четвртак, 26. мај 2016.

PAVLE-LIBRAN (7)

Kvizorama 1260, 28.05.2016.
Autor: Rajko Ricijaš
Memorijal Pavle-Libran, sedmo mjesto
Prilog: Boris Nazansky

3 коментара:

Marko Mihaljević је рекао...

Dobar dan.

Evo postao sam kao neki “ovan predvodnik” .

Kratki komentar na Rajkov uradak.

Ukupni dojam gledajući cjelokupni rad po mišljenju je za ocjenu 4. Dobra strana križaljke je nekoliko solidnih bjelina i lijepa prožestost, uz solidan broj crnih polja (65). Nema mnogo glagola, jedino što odudara od prosjeka je dosta množina.

Najviše mi se dopada nekoliko zanimljivih dugačkih pojmova (SANJKALIŠTE, ČETVEROMOTORAC, RUŽIČNJACI, ORTOŠKRILJEVCI, TREPETLJIKE i sl.) kao i središnji dio, iako se meni ne sviđa množina “RASPINJANJA” jer mi to zvuči nekako nezgrapno. Ja općenito to izbjegavam, jedino ako je u svojstvu zavidne bjeline progledam na to kroz prste.

Iako ima pristojan broj nefrekventnih slova i dobar prosjek slovnih izmjena koje razbijaju monotoniju većina bolje plasiranih radova su imale “kompliciraniju” strukturu i ambiciozniju zamisao. Da sam ja ocjenjivao, prema dosad objavljenim radovima ovaj bi mi bio na petom ili šestom mjestu.

Srdačan pozdrav
od Marka

Nedjeljko Nedić је рекао...

Gdje su kritičari? Nitko se ne oglašava kada je u pitanju križaljka nekog urednika! Rajkova križaljka je vrlo dobra. Ima čak 3 bjeline (6x5, 6x6 i 6x5), 65 CP, samo 3 troslovne kratice i 19 rijetkih slova (dž, Y, ć, 3Š, 2LJ, 5NJ, 4Č i 2Ž). Broj težih pojmova je zanemariv (6), ali je množina više (11) od kojih je najružnija KAOLINI. Ipak mislim da je ova križaljka mogla biti koje mjesto više u poredku.

Анониман је рекао...

Teško mi je komentirati vlastitog urednika koji se još usudio plasirati ispred mene. Ako ga kudim ne valja, ako ga hvalim još više ne valja. Ovo je križaljka u stilu nama najdražeg autora Želimira Kušića. Ona pokazuje da bjelina 5x6 može biti ljepša i sadržajnija od 8x7. Bogata je riječima koje je milina opisivati. Ima i svoje mane koje su kolege prije mene već napomenule, a po meni su to HA i LJN. Također smatram da je ova križaljka morala biti bolje plasirana. Pero