петак, 12. фебруар 2016.

REČ PO RIJEČ (1123)

Bračni par Petkovski u turističkom obilasku

Turbine koje su zamena za vetrenjače

Mapa sela sa vetrenjačama

KINDERDIJK
Kinderdijk je selo u Južnoj Holandija, oko 15 km od Roterdama. Smešteno je na polderu izgrađenom na slivu reka Lek i Nord.

Piše: Nikola Petkovski
Ovo mesto se zove Kinderdijk u Holandiji. Ovde je 17 vetrenjača koje su u 18 veku združeno pumpale vodu iz kanala da ne bi došlo do poplava i vodu iz kanala su odvodili u obližnju reku. Danas su ove vetrenjače samo spomenik, jer se sad voda ispumpava snažnim turbinama.


5 коментара:

Krsta је рекао...

Lepo od Nikole što nam je svoje putešestvije evropsko, naravno sa suprugom, na neki način prikazao, te saznali i videli nešto novo. Neka pokaže, ako sme, ko mu je pravio društvo kada gospođa nije bila sa njim. Verovatno neka Lala u više boja.

N. Petkovski је рекао...

Smem, naravno da smem. Ali u svim šetnjama nikad nisam bio sam, ćerka i zet su vozili, a nas dvoje "staraca" smo uživali i slikali se. A za lale u više boja smo se pobrinuli tako što smo iznakupovali gomilu lukovica i već posadili u Skopju. Moja najbolja je prava baštovanka. Dobro napreduju i biće šareno na balkonu našeg stana kad grane proleće.

N. Petkovski је рекао...

I jos jedna informacija: piše se KINDERDIJK u originalu, a izgovara se KINDERDAJK (u holandskom jeziku dvoglas IJ se čita AJ)

Krsta је рекао...

Očekujem jednu lepu Lalu u više boja, tj. lukovica različitih boja da kada budu u cvetu vičem, vidi, "lepi Nikola", a to neka bude za SES ove godine. Ovo nije šala, a prethodno javljanje jeste.

N. Petkovski је рекао...

Da smo živi i zdravi, biće i to!