среда, 30. мај 2018.

REČ PO RIJEČ (1825)



ŠIŠKA - OSA ŠIŠKARICA
Piše: Ilija Ozdanovac
Kako je, ispred, ma na korak, ispod njiva "pod Jelcom", a i moje vikendice, na bošnjačkoj strani (i danas provjereno),  "debela"  hrastova šuma, s jeseni, hodajući po tlu prekrivenim  opalim lišćem, ovdje kažu "šušnjem", vidim i pod nogom osjetim, pored žira i oveće, okrugle tvorevine, koje u vrijeme kupljenja žira.pada sa tih gorostasa.
Ne mali je broj onih, koji su hodajući šumom, to vidjeli, pa se pitali: koje to stablo rodi ovakvim plodom? 
E, to je ŠIŠKA!
Kako bih objasnilo što je šiška, moram krenuti ispočetka! Naime, OSA ŠIŠKARICA ili  ŠIŠARAC (zabilježeno u HER-u)  iz porodice  Cynipiadae,  kukac je iz reda opnokrilaca , od kojih su najpoznatije , lisni šiškar (Cynips folii), hrastov  babuškar (C. calicis) i ružin babuškar (Rhodites rosae).  Ženke istih buše rupicu u biljci, bilo u listu, cvijetu ili plodu, polažu u njih jaja i ispuštaju sok. Iz jaja se razvija ličinka koja siše biljni sok, a biljka, da bi se oslobodila uljeza, oko ličinke stvara posebnu tvrdu zaštitnu tvorevinu, koja se kasnije pretvara u šišku, koja zapravo, pored normalnog ploda  - žira, postaje nametnik na stablu hrasta.
Na http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=45658, nađoh tumačenje da šiška nastaje od izlučina ličinki ranije položenih jaja, koje rastu u biljci.
U vrijeme opadanja žira, moguće ih je naći na tlu. To su, oker do smeđe boje, okrugle kugle, promjera do, otprilike 5 cm, s izrazitim "bodljama" koje ne bodu.
Kako su šiške bogate taninom koristile su se prilikom štavljenja kože i u medicini. 
Zanimljivo je, da sam ih, kao dijete, sa ocem ili didom, skupljao, danima lutajući,  po šumi, jer su bile zanimljive za dječje igre, a tada me sve ovdje napisano, nije zanimalo, niti sam to tada znao. A i zašto bih? To su bili dani bezbrižni.... 
Pored ovog pojma, šiška, tragajući za potvrdom nađoh i sinonime: šišarica,  šišarka,  babuška ili cecidija.
Ovaj pojam, mada isto zvuči isto, nije isto što i šiške, odnosno, uvojci kose koji se šišaju na način da nekom ukrašavaju čelo, a nekom da sakriju oči...

Нема коментара: