недеља, 1. мај 2016.

ANAGRAMIRANJE (2154)

NAPRAVI MOJ RUKSAK!
Autor: Luka Pavičić

8 коментара:

IlijaO је рекао...

PRVOMAJSKI URANAK

Zdenko је рекао...

PROSJAK KVARI NAUM!

Slavko Bovan је рекао...

Da.

Milan Žarkovački је рекао...

Anagram je jasan, korektan, ali smeta mi to rešenje, i to što se ono, kao pojam, i ovde, na TIO, promoviše. Mislim, tupimo o raznim pogrešnim navikama, pre svega jezičkim, pa mislim da je red da kažem nešto i o ovoj. Pojam "prvomajski uranak" je široko prihvaćen, ali to je, zapravo, novokomponovani termin, prilično besmislen. Nastao je od tradicije đurđevdanskog uranka; nekima je - ne moramo reći, valjda je jasno, kojima - odgovaralo da se što manje pominje Đurđevdan, pa im je Prvi maj zgodno došao da zamene tu tradiciju.

Slavko Bovan је рекао...

Milane, da bi nešto bilo novokomponovano mora biti novo. Ako nešto egzistira xy godina, a danas je u širokoj upotrebi (dakle, nije se ogadilo narodu "uranjivanje" na krkanluk) tvoje zapaženje je čist promašaj. Dovoljno je vidjeti novinske naslove u SVIM listovima i samo će se kazati.
Lično, nemam ništa protiv ni prvomajskog uranka (ni kao pojave ni kao pojma) ni đurđevdanskog uranka (ni kao pojave ni kao pojma). Da li je neko skovao ovaj pojam iz nekih razloga, ne znam niti me mnogo interesuje, ali da postoji - POSTOJI!
Takođe, nemam ništa protiv bilo kakvog uranka jer sam (u principu) ranoranilac.
PS. Molim te da dalju diskusiju ne dovedeš u sferu koja bi zadirala u prvo pravilo (osnovno pravilo) ovog bloga: NIJE DOZVOLJENA POLITIKA. O jezičkoj komponenti možemo da tupimo do Đurđevdana :)

Milan Žarkovački је рекао...

Zanimljiv mi je ovaj deo: "da bi nešto bilo novokomponovano mora biti novo", nisam to znao.

Zdenko је рекао...

PRAVI SROK: MAJKU NA _ _ _ _ _ _!

Mursinus је рекао...

Sekundarno značenje "uranka" je izlet. U Rječniku JAZU se kao primjer za to navodi "đurđevdanski uranak".