недеља, 20. мај 2018.

UNSKI BUŠMANI (8-9)

ŽARKO ĐOKIĆ - 8-9. mjesto 
RAD BR. 4 - 62 boda, 35 crnih polja, PDR 5.06

RADOJA RACANOVIĆ - 8-9. mjesto 
RAD BR. 12 - 62 boda, 35 crnih polja, PDR 5.06
(Preuzeto sa bloga H. Hodžića - vidi: OVDE)

4 коментара:

Hajro је рекао...

Dva vrlo zanimljiva rada, ima puno štofa za analizu, javiću se kasnije, nadam se da neću biti prvi ni sam.

Slavko Bovan је рекао...

U zadnjem uspravnom redu Žarkove ukrštenice, lako se izbaci jedno crno polje; ONJEGA - LIMIJER uz još neke sitne korekcije, ali mora da postoji razlog zašto je ovako.

Радоја Рацановић је рекао...


Sada kad gledam i analiziram Žarkovu ukrštenicu vidim koliko je Hajro bio u pravu kada je (danas) napisao kako je analiziranje križaljke složena stvar, ali da se ne može „oteti utisku kako je prisutna sklonost pojednostavljivanju“. Čini mi se da se istinitost tih riječi najbolje vidi na primjeru Žarkovog rada.

On je posve neuobičajeno dužu zadanu sintagmu smjestio u posljednji red, povezao je preko 6. slova sa drugom zadanom sintagmom, i postigao veoma dobru kombinaciju ne samo na tom spoju (oko koga je napravio i ugaonu bjelinu 6x4) već i u cijeloj lijevoj polovini rada. U prvih 11 kolona svega je 15 crnih polja, a u samo 3 kolone su po 3, u svim ostalim su po 2 riječi. Međutim, tako dobru kombinaciju nije uspio razviti do kraja, čini mi se, zbog dviju vodoravnih sintagmi: SEMINARSKI RAD i KITITI SE TUĐIM PERJEM, tako da su preostalih 10 kolona sa 20 crnih polja značajno pokvarile ukupni vizuelni utisak prazne mreže. To je uz ukupni broj od 35 CP značajno umanjilo mogućnost boljeg, bio bih slobodan reći i adekvatnijeg, plasmana. Čak mi se čini da je uvrštavanje ove sintagme KITITI SE TUĐIM PERJEM bilo kontrproduktivno zbog njene sličnosti sa većinom zadanih tako da je, s obzirom na uslove i sistem ocjenjivanja, vrlo moguće da većina ocjenjivača, među kojima sam i sam, nije shvatila da ona nije iz te grupe i nije ni primjetila odakle je započeto sastavljanje. Bilo kako bilo, obje navedene sintagme su vrlo lijepe, a njima bih pridružio i slijedeće pojmove: SVILENA BUBA, PRVAK SVETA, VRTIPRAH i NJUŠKANJE.

U sadržajnom smislu ovom se radu može staviti ponajmanje zamjerki. Tu su svega 3 kratke množine, 2 (takođe kratka) glagola, 1 troslovna skraćenica i 1 unutrašnji dvoslov; broj slovnih skupina je veliki (76), a broj enigmatizama zanemarljiv.

Hajro је рекао...

Smještanje zadanog pojma u donji red je zanimljiv izbor, dokaz samopouzdanja autora (napravio je Žarko u tih 2.5 sata i drugu solidnu križaljku), no rezultat tog plana mi se čini vrlo upitnim. Ta sintagma od 18 slova ima 5 slova blokiranih crnim poljima (jednoslovi i dvoslovi), križanje sa drugom sintagmom je riješeno na najjednostavniji mogući način, desno je ostao nelijepi dvoslov. Dugi vodoravni prolazi su (Radoja je to lijepo naglasio) vrlina ali i prevelika obaveza pa je kombinacija završila crnilom u desnom dijelu, dvoslovom u sredini i skromnim kombinacijama skupina (nekoliko ukrštenih grupa od tri suglasnika). Najvećom vrlinom smatram prožetost, dugi prolazi pored parova crnih polja spojenih postranično, izgledaju zaista lijepo. Nemam dilema, Žarko je eksperimentirao, igrao se i, kao i uvijek, napravio solidan rad baveći se više igrom nego plasmanom.

Radoja se lijepo razigrao u gornjem dijelu mreže, posebno mi se dopada grupa oko doktorskih sintagmi AORTNI LUK i ŠTETNI ČINILAC, no dolje nije uspio napraviti ni jedan vodoravni prolaz, ništa više od rutinski dovršene mreže. Čini se da su vertikale u prvih par stubaca zatvorile donji lijevi dio prema desno te da nije bilo vremena da se nađe prolaz kroz predzadnji vodoravni red. Autor je, vjerovatno u cajtnotu, morao pristati na dva dvoslova i jedan jednoslov u sredini pa je sve skupa bitno ispod Radojinog nivoa. Opet ide podsjećanje na specifičnost rada uživo i sa ograničenim vremenom. Uspjeh je završiti korektan rad, svi su pobjednici, samo eto neki bliže vrhu tabele i ukusima kolega.