среда, 24. август 2016.

MANASTIR BLAGOVEŠTENJE

Slavonci na izletu

Vesna i Svetlana

Zvonik

EKK

4 bračna para iz EKK

Zajednička fotografija
Foto: Jovan i Slavko
 Iguman Georgije. Naknadno ubačena fotografija uz komentar Aleksandra Jankovića.

6 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Biće još najmanje jedna "Eroteka", a onda treba objaviti još mnoštvo fotografija. Malo sam usporio sa objavama iz Čačaka jer trenutno završavam neke enigmatske priloge. Molim za malo strpljenja. Sve što zavređuje objavljivanje biće objavljeno.

Анониман је рекао...

24.8.2016.
Причица из манастира Благовештење:
- игуман манастира у последњих 50-ак и више година, до пре неких годину дана био је отац Георгије, а где је сад биће на крају приче. Иначе у манастиру је од своје 13. године.
- после рата, кад се народ изокренуо, на службу је у манастир долазило по њих двоје-троје. И тако једном приликом дође само један сељак са Каблара, а Георгије почиње: БРАЋО И СЕСТРЕ! итд... Изађу напоље, а сељак га пита: је ли оче, ко је од нас двојице брат, а ко сестра?
- због преименовања манастира Благовештење прошле године(ако се тако каже - из мушког у женски, после пет векова)Владика жички промени састав манастира, али је Георгију понудио да остане ту где је провео век. Међутим игуман се солидарисао са својим монасима, и са њима је напустио не само манастир, неко и цркву, и сад су у некој приватној кући између Тополе и Смедеревске Паланаке. Да ли ово има везе са дешавањима око рашчињеног Владике Артемија не знам, али штета да омиљени игуман, из омиљеног манастира Патријарха Павла доживи такву судбину. Било је захтева, масовнијег окупљана верника на служби и сл. али није вредело... Став ''претпостављених'' је да калуђер мора да буде послушан, да не треба да се везује за овоземаљске зидине, људе и успомене и да је нужно прераспоредити монахе и монахиње у епархији... Ово је део приче о новотаријама у СПЦ, али то је друга тема.
Шаљем и фотографију игумана Георгија, јер је за данашњу генерацију он неко, на кога се одмах помисли кад се каже Благовештење.

На ову тему се може наћи на интернету, ако се укуца ИГУМАН ГЕОРГИЈЕ БЛАГОВЕШТЕЊЕ.
Ацо Јанковић.

Анониман је рекао...


ГЛЕ НАМ СТЕЊА! БОРАВИШТЕ ...

Решење : МАНАСТИР БЛАГОВЕШТЕЊЕ

А. Јанковић

Miroslav Cvetković је рекао...

ГЛЕ, СМОТРЕЊЕ БАВАНИШТА!

Luka је рекао...

GLE, BARON MAŠTA SVETINJE!

Анониман је рекао...

25.6.2016.
Ово ''омиљени манастир Патријарха Павла'' је због чињенице да се Патријарх Павле змонашио у Благовештењу и лети је ту проводио одмор, ако се то тако може назвати.
А са Георгијем је био близак пријатељ, јер је овај био његов духовни ученик, следбеник и човек са којим се патријарх цео живот шалио и озбиљно дискутовао, па је остало низ анегдота и Георгијевих сећања на ту тему.
Неки кажу да је то што се са игуманом десило, у ствари обачун са почившим патријархом, док други кажу да нема никакве новотарије, завере, пуча или сл. Једноставно, црква је жив организам и мора функционисати, па су и повремене промене у организацији нужне, а против речи владике се не сме радити.

Ово су унутарцрквене ствари, али се тичу и верујућег народа.
А. Јанковић.