недеља, 22. мај 2016.

ZA RAZGOVOR UZ KAFU (10)

Tema desetog (jubilarnog) nastavka serijala pod naslovom koji vidite jeste kvizovka.
Neposredni povod je jedna reč sa poslednjeg turnira (Una 2016) koja je bitno uticala na konačan poredak. Na početku, da se razumemo, vrlo-vrlo-vrlo sam zadovoljan svojim plasmanom (treći u ovakvoj konkurenciji, i-ha-haj!) i svojom igrom (svaka partija preko 200 poena) ali primer te reči je vrlo ilustrativan i verujem da će se razviti konstruktivna diskusija.
Dakle, u partiji sa Mirom Šarićem, kasnijim šampionom, imali smo mnoštvo dobrih poteza, i on i ja (tapšem se po ramenu!). Nakon niza preokreta (skoro u svakom potezu rezultatska klackalica) nakon osam poteza imam osetnu prednost, a Šarić je u žestokom cajtnotu. Vidim smeši mi se značajna pobeda, i to najverovatnije padom zastavice protivniku (oko minut za dva poteza, što je teško izvodnjivo). Tog momenta, Miro stavlja reč PRONASLOVI, na šta se žalim (naravno!). Sudija presudi (meni se čini ispravno) da se reč ne priznaje, te bi to bio kraj partije, pobeda  u moju korist. Ali, ne lezi vraže, s druge strane je iskusan igrač i on povlači potez zvani "slamka spasa" - ulaže žalbu. Tročlano veće se sastaje i dugo (15-20 minuta) veća i veća, razmatra, diskutuje, traži po internetu...da bi na kraju ( na moje iznenađenje) kazao: "Uvažava se žalba". Obrazloženje: Našli su analogiju sa PROSTRANKA. Ja zabezeknut, pitam da li bi to značilo da bi se priznalo i PROTITULA, PROTEKST,...Kažem da bih lakše "progutao" PRONASLOVNI iako i to "veze nema!"
Pošto nisam od onih koji bi se bacakali po podu negodujući, nastavih s igrom, jer je sve po pravilima. (Naopako presuđeno, smatram i sada kada razmislim o tom pojmu, ali po pravilima). Moj deveti potez odigram brzo, kako Miro ne bi imao vremena da razmišlja za deseti potez i kako bi mu pala zastavica, a on (manirom majstora) propusti deseti potez (uz rizik jer je imao kvizovca pred sobom, a on u oduzimanju nosi 10 poena). Naravno, to je jedino logično rešenje, jer bi i da je stavljao tri slova i jedno crno polje pala zastavica. Još pod utiskom PRONASLOVA, odigram "bilo šta" i partija se završi 232-229 za Šarića. Kasnije smo gledali moja slova i zaključili da je postojala mala (ali baš mala) šansa da nahvatam ta tri poena koja mi  nedostaju, ali...
Poštovane kolege, potencijalni komentatori, treba da znate da nisam ljut ni na Šarića (postupio u duhu pravila i iskoristio svoje pravo) ni na žiri (postupio po pravilima), ali svakako zadržavam pravo da kažem da su ovi PRONASLOVI vrlo diskutabilni. Naime, svojevremeno je u hrvatskoj kvizovci postojalo pravilo da (karikiram) može SVE sa bilo kojim prefiksom (čak i sa više prefiksa). Sada je to malo "ublaženo" pa ne može baš sve. Moje pitanje za "Za razgovor u uz kafu" glasi: Ko je defiisao, kako je definisao, da neki prefiksi mogu, a neki ne, odnosno kako odvagati da je PRONASLOVI prihvatljiva reč sa stanovišta važećih pravila?

29 коментара:

Belirac је рекао...

U građi za "Mali Kvizov rječnik" i "Feniksov rječnik novih riječi" imam desetak riječi građenih po modelu: prefiks pro- + imenica (i nekoliko po modelu pro- + pridjev):

proaristidovac
probugar
proislamist
projugoslavenstvo
prokomunist
promesićevac
pronuklearac
prosovjet
proustaša
prozapadnjak

IlijaO је рекао...

To, Jovane, što si naveo, opće je poznato. No, postoji li PRONASLOV?
Mislim da je odluka da se prizna ova novonastala kovanica , donešena bez argumenata za "za" i bez argumenata za "protiv".
No, jedan od razloga zašto me kvizovka ne privlači je i "rječnik" riječi koji je dozvoljen(?) i priznaje se u igri ( tko je pratio unsku kvizovku, bio je svjedokom na desetke riječi koje uopće nije čuo niti pročitao, a koje su regularne ( opet ?).
Malo zapažanje i prijedlog , koji je unaprijed osuđen da se ne prihvati, jest i taj, da se u kvizovci koristi ono što može i u križaljku ( jer, ako urednici
ne žele PRONASLOV, ima li on težinu i važnost na ploči kvizovke?).
Mislim da bi u tom slučaju bilo više kandidata da sjednu za stol, a istovremeno se ne bi trošilo bespotrebno vrijeme na žalbe, prigovore, povrede poslovnika, etc...
Napominjem također, da je ovo subjektivno razmišljanje, a o čemu bi se moglo tupiti oho-ho...

Mandrak је рекао...

Mene kvizovka malo do nimalo zanima, ali mislim da sporna reč PRONASLOV, nezavisno od daštanja, parada, igara, sudija, veća, bapskih priča, bajalica, razbrajalica itd. ne postoji, niti treba da postoji.
Prvo, semantički je besmislena (šta znači to? čak bi i pridev pronaslovni bio jednako besmislen, i nema osnova za analogiju sa pridevom prostranački, a kamoli sa tobožnjom imenicom prostranka). Drugo, morfološki je nakaradna (otprilike kao REIZBOR, dakle: latinski prefiks + domaća reč, s tim što taj reizbor bar ima uporište u praksi).

Анониман је рекао...

Da PRONASLOVI nisu bili priznati na turniru bi pobjedio ja, pa kao iskusni kvizovkaš da kažem par riječi, mada mi se malo toga od onoga što ste do sada napisali sviđa. Uvijek će postojati riječi koje se mogu i li ne mogu priznati....
Prije svakog turnira izabere se žalbeno vijeće igrača (tri ponajbolja i najstručnija) ali kao i prošle godine zbog kašnjenja Slavka i Borisa to nismo na vrijeme napravili. Ne znam tko je bio u vijeću ali ja bih glasao protiv (ne protiv Mire ili Slavka već protiv priznavanja te riječi, žiri ne bi trebao ni znati o kom se radi jer može biti direktno zainteresiranih).
Slavko se hvali da je u svakoj partiji imao preko 200 poena (već treći put) ali bitna je i obrana, a nekad se može imati i preko 300 poena. Kao da se Real hvali da je svakom zabio pet golova, a primi prosječno po tri.
Ono zločesto svojevremeno..., igra se samo na turniru u Mihovljanu i vrlo je zabavno i igrat će se opet u lipnju. I ne bi vjerovali, puno je lakše za suditi. Pozdrav, Pero

Анониман је рекао...

Valja nešto odgovoriti na komentare onih koje kvizovka (zašto se tako zove?) ne zanima. Mene ne zanima pčelarstvo pa ne pišem negativno o tome. Ilija je sjedio jednu partiju pored mene i gledao. U njoj sam pustio protivniku dvije riječi koje ne postoje ali su mi pasale. U odlučujućoj partiji Miro mi je pustio dvije do tri riječi koje ne postoje jer je bio u cajtnotu i na sučevu odbijenicu pala bi mu zastavica. Na kraju, ja nisam reklamirao Miri DANIMIRSKI i vjerojatno pogriješio (ja, a ne sudac i pravila).
PRONUKLEARAC iz Jovanova spisa nije općepoznat, a naša analogija bi dovela do priznavanja štošta sličnog).
U križaljkama se, vjerovali ili ne, koristi više riječi, jer u kvizovku ne mogu vlastita imena.
Pozdrav svima, Pero zadnji put jer me čekaju na ručku

Slavko Bovan је рекао...

1. Mislim da žiri nije znao ko je stavio riječ. (Ili jest, ali nisam ni pomislio da je neko namjerno sudio protiv mene). Ovdje nije naglasak na konkretno pomenutom pojmu "PRONASLOVI" već na nedovoljno preciziranim pravilima.
2. Naravno da je bitna odbrana, a pominjanje 200 i više poena je samo ilustracija da se obostrano dobro igralo (odnosno da smo i moji rivali i ja) iskoristili slova do maksimuma. Nisam zapazio da je neko pravio taktičke greške (otvaranja kada im vrijeme nije, zatvaranja kada ne treba isl.). Npr. ti si pametno zatvorio slovo preko koga sam imao čistu jedanaesticu. Dakle, bravo za tebe.

Slavko Bovan је рекао...

Da, kvizovka je znatno drugačija od ukrštenica. Naravno, da ćemo pustiti da ostanu nepostojeće riječi koje protivnik stavi, ako nam to odgovara (na ovom turniru pustio sam najmanje 4 takve). Pojedini kibiceri me upitaše zašto sam nisam žalio na to i to, kada gramatički ne može da postoji takva riječ. Pa, pustio sam jer mi odgovara (već sam "kaparisao" prostor na tabli za svoju riječ, pa nije uputno rivalu dati šansu da mi zauzme taj prostor. Ponekad je manje šteta prepustiti rivali 10 poena, nego ga kazniti minutom vremena.
PS. Ako bih igrao više turnira, možda bi od mene u budućnosti mogao postati dobar igrač. Mlad sam i perspektivan, te brzo učim :)

Радоја Рацановић је рекао...


Na Uni se kvizovka igra po hrvatskim pravilima, a to će reći da postoje i srpska pravila koja se razlikuju od njih. Pretpostavljam da su ta srpska identična onim prvim (srpskohrvatskim) pravilima kako ih je „početkom osamdesetih godine 20. veka razradila redakcija zagrebačkog enigmatskog časopisa Kviz". Na Uni sam čuo da se kvizovka igra i u Sloveniji, neko će već znati da li je tamo došlo do izmjene prvobitno utvrđenih pravila igre.

Mislim da bi, ukoliko se ova igra želi popularisati ili bar sačuvati u obimu u kome je sada prisutna, najbolji igrači kvizovke iz Hrvatske i Srbije trebali zajednički redefinisati postojeća i utvrditi identična pravila, pogotovo u onom dijelu koji se odnosi na ispravnost / prihvatljivost upotrebljenih riječi. To danas, u eri interneta, ne bi trebalo predstavljati poseban problem. Takođe smatram da bi trebalo (ponovo) razmotriti mogućnost odvojenog izvlačenja suglasnika i samoglasnika.

Ja sam u Bihaću kao potpuni autsajder učestvovao na turnirima kvizovke, o kojoj sam svojevremeno samo čitao i rješavao zadatke u Kvizu, sa željom da doprinesem masovnosti i uspješnosti tog takmičenja. U tom smislu treba shvatiti i ovaj moj komentar.

Hajro је рекао...

Ja sam definitivno prokvizovkaš, bila ta riječ prihvatljiva ili ne... koristim je u komunikaciji sa malim brojem osoba koje ova tema uopšte zanima, meni zvuči dobro i smisleno. Na isti način kvizovkaški turnir je susret desetak igrača koji slobodnom voljom prihvate pravila (bila su svima dostupna na stolu sa literaturom), sudjenje i sve što ide s tim.

Drugo je priča o mogućim unapređenjima, verzijama pravila i slično. Ako pođemo od realnosti prva stvar je da se kvizovka igra maltene jedino u Hrvatskoj. Mi ostali se rado pridružimo kad god možemo, ja sam se na Uni dobro zabavljao, igrao solidno (da u finišu nisam brzopleto reklamirao, mislim u partijama sa Slavkom i Borisom, imao bih dvije pobjede). Rado bih pokušao neke druge verzije pravila, no dobro mi je i ovo kako smo igrali na Uni. Ona otkačena verzija sa neograničenom upotrebom prefiksa i sufiksa mi je dobra samo za opušteno druženje i uveseljavanje publikuma navođenjem postavljenih "pojmova". Da sam tu vrlo rado bih igrao kod Ice.

Radojin prijedlog je super dobronamjeran, koliko je realan ne znam. Možda je najbolji put da se eksperimentira, ja sam igrao sa odvojenim samoglasnicima i suglasnicima (moj prijedlog iz vremena kad sam bio YU šampion) i dopalo mi se. Možda da druga grupa igrača (u Srbiji ili bilo kako drugačije okupljenih) pokuša sa tim kombinirano sa pravilima sličnim onima za križaljke (možda bez pojmova koji se pišu velikim slovom, sintagmi ... prihvatite se posla, razmjenjujte mišljenja, igrajte ... Slavko evo ti teme). Kad već pomenuh križaljke realna slika o kriterijima za kvizovku (odnosno "šteti" od prisutne fleksibilnosti) se može dobiti ako se sjetimo kako fleksibilnost u štampanim križaljkama i drugim enigmatskim radovima (a i blogovima) utiče na rješavače i enigmatiku... Da pojasnim - kvizovku igra mali broj igrača, konzumenti enigmatskih sadržaja su mnogo brojniji, mnogi i plate te sadržaje. Pozabaviti se time bi bilo mnogo važnija stvar za enigmatiku.

Slavko, tema je dobra ali ne mislim da je priča o tvojoj partiji koju si izgubio najsretniji izbor, nije previše bitno, no moram makar malo zakerati.

Srdačan pozdrav svima... nedostaju mi neka autorska imena (imam samo šifre) za unske anagrame, javiću se u toku dana.

Slavko Bovan је рекао...

Hajro, tema nije moja partija. To je samo ilustracija. Što se mene tiče, u pomenutoj partiji nije ništa sporno. Sve je odigrano po pravilima, i tu nemam nikakvu primjedbu. Druga je stvar to što i dalje mislim da "ilustrativna riječ" ima malu šansu da je ikad iko iskoristi u normalnoj rečenici.

Tačno je, mogao sam priču ilustrovati i nekim drugim pojmom, ali to je manje važno.

Tema je: Da li nam trebaju čvrsta pravila ili ne?
Npr. Propiše se literatura i kaže se: Može sve što je zapisano tu i tu. Analogije mogu ako imaju baš čvrstu vezu, ... i drugo.

Slavko Bovan је рекао...

Takođe, tačno je da kvizovku igra mali broj igrača, te da dobar dio "kibicera" da ne shvata da je ovo prije svega igra slovima a ne riječima.

Slavko Bovan је рекао...

Dakle, ponekad će u kvizovci proći i FIP, BATKI, ZASPALIJIN,...

Hajro је рекао...

Predložih - probajte, igrajte, razmjenjujte mišljenja... ne može to dekretom... valja postići da stvar bude privlačna. Scrabble se igra uz knjigu i pravilo "ide samo ono što je u knjizi", mi to nemamo, tražimo puteve da očuvamo i razvijemo igru koja nam je draga.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Ja sam igrao kvizovku u njezinim početcima. Na SOZAH-u u Kraljevici 2014. igrao sam ju nakon stanke od 25-26 godina i bio sam šesti. Igra mi se sviđa, ali riječi koje su dozvoljene i propuštaju se ne. Pravila za uvrštavanje riječi morala bi biti točno definirana. Najlakše bi bilo priznavati samo riječi zabilježene u određenome broju rječnika i pridjeve u svim rodovima ne duže od sedam slova. Ne znam komu je prvo palo na pamet priznavanje riječi sa svim mogućim predmetcima (prefiksima), ali to je živa glupost. Riječ PRONASLOV nema i Šarić gubi partiju. Baš me zanima je li moglo PROSLOVAN(NA)? Mislim također da bi se broj igrača kvizovke povećao kada bi se utanačila čvršća pravila.

N. Petkovski је рекао...

Predlažem Nedjeljku da pogleda poštu na svoju meil-adresu, ima da odgovara na "pisma".

Анониман је рекао...

Za razmišljanje o PRONASLOVU:
www.tennis.com.au/news/.../hon-wins-first-pro-title-overseas
Преведи ову страницу
09.05.2016. - Hon wins first pro title overseas. Priscilla Hon has taken her record in ITF finals to a perfect 3-0 after winning the $10,000 claycourt title in Santa ...

ili,

www.foxsports.com/.../british-masters-matthew-fitzpatrick-win...
Преведи ову страницу
11.10.2015. - Fitzpatrick wins British Masters to claim first pro title. 87575108. Matthew Fitzpatrick shot five birdies in his final round to finish on a 15 under.

POZDRAV SVIMA!
ŽARKO ĐOKIĆ

Hajro је рекао...

Ne može se ignorirati da se turnir igrao po pravilima i proceduri koja su svima bila dostupna. Svi koji smo sjeli igrati smo pristali na ta pravila što uključuje i odluku suca, žalbenog vijeća i slično, dakle dali smo nekom diskreciono pravo da tunači šta je prihvatljivo po nekim analogijama i slično. Tu se, naravno, mišljenja počesto razlikuju, ali nije li tako i u vrhovnim sudovima najozbiljnijih zemalja, finalnim utakmicama svjetskih prvenstava... Ono što se može učiniti je obezbjediti da onima koji odlučuju nije poznat autor spornog pojma ni kako će odluka uticati na partiju, poredak i slično. To je bio slučaj u ovom primjeru. Ako se neka grupa igrača dogovori da igra po principu "šta postoji u knjigama koje su tu" biće vrlo zanimljivo čuti iskustva... Ponoviću - treba eksperimentirati, iskustvom doći do zanimljivih opcija i nadati se i raditi na tome da i drugi probaju...

Slavko Bovan је рекао...

Dodat komentar Borisa Nazanskog a ovaj post (zajedno sa komentarom) prebačen u ovaj termin. Kvizovka je lijepa igra i svakao zaslužuje razgovore.

N. Petkovski је рекао...

Zanimljiva rasprava, pa bih se i ja malo uključio u nju. Već sam ranije pisao da me "kvizovka" nije privukla upravo zbog ovakvih nedoumica - postoji ili ne postoji takva reč, priznati ili ne priznati spornu reč. Pošto se u Makedoniji nije igrala ova igra, mene, pored navedenog razloga, ova igra nije privukla i zbog toga što bih je ja morao igrati (i kad bi hteo) na srpskom ili hrvatskom jeziku, pa i pored mog (smatram) veoma dobrog poznavanja tih jezika, ja bih bio hendikepiran, jer moj fond reči na ovimm jezicima je svakako puno manji od pravih Srba i Hrvata. Ranije sam nekoliko puta gledao kako drugi igraju, a sada ni to.

A sada malo o spornoj reči PRONASLOV. U gornjim komentarima, koliko sam video (ako sam propustio, izvinjavam se), niko nije objasnio šta zapravo znači reč PRONASLOV. Ako je to kovanica od PRO (latinski ZA) i NASLOV, onda bi to značilo ZA NASLOV. Da li je ovo umesno ili ne? Kolega Žarko Đokić je naveo neka dva teksta gde piše "PRO TITLE", što verovatno znači upravo to ZA NASLOV, verovatno kao tvrdnju da je PRONASLOV postojeća reč. Ali PRO TITLE su dve nespojene reči, a mi ovde nemamo PRO NASLOV (dve odvojene reči), nego PRONASLOV (spojene reči). Dakle - ZA NASLOV ili ZANASLOV. Sad se postavlja pitanje: kod kojih je imenica i prideva umesno i moguće staviti prefiks PRO, a da reč bude suvisla? U konkretnom slučaju znamo da reč NASLOV ide u napisima u novinama, knjigama, filmovima, dramama, citatima i slično. Svakome je sigurno poznato da često u novinama uz NASLOV ide i NADNASLOV, pa i PODNASLOV, kad se treba nešto detaljnije ili posebno naznačiti. Pa ako na NASLOV metnemo prefiks PRO i dobijemo PRONASLOV, može li onda postojati i PRONADNASLOV i PROPODNASLOV? Sve su ove reči u istom kontekstu i korelaciji. I koliko su sad ove dve nove reči suvisle i imaju iole smisla?

Ovime ne želim uopšte sporiti ispravnost dotične sporne reči i odluke sudaca (žirija). Samo glasno razmišljam i nemam odgovor da li je reč ispravna ili ne. Pa mi pade na pamet sintagma PRO ET KONTRA i razmišljam - ako može PRONASLOV, može li i KONTRANASLOV?

Анониман је рекао...

Kao crni u prvom potezu sam u jednoj partiji uvrstio reč ULTRAVALUTA preko protivnikovog slova T iskoristivši svih deset slova, no reč nije priznata s obrazloženjem da je to deo složenice koji se piše sa crtom, mada imamo ultrazvuk, ultralevičar, ultramaraton i sl. Ovo nije nikakva žalba, pošto je u pitanju bio prvi potez, a ja nisam odoleo, jer u pitanju je bila jedanaestica.
Možda ne bi bilo loše na ovakvim turnirima imati pored suca i lingvistu.
Meni je zanimljiv Hajrin predlog u vezi izvlačenja suglasnika i samoglasnika, a ja bih otišao još dalje i predložio da svaki takmičar izvlači pet suglasnika i pet samoglasnika, s tim što bi kvizovci bili među suglasnicima. Držim da bi tada partije bile zanimljivije i napetije.
Lozničanin

Hajro је рекао...

Ja sam igrao na način da igrač uvijek najavi koliko vadi iz koje kese, što ne mora (i ne može u kasnijim potezima) biti 5 plus 5. Ovo bi bilo gotovo nužno ako bi se prosuđivanje pojmova vezalo za potvrdu u literaturi. S druge strane, stoji i argument da sadašnji način unosi posebnu dramatiku, često se mijenjaju slova i slično.

Радоја Рацановић је рекао...


Sretene, odlično da si se javio. Ostavimo po strani, kada je pravopis u pitanju, potpuno neispravno obrazloženje sudija, ali riječ ULTRAVALUTA zaista nije trebalo priznati, uprkos činjenici da zadovoljava sve kriterijume koje je Boris naveo u postu niže: ispravno je stvorena, podržava je barem nekoliko opštepoznati riječi iste tvorbe i njezina definicija nije nikakav problem. U čemu je onda problem? Upravo u činjenici da njezina definicija nije nikakav problem i da već imamo na isti način i od riječi iz istih stranih jezika skovanu riječ koja zadovoljava tu definiciju, a to je SUPERVALUTA.

Ja zaista podržavam mišljenje da i mi enigmati imamo pravo na stvaranje novih riječi, ali... Ne stvaraju pisci, novinari, naučnici i obični ljudi nove riječi da bi „spasili“ određenu slovnu kombinaciju, a naša se priča upravo svodi na to. Ako dozvolimo sebi luksuz da iz navedenog razloga stvaramo riječi za jednokratnu upotrebu, onda nam to svakako treba zabraniti.

Milan S. је рекао...

Nažalost, imajući u vidu nove trendove u kvizovci, već preko deset godina je ne igram (jednostavno, reči koje prolaze često su toliko suprotne zdravom razumu da imam otpor prema tome da ih postavljam na tablu).

Анониман је рекао...

Ne postoje nikakvi novi trendovi, Milane. Postoje neke riječi oko kojih se lomimo. Kvizovku igra dvadeseak igrača i ne sudjeluju u ovim raspravama jer su povređeni diskvalifikacijama pojedinih komentatora.
Postoji novi trend u rebusu (nerealističke postavke, krnja rješenja) ali meni nije ni na kraj pameti da više ne pratim rebus. Pozdrav, Pero

Milan S. је рекао...

Ne znam, ali kad sam ja poslednji put igrao kvizovku (što je bilo vrlo, vrlo davno), sećam se strožih - ili da kažem, manje inkluzivnih kriterijuma nego što su današnji. I to što kvizovku igra dvadesetak igrača (a ne mnogo više) može imati veze s "pronaslovom" (barem u mom slučaju svakako ima).

Slavko Bovan је рекао...

Volim kada ima dosta "kafoljubaca", pa makar se i ne slagali po nekim pitanjima.
Kvizovka je jedna interesantni igra slovima, pa ovdje valja pomenuti i još jednu komponentu "spornih" riječi. Veliko je zadovoljstvo kada uvrstiš neku mamac-riječ, protivnik se žali (jer je to logična reakcija), a onda se upravo TAKAV OBLIK RIJEČI nađe zapisan u knjigama, odnosno nije potrebno "slobodno sudijsko uvjerenje".
Sa unskog turnira ilustrativan primjer je PRIUBA.

Анониман је рекао...

Ma svugdje nas je (pre)malo. I rebuse sastavlja dvadesetak enigmata u ovim našim državama, a to je valjda treće zagonetka po popularnosti.
ja sam pola enigmatskog života bio u Bjelovaru, a pola u Rijeci i nikad nisam igrao kvizovku u tim gradovima (osim jednog turnira koji sam sam organizirao u Rijeci) već samo na turnirima na kojima su grupice iz Zagreba, Čakovca ili Splita određivale pravila. Većina je uvijek odlučivala, ja sam se trudio da ih dobijem po "njihovim" pravilima i obostrano smo se cijenili. Pozdrav, Pero

Nedjeljko Nedić је рекао...

Meni je logičnija ULTRAVALUTA nego PRONASLOV, ali su mi obje nepostojeće. Znam da se klubovi i pojedinci mogu boriti za naslov, no nikada to ne će činiti pro naslov.

N. Petkovski је рекао...

Nedjeljko, pratiš li ti uopšte svoju meil postu? Zaviri u sanduče, neko ti je nešto pisao i čeka odgovor.