku powstał także w ramach spółki KS Cracovia i Gminy Kraków – Miejski Klub Sportowy Cracovia Sportowa Spółka Akcyjna, w ramach którego działa m.in. sekcja piłki nożnej mężczyzn. Współzałożyciel Związku Polskiego Piłki Nożnej (1911) i Polskiego Związku Piłki Nożnej (1919).

Marko Mihaljević је рекао...

KERVADEC - slavni francuski rukometaš, Gueric

Slavko Bovan је рекао...

E, sad zašto se fudbalski/nogometni klub iz Krakova (Krakowa)(sa K) zove Cracovia (sa C) to bi valjalo proučiti.

Marko Mihaljević је рекао...

i ja sam križaljku izbacio iz bodovanja zbog pojma KRAKOVIA.

Tonci M је рекао...

Da, to mi je i izbacilo a googleu, ovako napamet ga nisam znao.OK :)

Slavko Bovan је рекао...

Možda smo mi ostavili predug rok za glasanje. Do 26. ima i-ha-hajjjj. (I opet će biti glasača u 5 do dvanaest).

Tonci M је рекао...

Ajde, Slavko, opušteno:) Da nisam zaglavio 5 dana bolestan u stanu gdje nemam pametnijeg posla, znaš kad bi dobio moje glasove (da ne spominjemo ove dubokoumne poslijeponoćne analize :P)

Čak sam dogurao do toga da ponovno pogađam autore (I za KRAKOVIU imam sumnjivca, ali o tom kad završi glasanje :D)

Evo još jedne vesele činjenice: dok mi Jovan nije istaknuo ALJAMIADO, i ta mi je bila u bodovima :D Mijenjao sam ljestvicu 10 puta valjda :D

Анониман је рекао...

Ukucati u google KRAKOVIA VODKA i prvi rezultat daje rezultat pretrage, ima slika flase sa etiketom, cena 13,90 dolara.

Slavko Bovan је рекао...

Tonči, opušten sam ja (što pokazuje činjenica da nisam na spavanju). Ipak, valja razmišljati i o nekim budućim konkursima jer se ovaj pokazao kao uspješan. Stoga, i glasanje i glasovanje smo mogli završiti i za npr. pet dana.

Pozdrav i laku noć noćnim pticama želim. Treba ujutro na noge lagane u cik zore.

Tonci M је рекао...

Obožavam ove anonimne google templare :D Kao da i svi drugi nismo ukucali u google i dobili isto:P Sad bih ja trebao objašnjavati kako poredak google rezultata ovisi o osobi koja pretražuje, i kako je unatoč tome i svima drugima izbacilo neku KRAKOVIA votku, ali tek kad se forsira unos, jer u suprotnom je prva votka koja ti izleti također CRACOVIA, i tako to... :P Pretpostavljam da je anonimac došao do ove votke:
http://maisbebidas.com.br/Vodka-Krakovia-1000ml
Evo, priznajem, bio sam u krivu: ovo nije španjolski, nego portugalski :P

Tonci M је рекао...

U međuvremenu, na popisu poznatih marki votke:
http://vodkasales.com/tag/cracovia-vodka/

I rest my case.

Mandrak је рекао...

Meni odgovara ovakav tempo, hvala što ne žurite. Treba upisati sve te bodove na prava mesta, a kad imamo 3-4 glasača dnevno nije mi naporno ni da prekontrolišem da li je sve ispravno uneto (a ta operacija je sve potrebnija sa pomeranjem udesno).

Tabela je u ovom trenutku prilično šarena, ali već se naziru neke tendencije, izranjaju favooriti, a vidi se i prepisivanje (to je nezaobilazni element javnog glasanja: postoje radovi kojima prvi glasači nisu dodelili poene, a onda su postali vrlo zapaženi). Vidi se i ko je glasao sasvim, sasvim ličnom ukusu.

Uzgred, ako je neko nezadovoljan poenima koje su (do sada) dobili njegovi radovi, evo utehe: moje tri ukrštenice će na kraju verovatno skupa imati 10 poenčića. :) Već vidim kako mi se smeju fanovi. :)

Анониман је рекао...

krakovia je mozda glazbena skupina

Rešad Besničanin је рекао...

Ovo postaje sve zabavnije! Evidentno je da ovde postoje različiti aršini pri ocenjivanju. Trenutno vodeći sastav (baš me zanima ko je autor!) od mene nije dobio niti jedan bod - eliminisao sam ga u samom startu.
Nauštrb odlično iskombinovanog središnjeg dela imamo prilično otaljana sva četiri ćoška! Gore desno i dole levo su pojmovi koje je bilo lako izbeći: IWO, ANIAN i, zamislite SLINA! Zar nije moglo: IVO, ANOUK i SLIKA. U suprotnim uglovima su: BIAR, ICK i ENOH, dok se kroz centralni deo provlači već citiran pojam ČASNIŠTVA!

Slavko Bovan је рекао...

Molim komentatore i kada daju konstruktivan doprinos diskusiji (KRAKOVIA) da se potpisuju.

Радоја Рацановић је рекао...

Ljut sam na ove kolege kojima ja moram tražiti sigurnu potvrdu uvrštenih pojmova. Elem, i ja sam u prvi mah eliminisao rad br. 18 zbog pojma Krakovia, ali sam prije utvrđivanja konačnog rasporeda odlučio ponovo pregledati sve radove. Kod ovoga pomislih možda postoji potvrda, hajde da provjerim; na kraju moradoh sam guglati i evo do čega dođoh:

Cracovia je latinski i odatle u mnogim romanskim jezicima naziv za Krakov. Na baskijskom jeziku, koji ne pripada nijednoj jezičkoj porodici i koji je koslužbeni jezik u Španiji, Krakov se zove Krakovia. Otuda se taj oblik može pronaći na Guglu.

Mislim da je najnesporniji slijedeći opis: Krakovia je bivša madridska rok grupa koja je postojala 2007-2010. i koja je 2008. izdala svoj prvi i jedini album Read Movie.
http://lacaidadelacasausher.over-blog.es/article-krakovia-76113949.html

Tonci M је рекао...

Dobro jutro svima!

Možda je korisno podsjetiti sve one koji marljivo procjenjuju radove, a nisu svjesni nekih jednostavnih trikova:

Ukoliko želite spriječiti google da vam pomogne u pretrazi pronalazeći i pojmove koji se slično pišu (CRACOVIA), stavite pojam pretrage u dvostruke navodnike:

"KRAKOVIA"

Ukoliko, dodatno, želite eliminirati i sve stranice kojima se javlja neki pojam koji vas ne zanima, ispred njega stavite minus-npr.

"KRAKOVIA" - votka -vodka će naći sve stranice na kojima se spominje KRAKOVIA, a da nije riječ o votki :) Sretno svima!

Unknown је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Mandrak је рекао...

Pročitao sam komentar koji je D. u međuvremenu obrisao (jer pratim temu, pa mi sve stiže ma mejl), i ne znam da li je u redu da ovo napišem (ne bih voleo da neko moje reči protumači kao agitovanje ili odvraćanje): kad sam dobio ukrštenicu o kojoj se dosta polemiše, bio sam ubeđen da će pobediti. Međutim, kasnije, kada sam iz zabave pravio svoju listu, nisam mogao visoko da je rangiram, jer što sam se više bavio detaljima - to je niže padala.
Interesantno je da su je samo 4 od 11 glasača-učesnika registrovali, a još interesantnije što su joj poslednja trojica dali isti broj poena. Od ostalih glasača je dobila samo 1 poen.

Tonci M је рекао...

Ja mogu biti još specifičniji, Mladene: u prvom prolazu (onako, na prvi dojam, bez analize) dodijelio sam 7 smajlića za izrazito hrabre i uspjele kombinacije i ova je bila među 7. Tu su, međutim, bili i ANAPURNA i ALJAMIADO, koje sam eliminirao nakon komentara o regularnosti, i BATOKLJUN koji je ispao presličan drugom uratku, što znači da je ova križaljka krenula s pozicijom u (efektivno) TOP 4. Tek kad sam krenuo detaljnije analizirati su se druge polako gurale ispred nje, a mislim da je dijelom oborilo i to što sam morao sam provjeravati pojmove (što je ipak gnjavaža). Na kraju je kod mene završila 12. što znači da je krivo reći da je nisam zapazio;mislim da je riječ o vrlo dobrom uratku.Nije ovo vrsta natjecanja gdje nula znači nulu- dobiti bod za svoj uradak od bilo koga je po meni veliki uspjeh. Recimo, i po Markovom komentaru se vidi da je o njoj razmišljao kao o potencijalnom kandidatu za bodove.

Bud је рекао...

Sa zanimanjem pratim komentare i brzinski sam proletio kroz radove i sada mi je žao što nisam našao vremena da i sam nešto sastavim.
Zainteresirao me jedan Rešadov komentar koji mi nije "upao u oko" kod prvog čitanja, pa me sada, kad sam ga naknadno vidio, zanima o čemu se radi.
Naime, komentirajući jedan rad Rešad je napomenuo da je autor uvrstio: zamislite SLINA!
Da li je Rešad mislio da bi imenica trebala biti u množini, tj. SLINE??
Ne vidim drugi razlog za takav komentar (ali možda postoji). Naime i HJP, kao i Rečnik Matice srpske bilježe riječ SLINA u jednini. U hrvatskom je leksiku najnormalnije reći: "curi mi slina", kao i "cure mi sline". No, možda se ipak radi o nečemu drugog.

Pozdrav svima :)

Slavko Bovan је рекао...

Biće da je nešto drugo :)

Tonci M је рекао...

Mislim da je to samo komentar na to kako je autor mogao umjesto tjelesne izlučevine imati mnogo "pitomiji" pojam (amerikanci ovo opisuju tzv. breakfast testom: bili što što uvrstiš u križaljku mora biti nešto o čemu se može pričati za doručkom), i uz to imati znatno čišću kombinaciju (LEVI'S / IVO je očito bolje rješenje od LEWIS/IWO, ANOUK/SLIKA od ANAIN/SLINA).Ovo i ja smatram najvećom manom uratka, ako dođe do toga da je ovo jedan od onih koji budu objavljeni sigurno bih išao s ovom, popravljenom verzijom.

Slavko Bovan је рекао...

Lijepo, evo prebacili smo 100 komentara a tek smo na polovini žiriranja.

Hajro је рекао...

12 - 64
10 - 28
8 - 41
7 - 44
6 - 49
5 - 32
4 - 60
3 - 16
2 - 25
1 - 45

Cestitke svima.

Радоја Рацановић је рекао...

Uprkos svim dodatnim provjeravanjima i vaganjima, ako zanemarim korekcije redoslijeda, moj prvobitni izbor 10 najboljih nije se mnogo promijenio. Na listu se „progurao“ samo 1 u prvi mah bez bodova ostavljeni rad i to na značajno 3. mjesto. Eto, isplatilo se zbog kolege autora rada br. 60.

Bodove sam raspodijelio ovako:

1 bod: 83
2 boda: 49
3 boda: 3
4 boda: 11
5 bodova: 74
6 bodova: 62
7 bodova: 5
8 bodova: 60
10 bodova: 79
12 bodova: 39

Nadam se da će svi sudionici takmičenja uzeti učešće u glasanju!

Ivan Hrgović је рекао...

12-75
10-82
8-5
7-7
6-62
5-19
4-60
3-9
2-11
1-25

Pozdrav svima!

Dragan Ivanovski је рекао...

Zdravo,
Evo stiže i moje glasovanje:

12 - 67
10 - 57
8 - 60
7 - 81
6 - 13
5 - 19
4 - 9
3 - 5
2 - 3
1 - 42

Pozdrav iz Skopja,
Dragan Ivanovski

Анониман је рекао...

Dobar dan,
evo mojih glasova:
12 bodova - 64
10 - 19
8 - 20
7 - 45
6 - 79
5 - 82
4 - 65
3 - 55
2 - 18
1 - 72

Pozdrav svim učesnicima
Valter Kvalić

Mandrak је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Mandrak је рекао...

Dosad je glasalo 15 autora i 4 poznata posetioca bloga (+ 1 neidentifikovani).
Trenutno prvoplasirani rad ima 86 poena, a drugoplasirani 73. Međutim, nema borbe kada je reč o autoru. :)

Nedjeljko Nedić је рекао...

Pri odabiru križaljaka koje ću nagraditi bodovima pridržavao sam se kriterija rješivosti, brojao sam skupine, glagole, množine dulje od 5 slova i kratice. Bez bodova sam ostavio sve križaljke s manje od 25 slovnih skupina, one čiji autori nisu poslali izvore za teške pojmove, križaljke s pogrješkama, s previše teško rješivih pojmova i s pridjevima muškoga i ženskoga roda te svoje dvije križaljke. Od križaljaka kojima su raniji glasači dali 8, 10 i 12 bodova, od mene bodove nisu dobile ove križaljke: broj 18 (tri dugačke teške riječi - KRAKOVIA, SEYDLITZ I KERVADEC), broj 17 (previše množina), broj 48 (pridjev MRTVA, 3 množine te HALIJADA, TANER ARI, STELT i TSIN), broj 43 (SAMO 22 SKUPINE), broj 20 (pridjevi VRTNA i ODALEK), broj 11 (24 skupine, ARKTOGEJA, STAMP), broj 64 (ČISTIOCI i LJEKARI nisu baš hrvatske riječi iako su navedene i u Rječniku hrvatskoga jezika iz 2000. u kojemu strjelice upućuju na ČISTAČ i LIJEČNIK, dok kod Anića ČISTILAC ima više značenja, a LJEKAR također ima strjelicu, a tu je i NOKTAŠ iz ER6, ANIAN i IWO), broj 60 (umanjenica, LIKVUDUS i LITVANAC - treba LITAVAC), broj 75 (INSIGNIA, TIMUZSIN i neprilična STIDNICA) i broj 67 (MIRA NAIR i NAMĆORKA - ima kod Anića ali se tamo navodi i primjer ..."ona je teški namćor" pa se pitam ima li ta riječ uopće ženski rod).
Mislim također da se nije trebalo dozvoliti autorima da bodove daju vlastitim križaljkama. Naposljetku evo mojih glasova:

1 bod - broj 7
2 boda - brpj 32
3 boda - broj 72
4 boda - broj 83
5 bodova - broj 13
6 bodova - broj 39
7 bodova - broj 61
8 bodova - broj 49
10 bodova - broj 69
12 bodova - broj 82

Križaljka broj 82, po mojemu je mišljenju apsolutno najrješivija križaljka. Čestitke autorima svih bodovanih križaljaka i pozdrav svima!

Анониман је рекао...

1 bod - 9
2 boda - 72
3 boda - 63
4 boda - 11
5 bodova - 7
6 bodova - 19
7 bodova - 3
8 bodova - 58
10 bodova - 46
12 bodova - 18

Gordana Samardžić

Mandrak је рекао...

Nedjeljko, budući da si ti n-ti učesnik koji smatra da nije trebalo dozvoliti autorima da glasaju za svoje sastave, osećam obavezu da objasnim zašto je tako:

1) zato što ja tako hoću.

To je najvažniji razlog, i ne mislim da zahteva posebnu argumentaciju. Dakle, ja sam smišljao pravila, ja sam raspisao konkurs i ja sam dozvolio autorima da glasaju za svoje radove. Slavko i Pero i su se složili, a kome se pravila nisu dopala nije trebalo ni da učestvuje (ja bih, recimo, tako uradio da je neko drugi organizovao takmičenje, a ne bi mi palo na pamet da uz radove priložim i sugestiju da se sporno pravilo ukine, kao što su neki radili, ili da uzmem učešće, pa da usred glasanja napišem da je to besmisleno itd. Ja verujem da ovde nema maloumnih, pa očekujem da se svi ponašate kao odrasle i razumne osobe koje shvataju pravila igre).

2) zato što jedino u idealnoj situaciji, dakle kada svi radovi imaju jednake šanse za pobedu, mogućnost favorizovanja sopstvenih ukrštenica može drastično uticati na poredak.

3) prema jednom pravilu objektivnosti, dovoljno je 10 (deset) nezavisnih posmatrača da bismo utvrdili istinu. Plastično: ako makar 10 od 40 učesnika dodeli sebi po 12 poena, a preostali fond rasporedi ne znajući čiji su radovi, šanse da objektivno najbolja ukrštenica ne izbije na prvo mesto su minimalne.

Marko Mihaljević је рекао...

Ja nemam ništa protiv pravila glasovanja premda nisam ocjenjivao nijedan svoj rad :)

Rok Ban је рекао...

Predlažem da po završetku žiriranja pored broja osvojenih bodova dodate u zagradi broj glasača (koliko je osoba glasalo za taj rad).

Анониман је рекао...

Komentari su možda poželjniji poslije 25. prosinca. Nedjeljko je po meni jako pogriješio kada je među manje poznate pojmove stavio slavnog francuskog rukometaša Kervadeca, a još gore kod meni jako drage indijsko-holivudske redateljice Mire Nair, puno poznatije od njemu tako često uvrštavane Oje Kodar. O ukusima ne treba raspravljati ali ni utjecati na potencijalne glasače. Pozdrav

Slavko Bovan је рекао...

Molim da se potpisujete ispod (ili iznad) komentara.

Анониман је рекао...

12 bodova: 82
10 74
8 20
7 66
6 19
5 67
4 7
3 81
2 79
1 14

Zdenko Ćavar.

Анониман је рекао...

Nedjeljko,
tvoj komentar od sinoć nije korektan.Izložio si tvoja objašnjenja,
ali autori navedenih radova ti ne mogu replicirati jer bi time svakako otkrili identitet autora pojedine križaljke. O tome šta je nepoznat pojam a šta poznat odlučuje svaki član žirija zasebno.
Konkretno za mene je MIRA NAIR poznata jer sam je susreo x-puta u
križaljkama u Feniksu, Kvizorami, itd.
Još nešto,evo još izvora za one riječi koje si naveo:
ČISTILAC - Hrvatski jezični portal - www.hjp.hr (100% hrvatska riječ, data 3 opisa)
LJEKAR - Ž.Bujas "Veliki hrvatsko-engleski rječnik" i Hrvatski jezični portal
LITVANAC - Ž.Bujas "Veliki hrvatsko-engleski rječnik" str.629 i B.Klaić "Rječnik stranih riječi"
Komentari ne bi trebali biti takvi da utječu na bodovanje članova žirija!

Slavko Bovan је рекао...

Molim da potpisujete svoje komentare. Ne vidim razlog da se ne potpišete.

Slavko Bovan је рекао...

Zamoliću sve koji misle da glasaju da ne čekaju krajnji rok za glasanje.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Znao sam da ću podići buru, odnosno tenzije što bi rekli naši političari.
- Znam ja tko je KERVADEC, ali mislim da većina običnih rješavača to ne zna
- MIRA NAIR: uopće nisam ni provjeravao a u Filmskoj je enciklopediji nema, niti je navedena u Rječniku uz katalog
- LITVANAC ima u rječniku iz 2000. a kod Anića ga uopće nema
- Morao sam pojasniti zbog čega niti boda nisam dao križaljci broj 64, koja je prije moga glasovanja imala pet dvanaestica: znam ja da su ČISTILAC i LJEKARI navedeni u hrvatskim rječnicima, ali za mene je najrelevantniji Rječnik hrvatskoga jezika LZ-a i Školske knjige iz 2000. U toj je križaljci i dugačka množina ČASNIŠTVA, o kojoj su drugi kolege pisali, te BIAR, REVE, ENOH, IWO i ICK (to su kratke riječi no nisu znane).

A kolege čije sam križaljke spomenuo meni naravno mogu odgovoriti samo ne u prvome licu. Ja sam zbilja pročitao sve riječi u svim križaljkama i uopće nisam razmišljao čije bi to križaljke mogle biti. Ni slučajno nemojte pomisliti da ovo pišem iz ljutnje ili zavisti jer držim FBK izvrsnom zabavom i druženjem u kojemu netko mora pobijediti. Onima najboljima iskreno ću čestitati.

Nevenko је рекао...

12 bodova - 60
10 ..... - 32
8 ...... - 62
7....... - 20
6........ - 64
5 ....... - 83
4........ - 66
3........ - 82
2........ - 11
1........ - 7

Nevenko Soldo

Unknown је рекао...

12 бодова - бр. 56
10 бодова - бр. 62
8 бодова - бр. 41
7 бодова - бр. 83
6 бодова - бр. 61
5 бодова - бр. 19
4 бода - бр. 43
3 бода - бр. 49
2 бода - бр. 82
1 бод - бр. 44

Прво сам елиминисао све укрштенице које имају барем једну скраћеницу, једноставно зато што сматрам да у овако малом лику скраћеница не смије бити.
Затим сам елиминисао све укрштенице које имају барем једно "нерјешиво слово", односно слово које се не може ријешити, а кроз које се укрштају двије ријечи (које, самим тим, остају нерјешиве).

Затим сам елиминисао укрштенице које садрже неуобичајене, стране ријечи, трословне појмове (иако су прошле тест рјешивости).

Елиминисао сам и укрштенице са формалним недостацима или "сумњивим" ријечима за које нису дати извори.

На крају је преостало (случајно или не!) десет укрштеница које сам бодовао по систему "квизовке" и то у шест категорија: ВР-вриједност слова у свакој ријечи, односно у цијелој укрштеници, ВГ - вриједност група у свакој ријечи, односно у цијелој укрштеници, УВР - укупна вриједност ријечи, односно свих ријечи у укрштеници (ВР+ВГ), БГД - баланс "горе-доље", БЛД - баланс "лијево-десно" и ВДР - укупна вриједност "добрих" (лијепих, домаћих) ријечи.
Укрштенице сам рангирао унутар сваке од ових шест категорија и тако рангиране оцјењивао по "евровизијском" систему (1.=12, 2.=10 ...). На крају сам сабрао "евровизијске бодове" и добио горенаведени редослијед.

О овом систему оцјењивања укрштеница детаљније ћу писати након завршетка гласања и објаве резултата.

Mandrak је рекао...

Ostalo je manje od 3 dana za glasanje.

Svoje glasove dosad obznanilo 19 autora i 5 drugih.

Situacija na tabeli: 1. 92 poena, 2. 87 poena, 3. 81 poen.

Pošto zasebno unosim poene autora i poene drugih, evo eksluzive: prvoplasirani rad je po glasovima autora na 4. mestu - 58 poena (po glasovima ostalih ubedljivo prvi - 34 poena), a drugoplasirani je na prvom mestu - 77 poena (ne ističe se po glasovima drugih, svega 10).
Međutim, kako god sabirali (po kategorijama glasača ili zbirno), pobednik je i dalje ista osoba.

Mandrak је рекао...

Zaboravih jednu stvar: bilo bi dobro da se i oni urednici Feniksa koji nisu sudelovali kao autori uključe u glasanje (Jandragić, Šimanović i Ivankov), kako bismo mogli da proglasimo i najbolji rad po izboru Feniksovog žirija (to je Perina ideja, nadam se da će uticati na realizaciju :D).

Malo je verovatno da će do isteka roka glasati još 15 neučesnika, a toliko nam treba za proglašenje najboljih radova po izboru publike.

Što se učesnika tiče, dovoljno je da glasa još samo 1 (a nadam e da će ih biti više) da bismo imali kvorum. :)

Анониман је рекао...

Pozdrav za sve enigmate i ljubitelje enigmatike. Evo mojih glasova:
12 bodova - broj 42
10 bodova - broj 47
8 bodova - broj 71
7 bodova - broj 83
6 bodova - broj 61
5 bodova broj 67
4 boda - broj 74
3 boda - broj 32
2 boda - 64
1 bod - broj 60.
Po bodovanju ostalih kolega vidi se da su ukusi različiti i da smo svi shvatili ovu igru na drugačiji način. Ja sam prednost dao radovima gdje se vidi majstorstvo u kombinovanju i odmah sam izbacio one radove koji su laki za sastavljanje. Rješivost mi nije bila prioritet, jer u feniksu ispod križaljki stavljaju pojmove koji su teži za odgonetanje, pa su samim tim sve križaljke rješive. Mislim da svi radovi imaju kvalitet i mogu biti objavljeni, pa nije bilo lako odabrati najbolje. Iskoristio sam pravo da ne glasam za moje radove, jer ne mogu biti objektivan i lakše mi je bilo da ih odmah izbacim. Za kraj želim da čestitam božićne i novogodišnje praznike svim učesnicima i posjetiocima ovog foruma, uz nadu da će ubuduće biti više ovakvih druženja i da će pobjeđivati druženje i ljubav prema enigmatici. Pozdrav
NEBOJŠA DRAGOMIROVIĆ

Belirac је рекао...

Podsjećam: križaljka 47 dobila je 10 bodova, a ona ima ozbiljan "faul". Uvršten je pojam ALJAMIADO kao da ima 8 slova, a ima ih 9 jer tu "l + j" nije "lj". Pa i u izvoru navedenom za tu riječ lijepo piše: "aljamiado (izg. alhamiádo) m"!

Анониман је рекао...

Izraz ALJAMIADO je u knjigama BOŠNJAČKI JEZIK i KNJIŽEVNOST BOSANSKIH MUSLIMANA opisan kao bošnjačka književnost pisana arapskim pismom. Za izvorni naziv oni stavljaju izraz alhamijado, ali navode da se pojavljuje i u obliku aljamiado, aljamijado i alhamiado. Ja sam shvatio da oni dozvoljavaju i ove izraze za tu poeziju. U zagradi su stavili ćiriličnim pismom, da bi potvrdili da je lj u ova dva oblika jedno slovo, a ne dva. Zato sam u glasanje uvrstio i ovu križaljku. Moguće je i da griješim, ali u krajnjem slučaju, sve je ovo igra i jedno glasanje neće mnogo promijeniti redoslijed. Pozdrav
NEBOJŠA DRAGOMIROVIĆ

Mandrak је рекао...

Žao mi je što se Nebojša nije ranije javio, čisto da ukaže na činjenicu da u slučaju koji je naš čuveni filolog i lingvista Nedić još prvoga dana proglasio nesumnjivim i apsolutunim faulom ima mesta za diskusiju. Ja nisam hteo da se mešam, ali me začudilo što se baš niko nije javio da primeti kako to LJ nije baš sasvim neopravdano, budući da je bez presedana.

Jedina nesumnjiva greška koju smo detektovali je Wayne sa E (Anapurna može da prođe, a i Krakovia ima alibi), i pošto glasanje već privodimo kraju (a taj rad nije dobio nijedan bodi, neće, a i ne treba), evo reći ću vam: ja sam kriv. To je moj rad i ne znam baš tačno kako i zašto je tu ostalo E (tim pre što sam dva dana pre toga poslao Feniksu skandi sa Ariel, gde sam upotrebio ispravan oblik... ali sećam se da sam tada razmišljao da li postoji i varijanta sa E ili ipak ne postoji... i posle sam valjda u glavi sačuvao pogrešnu, a ispostavilo se i štetnu datoteku). Smandrljao sam, a do objave nisam našao za shodno da prekontrolišem (da se razumemo, nisam očekivao da taj dobije mnogo poena iako je sračunat na efekat slova W, ali sam pretpostavljao da će biti onih kojima vodeni zec deluje neprikladno, no nije mi baš drago što pored svih grešaka koje sam ispravio praveći rečnik, dakle mislim na opise i izvore, jedino nisam stigao da ispravim faul u svom radu).

Luka је рекао...

Jutro i Čestit Božić svima koji ga danas slave!

Evo i mog odabira:

12 bodova - broj 60
10 bodova - broj 25
8 bodova - broj 20
7 bodova - broj 9
6 bodova - broj 54
5 bodova broj 80
4 boda - broj 49
3 boda - broj 82
2 boda - 14
1 bod - broj 28.

Slavko Bovan је рекао...

Da li je već vrijeme da se smišlja (osmišljava) novi zadatak?!
Pero je na potezu.
Možda ne bi bilo loše oprobati se u onoj uspravnoj skandinavci koja ide na polovinu stranice (2 komada na jednoj strani)

Naravno, čini mi se da su autori orni i da se uhvate u koštac i sa drugim zadacima koji im zadaju urednici. Što se TIO tiče, spreman sam da "palim mašine" kad god zatreba (za promociju, animiranje, reklamiranje i sl.)

Анониман је рекао...

1 bod ....... 49
2 boda ...... 43
3 boda ...... 81
4 boda ...... 42
5 bodova .... 40
6 bodova .... 32
7 bodova .... 28
8 bodova .... 25
10 bodova ... 23
12 bodova ... 83

Pozdrav svima Živko Barišić

Krsta је рекао...

Trebalo je da svaki glasač navede svoje propozicije.
Kod svojih radova napravio sam grešku, a uvideo sam kada sam iste poslao, što sam uvrstio po neki "stranski" termin. Oni nemaju bodove.
Kod ostalih radova, došli su u obzir samo oni kod kojih nije bilo stranih - izvornih termina. Naši jezici, ijekavica i ekavica, imaju tako lepe-lijepe reči-riječi, te da nije bilo potrebe upotrebljavati tudje-izvorne. Ispravnost reči - na dušu autora. Po meni, ovo nije takmičenje u sastavljanju izvornih-etimoloških termina u ukrštenicama u ijekavici.

1. 12 bodova - broj 82
2. 10 bodova - broj 25
3. 8 bodova - broj 28
4. 7 bodova - broj 76
5. 6 bodova - broj 43
6. 5 bodova - broj 56
7. 4 boda - broj 78
8. 3 boda - broj 60
9. 2 boda - broj 80
10. 1 bod - broj 53

Srećni Božićni - Novogodišnji - Božićni praznici.
Pozdrav!

Анониман је рекао...

Rajko Ricijaš glasaju ovako:

1 bod -74
2 boda -61
3 boda -25
4 boda -3
5 bodova -60
6 bodova -64
7 bodova -54
8 bodova -19
10 bodova -32
i 12 bodova -82

Mandrak је рекао...

Ostalo je još nešto više od 24 sata do kraja glasanja.

Pročitao sam obrisani komentar u kom je nepoznati autor tendenciozno zamenio tezu, i fokus sa sporne reči aljamiado pomerio na nešto drugo. Da ipak nacrtam: ta reč se ne koristi ni od juče, ni od prekjuče na našem terenu, a Nebojšа je samo ukazao na podatak da postoje vrlo ozbiljni ćirilični izvori koji beleže oblike аљамиадо i аљамијадо. Ne znam da li bi u hrvatskoj enigmatici mogao biti prihvaćen oblik sa jotovanim L jer mi nije poznat nijedan sličan slučaj (no, ako je npr. Sonja Henie 4 + 5 ili Anja Pärson 3 + 6, onda ima osnova i za pretpostavku da aljamiado može imati 8 slova; zamolio bih nekog kolegu iz Hrvatske da otkloni ovu dilemu).

Krsta, ne ulazim ni u čije kriterijume, svako je mogao da glasa po svom ukusu, samo bih podsetio da su propozicije bile jasne i da hrvatski jezički standard podrazumeva etimologiju (koliko sam shvatio, transkribuje se samo sa ćiriličnih jezika, a ostale transkripcije su ustaljeni izuzeci).

Анониман је рекао...

12 bodova - 60
10 bodova - 64
8 bodova - 39
7 bodova - 19
6 bodova - 54
5 bodova - 20
4 boda - 48
3 boda - 25
2 boda - 83
1 bod - 82

Pozdrav!
Aladin Mahmutović

IlijaO је рекао...

Po "nestručnom"mišljenju i bez napisane analize, samo "na oko" i iščitavanje upisanih pojmova, moj odabir izgleda ovako:

12 bodova - 60
10 bodova - 80
8 bodova - 82
7 bodova - 61
6 bodova - 83
5 bodova - 25
4 boda - 48
3 boda - 54
2 boda - 19
1 bod - 44

Slavko Bovan је рекао...

Mladene, obrisani komentar nijsam obrisao ja (iako bih to učinio!). Komentar je izbrisao sam server, što znači da je baždaren na takvu vrstu komentara. Za one koji su znatiželjni, a žele da znaju: Neko je ANONIMNO palamudio (skroz prikladan izraz) o jeziku, i to iz domena politike koja je PRVIM članom pravila o radu ovog bloga zabranjena.

Zdenko је рекао...

12 bodova - broj 82
10 bodova - broj 64
8 bodova - broj 79
7 bodova - broj 14
6 bodova - broj 23
5 bodova broj 28
4 boda - broj 45
3 boda - broj 52
2 boda - 1
1 bod - broj 83.

Još malo o ALJAMIADO. Na Kviskotekinom prvenstvu Hrvatske mi nije priznat anagram jer sam umjesto slova N i J u anagram uvrstio slovo NJ. Radilo se o naslovu filma u kome je bilo ime BENJAMIN.

S. Čolaković је рекао...

12 bodova - 56
10 bodova - 83
8 bodova - 82
7 bodova - 60
6 bodova - 20
5 bodova - 52
4 boda - 44
3 boda - 72
2 boda - 32
1 bod - 64

Još desetak radova nisam mogao da smestim u tabelu, a zaslužili su bodove.
Pozdrav.

Slavko Bovan је рекао...

12 bodova - 37
10 bodova - 20
8 bodova - 25
7 bodova - 1
6 bodova - 41
5 bodova - 18
4 boda - 16
3 boda 49
2 boda 53
1 bod 43

Zlatan Pupezin

Slavko Bovan је рекао...

Ovog momenta ovo mi Zlatan izdiktirao telefonom, a da bi bilo interesantnije, on kaže da je pravio poredak svih ukrštenica :))))

Mandrak је рекао...

Glasalo je 28/38 učesnika i 6 neučesnika.

Situacija na tabeli se malo promenila, te je rad koji je u prvom preseku bio na 7. mestu izbio na drugo sa 137 poena, a za prvoplasiranim u ovom trenutku zaostaje samo 2 poena! Trećeplasirani rad (121 poen) je nakon prvog preseka bio na prvom mestu. Može se desiti da radovi koji su od početka glasanja do danas bili na 1. i 2. mestu na kraju završe kao 2. i 3.
Primećene su i pojave karakteristične za Evroviziju, i uopšte za javno glasanje, kao konformizam i sugestibilnost (očigledne su kada 3 učesnika jedan za drugim slično rasporede krupne poene), a sporadično se sreće i pojava "ja tebi vojvodo, te meni serdaru", ali nismo mogli da zabranimo učesnicima da komuniciraju. :)

Ako je još neko planirao da glasa, molim da to ne radi posle 11. Rezultati će biti objavljeni u ponoć.

Mandrak је рекао...

Zapravo, PRELIMINARNI rezultati će biti objavljeni u ponoć, ali bih zamolio sve učesnike da saberu svoje poene i prijave eventualnu grešku tokom sutrašnjeg dana.

Анониман је рекао...

12 bodova - 54
10 bodova - 31
8 bodova - 82
7 bodova - 19
6 bodova - 83
5 bodova - 60
4 boda - 18
3 boda - 64
2 boda - 40
1 bod - 32

Željko Jandragić

Mandrak је рекао...

Jandragićevi glasovi su spustili radove koji su 10 dana (naizmenično) bili na vrhu tabele na 2. i 3. mesto, tj. desilo se ono što sam pretpostavio u prethodnom javljanju.

Ima još malo vremena za glasanje.

Mandrak је рекао...

Međutim... Slavko Bovan i Dejan Minić su potvrdili da je Bogdan Marković poznati posetilac enigmatskih blogova, tako da će njegovi glasovi ipak biti uvaženi.

Mandrak је рекао...

Glasanje je završeno, hvala svima.