четвртак, 22. март 2018.

LUKA U FENIKSU

Feniks 605, 15.03.2018.
(Prilog: Jovan Nedić)

13 коментара:

N. Petkovski је рекао...

Rebus: BOEMA KRUNO KUNE

IlijaO је рекао...

Ma, Nikola, križaljka mi se, onako, na prvi pogled, čini sasvim okej!

N. Petkovski је рекао...

Ilija, nisam komentirao križaljku, samo sam rešio rebus.

Belirac је рекао...

S rješavačkog stanovišta ovo je jedna odlična, lijepa i zanimljiva križaljka, ugodna za rješavanje, bez ijednog lošeg pojma.

IlijaO је рекао...

Mislio sam , Nikola, križaljka je veća i "glavnija", pa da se osvrneš na nju. Al' nema veze, nemoj se srdiš. Skoro pa sam razočaran plasmanom ove Lukine majstorije! Izgleda da je prioritet "žirija" bio "vrtoglave beline", eskapade sa teško shvatljivim i manje poznatim pojmovima. Gledam ovo i tražim manu....
A ne nalazim...

N. Petkovski је рекао...

Nemam se nizašta srditi, dapače. Samo, ja iz principa ne komentarišem križaljke, naročito iz drugih govornih područja, jer uvek naiđem na (za mene) nepoznatu reč, pa nemam ni volje ni želje da im tražim objašnjenja po rečnicima. Zato i ne prihvatam da budem sudija i da ocenjujem kvalitet ukrštenica na konkursima. Gledajući rezultate pojedinih konkursa i čitajući komentare često vidim da se moji kriterijumi ne poklapaju sa kriterijumima žirija, da se ide u kranosti u nekim tumačenjima šta je kvalitet. Recimo, ja nikako ne mogu da prihvatim da je nekvalitet ako se u sredini ukrštenice pojavi neki jednoslov ili dvoslov. Takođe sam izričito protiv nastojanjima da se po svaku cenu postigne neka ogromna belina, ako su reči u toj belini mahom nepoznati pojmovi ili imena, nategnute reči, larpurlarističke sintagme i sl. A ruku na srce, takve ogromne beline su najčešće proizvod kompjuterskih programa, pa ako bih hvalio neku ukrštenicu, ne znam da li hvalim čovečji mozak ili elektronski mozak. A enigmatika je umstvena kategorija, dakle proizvod nešeg živog.

IlijaO је рекао...

Rekao si, Nikola, baš ono što sam htio čuti! Mišljenja nam se ne razlikuju.

Анониман је рекао...

Koliko se sjećam, svi ste bili članovi žirija, pa i Ilija i Jovan (zavirite koje ste ocjene dali!). Ovo je vjerojatno najjači natječaj do sada jer će više od šezdeset križaljaka biti objavljeno (inače je dvadeset rijetkost). Što je moglo zasmetati glasačima kod Lukinog uratka? Oveći broj crnih polja i njihov raspored koji omogućuje ljepši sadržaj... Pozdrav, Pero

N. Petkovski је рекао...

1.000.000 % JA nisam bio član žirija i nisam davao ocene.

Tonci M је рекао...

Nisam odolio da ne provjerim: Ni Jovan ni Ilija nisu iskoristili pravo da glasaju, iako su bili sudionici. Jedini glasač koji je ovoj križaljci dodijelio bod je Nedjeljko Nedić. Na odgovor zašto ova križaljka nije više plasirana, možda sam ja najbolji primjer: ako otvorite komentare sa ovog bloga kad je BZK bila u tijeku, vidjet ćete da sam ovu križaljku stavio na 11. mjesto. E sad, pitanje za svih: na kojem će mjestu u poretku završiti križaljka koju svi članovi žirija smjeste na 11. mjesto? Odgovor: na posljednjem mjestu-neće osvojiti ni boda!
I to je zapravo odgovor na pitanje zašto ova križaljka nije bolje plasirana: jednostavno nije "natjecateljski" rad: što god da preferirate pri sastavljanju križaljki, uratke koji zadovoljavaju vaše osobne kriterije ćete postaviti na viša mjesta u poretku. Tek potom ćete pogledati sve ostale. Ja sam stvarno cijenio kvalitetu pojmova u ovom uratku (Da citiram samog sebe od prije dvije godine: "neka crnih polja u ovom uratku, sve riječi u njemu su izvrsne!"), ali sam pronašao dovoljan broj ambicioznijih radova koji su ovaj uradak pogurali tik izvan plasmana koji su nosili bodove.

Nije uvijek tako: za natječaj koji je zanemario ambiciju i koncentrirao se na umjerenost (izbjegao sam komentiranje istog jer mi se radovi uopće ne sviđaju: ja i Kvizoramin žiri imamo vrlo različite kriterije!), dovoljno je pogledati maksiverzalke iz prethodna tri broja Kvizorame.Na kraju, za svakog ponešto.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Ja dadoh barem jedan. Da joj je svaki glasač dao po jedan bila bi u gornjem dijelu ljestvice.

Mandrak је рекао...

Križaljka jeste fina i univerzalno upotrebljiva, no ne čudi me što se nisko plasirala. Na skali od 1 do 59, ambicije autora su otprilike bile na broju 46.

Reči jesu mahom pitke i poznate, ali to se ovde ne može istaći kao veliko postignuće jer je PDR manji od 5, tj. četvoroslovi čine većinu. Ovakve radove je za ženski list Bazar godinama pravio neki M. Kostić (valjda nije ni bio enigmata), a kasnije Siniša Simonović. Kad kažem "ovakve" to znači koncepcijski identične: dva duža pojma ukrštena u sredini, četvoroslovi po dijagonali i opet duže reči uz ivice.
I uz sve to, bez obzira na to što je ovde kombinatorika svedena na neenigmatski nivo tim četvoroslovima, interesantni pojmovi se mogu nabrojati na prste jedne ruke. Ako se već igramo četvoroslovima, ne bi bilo loše uglaviti neku krdžu, hrđu, šmrc, kvrc, Euwe, Wood itd.
Ovo prosto nije rad za takmičenje. Naročito ne za takvo kao što je bio BZK.

Luka је рекао...

Prvo, zahvaljujem Peri na objavi, potom Nedjeljku na bodu, te svima na komentarima i ocjeni uratka, a svatko ima pravo na svoje mišljenje.