понедељак, 19. новембар 2018.

ACTA AENIGMATICA (34)



IZLOŽBA ENIGMATSKIH RADOVA
Piše: Stjepan Horvat
Među brojnim zagonetačima iz cijele bivše države Jugoslavije, koji su vrlo brzo nakon pokretanja časopisa „Čvor“ i inicijativa Enigmatskog udruženja Bjelovar za pokretanje ogranaka, bio je i mladi zagonetač i šahist Vladimir (Vlada) Šarić iz Smedereva. S godinama će postati vrstan enigmolog, baveći se ne samo sastavljanjem zagonetaka, već i istraživanjem povijesti zagonetaštva i stručnom promidžbom enigmatike kao kulturne i obrazovne aktivnosti.
U Smederevu je zagonetački aktivan bio i Nikola Malenović, s kojim je Vlada osnovao i Enigmatski ogranak „Simon“ Enigmatskog kluba Beograd. EO „Simon“ iz Smedereva na raznovrsne načine promicao je enigmatiku u svom gradu, a jedna od aktivnosti bila je i organizacija enigmatskih izložbi. Prva takva izložba održana je 1976. godine, a za drugu sam dobio pozivnicu zajedno s pismom Vladimira Šarića. Izložba je održana u ponedjeljak, 26. prosinca 1977. godine, u 18 sati, u predvorju smederevske Gimnazije, a priređena je povodom dvadesete godišnjice osnivanja Enigmatskog kluba u Beogradu. Na izložbi su bili predstavljeni objavljeni zagonetački sastavci smederevskih enigmata u tadašnjim časopisima.

Na jednoj od stranica pozivnice, izrađene šapirografskom tehnikom, Vlada mi je uputio i nekoliko riječi vezanih za tadašnja događanja i akcije u enigmatici.
„... Najpre i članovi Enigm. ogranka „Simon“ iz Smedereva pridružuju se izrazima saučešća jugoslovenskih zagonetača u vezi smrti Zlatana Čopa… Predlažem da se formira fondacija Zlatana Čopa za nagrade ili stipendije onim zagonetačima koji najviše unaprede zagonetačku poeziju u jednoj godini“. Nažalost, taj prijedlog nije ostvaren, ali je „Čvor“ ipak dodjeljivao najboljim zagonetačkim stihotvorcima nagradu pod imenom „Zagonetačka nagrada Ivana Gorana Kovačića“.
Kako je Vlada bio i šahist, u dogovoru sa Slavkom Pelehom (isto šahovskim zaljubljenikom) priredili su natjecanje zagonetača u dopisnom šahu.
U to doba počele su pripreme za izdavanje „Leksikona zagonetača Jugoslavije“ pa je Vlada i o tome pisao: „... ideja o Leksikonu zagonetača je izvanredna i ja sam je i ranije pozdravljao. Poslaću popunjeni upitnik sa podacima a nadam se da će to učiniti i svi smederevski enigmati, jer ćemo to pitanje postaviti i na jednom od naših sastanaka“. Vladimir Šarić još uvijek pomno istražuje zagonetačke životopise brojnih autora zagonetaka s prostora bivše države.


6 коментара:

Belirac је рекао...

I ovaj tekst pokazuje koliko je "Čvorova" arhiva bogata dokumentima iz naše enigmatske prošlosti. Nismo toga ni bili svjesni dok Štef Horvat nije počeo te dokumente izvlačiti na svjetlo dana.

Анониман је рекао...


Zahvaljujem Štefu za podsećanje na zajednički rad na propagiranju enigmatike
širom bivše države i na moj skromni doprinos tih 70-ih godina prošlog veka.

Vlašar

Slavko Bovan је рекао...

Da, da, da. Svi ovi tekstovi meni su vrlo interesantni, a sudeći po broju čitanja, interesantni su i ostalim posjetiocima ovog bloga (i satrima i "podmlatku").

Belirac је рекао...

Pitanje Vladi Šariću: imaš li i ti sačuvane te šapirografisane pozivnice?

Анониман је рекао...


Odgovor Belircu: moguće da ih imam, ali još uvek nisam uspeo da se bavim
zaostavštinom prenetom iz Smedereva koja čeka negde spakovana!
Nadam se da ću uskoro početi sa sređivanjem.

Pozdrav

Vlašar

Belirac је рекао...

Eto vidiš zašto je potrebna rubrika "Acta aenigmatica"!