понедељак, 18. фебруар 2019.

ACTA AENIGMATICA (47)



UPITNIK ZA LEKSIKON ZAGONETAČA
Piše: Stjepan Horvat
Leksikon zagonetača Jugoslavije, nakon Bibliografije enigmatike Slavka Peleha, bilo je krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća kapitalno djelo jugoslavenskog zagonetaštva u izdanju Enigmatskog udruženja „Čvor“ iz Bjelovara. Urednik Boris Antonić u predgovoru je napisao da „Čvor“ ovom knjigom oživljuje sjećanje na mnoge zaslužne zagonetače kojih danas na stranicama zagonetačkih listova i rubrika više nema, da je namjera ovog leksikona i da se zagonetači stave jedan do drugoga kako bi se zagonetački ocjenjivači lakše orijentirali pri njihovu vrednovanju, a ima i zadaću poticanja širega kruga zagonetača da sudjeluju u pronalaženju podataka koje naša zagonetačka kronika nije uočila ili dosad nije istaknula.
Prikupljanje podataka o aktualnim zagonetačima bilo je jednostavnije nego istraživanja onih koji su surađivali u zabavnim rubrikama časopisa koji su izlazili krajem devetnaestog i u dvadesetom stoljeću, posebice nakon pojave prvih specijaliziranih zagonetačkih časopisa dvadesetih godina 20. stoljeća.
U ovom nastavku Acta aenigmatice donosim jedan zanimljiv dokument koji je bio upućen na sve poznate adrese autora zagonetaka negdje 1977. godine. Bio je to šapirografirani Upitnik za Leksikon zagonetača prema kojemu sam kasnije pisao odrednice vezane uz pojedine autore zagonetaka.
Poštovani kolega, poznavajući vaše zanimanje za enigmatiku slobodni smo Vam uputiti ovaj upitnik za LEKSIKON ZAGONETAČA koji će izaći 1978. godine u izdanju EU „Čvor“ u povodu 10. godišnjice postojanja ovog društva – pisao sam tada u uvodnom dijelu. Postavio sam tada dvadeset i jedno pitanje na koje je trebalo odgovoriti upisivanjem u upitnik ili na dodatni papir, ako je za to bilo potrebe. Svi zainteresirani su nam vraćali ovaj dokument, a uz njega su obično prilagali i neku osobnu fotografiju (većina ih je i danas sačuvana!).
U prilogu je preslik Upitnika za Leksikon zagonetača koji mi je poslao zagonetački velemajstor Anton Ferderber, zagonetač koji je bio izvan konvencionalnih enigmatskih krugova, rekao bih vuk samotnjak, koji je najviše cijenio sebe i svoju enigmatiku, iako je imao poseban odnos prema nekim zagonetačima svoje generacije. Na žalost, o njegovom izuzetnom radu zna se najviše iz onoga što je on pisao u popratnom pismu uz ovaj Upitnik, a ja sam to prenio u odrednicu o njemu, bojeći se da nešto o njemu i njegovom enigmatskom doprinosu nije preuveličano.

Tu je i preslik zadnje stranice popratnog pisma Antona Ferderbera u kojemu najavljuje i nadolazeću pedesetu godišnjicu svoga bavljenja zagonetkama. O drugim prilozima iz ovog pisma pisat ću u idućem nastavku. No ipak bih danas završio navodom iz pisma: Eto, cjenjeni kolega to bi ukratko, ali cjelovito bilo ono najvažnije u mojem glavnom hobiju, koji mi je dao toliko entuzijazma, zadovoljstva, a i briga, razočaranja u ljudske vrijednosti ..  a mogao me stajati i života ...
Napomena urednika: Spomenuti preslik Upitnika  naknadno dodan uz ovu objavu.

1 коментар:

Belirac је рекао...

Čini se da je danas Anton Ferderber pomalo zaboravljen?