уторак, 28. јун 2016.

ŽENA I AFORIZAM



Piše: Marina Raičević
U prepunoj sali  UDRUŽENJA   KNJIŽEVNIKA  SRBIJE24. juna predstavljena je knjiga Žena  i  aforizam zajedničko ostvarenje dvadeset satiričarki regiona. Miljurko Vukadinović je ispred UKS-a  pozdravio prisutne, nakon čega je dao reč Aleksandru Čotriću recenzentu knjige.
 Žena  i  aforizam  je prva Antologija ženskog aforizma. Priređivač ove knjige je Deana Sailović satiričarka iz Sremskih Karlovaca koja je okupila satiričarke  iz više država sa ovih prostora, različitih generacija i zanimanja.
 Vizuelni izgled knjige oplemenjen je karikaturama Dragane Pašić iz Banja Luke i Lenče Stoimenove iz Kočana. Pored ovih dama u knjizi su zastupljene
i Biljana Kitić Čakar iz Prnjavora, Ljupka Cvetanova iz Štipa, Sandra Petković iz Šapca, Nada Karadžić iz Beograda, Divna Bijelić iz Novog Sada, Nataša Ćurčiska iz Delčeva, Maja David iz Maribora, Zora Čabrilo iz Mostara, Slađana Klačar iz Istočnog Sarajeva, Jasmina Cekić iz Niša, Mirjana Đapo iz Brčkog, Gordana Vranjanin iz Borova, Danica Miletić Kragujevčanka koja živi u Lincu, Jelena Vukelić iz Sombora, Slađana Kosić iz Novog Sada, Branka Milićević iz Kragujevca i Marina Raičević iz Bora.
 O knjizi najbolje govore reči Aleksandra Čotrića: „ Knjiga oduševljava  svežinom ideja, obiljem tema, raznovrsnošću stilova, magijom obrta, bogatstvom stilskih figura, snagom paradoksa, duhom i dahom, slojevitim značenjima, skrivenim porukama i neskrivenom lepotom izraza. Priređivač knjige je postavila znakove pored puta za sve koji budu želeli dalje da tragaju za lepotama duha. Knjiga Žena  i  aforizam baca novo svetlo na neke autorke koje su neopravdano bile u senci i na svetlo dana iznosi nepoznati misli koje prosvetljuju. Istorija srpske aforistike neće moći da se piše bez uvida u ovaj izbor. Aforizmi koje je izabrala Deana Sailović su kapi u kojima se nalaze okeani. Misli iz ove knjige ne završavaju se tačkom, već razmišljanjem čitaoca.“
 ( deo recenzije gospodina Čotrića)
 

15 коментара:

IlijaO је рекао...

A MOŽE I "IN" FRAZA !

Željko Jozić је рекао...

E, IZA NIŽA FORMA

Slavko Bovan је рекао...

FEZ - 2016
Prvo mesto – pehar i zlatnu medalju, diplomu i 3.000,00 rsd osvojila je MARINA RAIČEVIĆ iz Bora za zagonetku pod br. 05. VREME
Teško se nađe,
a lako izgubi,
sve i svakog načnu
njegovi zubi.

Slavko Bovan је рекао...

Informacija za one koli ne znaju - Marina Raičević ima člansku kartu EK "Bor"

Luka је рекао...

FEMINOIZRAŽAJ (j=a)

Željko Jozić је рекао...

Sviđa mi se Lukin anagram s izmjenom :)

Željko Jozić је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Gojko је рекао...

Naslov knjige ŽENA I AFORIZAM kao anagramni rebus: IZA ŽIRAFE OMAN...

Sa Čotrićem i D.Sailović sam nekoliko puta nastupao na Festivalu humora u Bijeljini,: u Novom pečatu od 03.07.2014.g. sam imao i anagram: Aleksandar Čotrić : SRDAČNO REĆI: LAKAT

Sneška је рекао...

ONA MERI I ZA AFŽ

Marina Raičević, Bor је рекао...

Hvala na podršci. Pozdrav od Marine Raičević, učiteljice engleskog iz Bora koja je gajila iluziju da je ovo neki drugačiji svet.
Na svu sreću u tom svetu postoji jedan Slavko Bovan i jedan Krsta Ivanov i zbog njih se osećam ponosno jer se ovaj prilog našao na ovom blogu.

Marina Raičević, Bor је рекао...

O, FEMINA I ZAŽARI

Kolege enigmatičari, znam da među Vama ima i aforističara, a i da ne pišete aforizme verujem da volite da ih čitate. I baš zbog toga sam bila vrlo neprijatno iznenađena jer su neki od Vas objavu u knjizi dočekali "na nož", a da pri tom, verovatno, ne znate kakvi su aforizmi zastupljeni u knjizi. Pretpostavljam da mnogi sumnjaju u oštrinu ženskog satiričnog "pera".
S druge strane, moram da napomenem da sam u ponedeljak bila jako radosna jer je gospodin Slavko Bovan izrazio želju da na ovom blogu predstavi prvu zbirku ženskog aforizma. I umesto da radost podelim sa svim aforističarkama koje su zastupljene u ovoj zbirci, ja sam zajedno sa njima podelila jedno veliko razočarenje.
Znam da volite da se igrate slovima i rečima... ali, nažalost neki od Vas su to uradili na vrlo zlurad način. Nije u redu donositi sud samo na osnovu jednog izveštaja. Nije u redu "pričati o ljudima" anagramirajući njihova imena. Lično sam upoznala te ljude čija su imena ovde "prozvana" i mogu da kažem da se radi o vrlo kvalitetnim satiričarima i pre svega dobrim ljudima koji su lišeni sujete , jer da nisu ovakva knjiga se ne bi pojavila... i najiskrenije se kajem što je ovaj izveštaj bio šlagvort za neke animozitete.
I na kraju, imala sam iskrenu i čistu nameru, ali eto čista namera često završi u blatu.

Još jednom hvala Slavku Bovanu i žao mi je što je i on doveden u neprijatnu situaciju. Takođe mu se izvinjavam što nisam izveštaj sa ovog bloga mogla da podelim sa prijateljima od kojih bi se neki iskreno obradovali.

Slavko Bovan је рекао...

Marina, kao "kontru" rado bih ovdje vidio neke aforizme.

Željko Jozić је рекао...

Za Slavka:

"Tko se igra slovima - ostaje bez teksta." :)

Zdenko је рекао...

I MENI VRAĆA ČARI!

Sneška је рекао...

FAN: OŽARI I ZA ME!