субота, 23. фебруар 2019.

PASIJANS POTIRALJKA

Beokviz
Prilog: Ilija Đurković

11 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Pasijans dobio oznaku. Naknadno ću starije objave označiti (ako stignem da to uradim).

Slavko Bovan је рекао...

Naknadno ubačena fotografija originalne objave u Beokvizu koju je poslao Ilija Đurković. Očekujemo da nam dojavi koji broj nosi ovaj list.

Ilija Đurković је рекао...

Ovaj pasijans je objavljen u broju 27 iz 2005.godine.

Svetlana је рекао...

Evo jednog mogućeg rešenja, mada mi sa ovaj "resto" ne dopada baš najviše. To je jedino do čega sam uspela da dođem nakon matematičkog proračuna gde koja slova treba da se pojave ili nestanu. Ako nekog zanima, mogu da ga ispišem. :)

LUKIĆ
urlik
akril
pilar
PRATI
sprat
sport
resto
ČOSER

POsle potiranja ostane KOČIĆ

Milan S. је рекао...

Pasijans potiraljka deluje kao odlična ideja, odnosno, jedna vrsta pasijansa sa konačnim rešenjem. Ono što mi se čini da je ovde odbilo rešavače jeste što se čini da zahteva od rešavača da isprobava potencijalno velik broj različitih korektnih (i kompletnih!) rešenja dok ne dođe do zamišljenog. Recimo, rešavač može pasijans rešiti (bez po muke) ovako:

LUKIĆ
kupić
putić
putir
PRATI
pisar
prase
soare
ČOSER

ali ostaju slova ČĆELT, što znači da ovo rešenje nije dobro. Ali to ne znači da moramo "nabadati" rešenja, već možemo postupiti i pametnije - evo kako.
Mi ovde znamo da je rešenje potiraljke KOČIĆ, pa to možemo i iskoristiti. Očito, u prvobitnom rešenju prerano je zamenjeno L jer je zbog toga ostalo u konačnom rešenju, moglo bi se probati sa LUKIĆ>URLIK (L mora "poživeti" paran broj redova). Takođe, u datom rešenju ostalo je T a nije poželjno, dakle u pravom rešenju T treba da živi paran broj redova, pa bi i o njegovom uvođenju moglo da se porazmisli (ali bi moglo da se odloži i za donju polovinu pasijansa). Dolazi u obzir promena urlik>akril i time smo se rešili U, koje mora nestati u neparnom redu jer ga u konačnom rešenju nema. Nismo time promenili parnost A u odnosu na prvobitno rešenje, jer se pojavilo tačno dva reda ranije. K nam treba u konačnom rešenju pa ćemo ga odstreliti u parnom redu, recimo sada. Imaćemo, recimo, APRIL.

LUKIĆ
urlik
akril
april
PRATI

Sad već znamo da će nam od prve polovine pasijansa ostati slova Ć i K, i naš zadatak je da nam od ostatka, ostane Č, I, O. Č ćemo najverovatnije uvesti tek u reči ČOSER (iako ni to nije sigurno), tako da vidimo prvo šta ćemo s vokalima. I treba da nam ostane u konačnom rešenju pa bismo ga mogli ubiti odmah. Ali, zamenimo li ga sa O, imaćemo paran broj O u pasijansu (što nije dobro, mora biti neparan), tako da zamena tipa PRATI>PORTA ne dolazi u obzir. P je ovde dobar kandidat za odstrel, jer ga nema u konačnom rešenju. Ovde je najbolji kandidat za uvođenje S, da bi S poživelo paran broj redova do kraja (i ne bi bilo prisutno u rešenju potiraljke). Dakle, bez velikog razmišljanja može se probati ovo: PRATI>SITAR.

PRATI
sitar
...

Vreme je (možda) za odstrel A, jer ga imamo već paran broj redova, a umesto njega sada bi dobro došlo O. Ali uz pretpostavku da ne znamo anagram od IORST, možda ipak treba uvesti Č ranije. Ali, nema očitog anagrama ni od AČIRS. Izgleda je promena PRATI>SITAR bila loša ideja. Ako je P uopšte trebalo menjati odmah, to ne može ni sa Č (nema očitog anagrama od AČIRT). Zaključak: izgleda da P uopšte nije trebalo menjati odmah. Šta onda menjati? T ne smemo menjati jer se tek pojavilo, pa ostaje I! Dakle, PRATI>SPRAT je jedino što preostaje. Time smo problem prisustva I u rešenju potiraljke zauvek rešili, ostaju problemi O i Č. Za S ne moramo da se bojimo, živeće paran broj redova i neće ga biti u konačnom rešenju. P bi moralo da poživi bar još jedan red da se ne bi pojavilo u konačnom rešenju, što nas vodi ka promeni SPRAT>STROP (O će tako živeti 3 reda, a i hoćemo ga u konačnom rešenju). Sad, da se E ne bi pojavilo u konačnom rešenju, mora se uvesti u pretposlednjem redu. Umesto čega? Jedino umesto P, što ostavlja reč RESTO kao kandidata za pretposlednji red, dakle, predlog konačnog rešenja je:

LUKIĆ
urlik
akril
april
PRATI
sprat
strop
resto
ČOSER

Ostaju slova ČĆIKO, dakle, rešenje je KOČIĆ, kao što je i očekivano.

Konačna presuda za ovu enigmatsku vrstu - odlična!

Vrlo zahtevno (čak i pri redu 5) i za sastavljača, ali i za rešavača, jer sad i on mora da pazi u kom redu će napraviti kakvu izmenu - ali služeći se logikom, ne nabadanjem. Rešenje opet nije jedinstveno (za početak APRIL može biti LIPAR, a dale bi se iskonstruisati i veće izmene), ali smo svakako mnogo bliži jedinstvenom rešenju nego u slučaju klasičnog pasijansa. Jedina minorna mana jeste što konačno rešenje mora da bude poznato da bi se pasijans uopšte mogao početi rešavati. Nadam se da će ovoga biti još, i svakako preporučujem da naredni pasijans potiraljku proba da reši neko drugi.

Milan S. је рекао...

Zanimljivo, došli smo do dva rešenja koja su suštinski ista (osim pojedinačnih anagrama).

Svetlana је рекао...

Dok si ti, Milane, sve potanko ispisao, ja se ubacila. Izvinjavam se. :)

Ja sam malo drugačije stigla do rešenja. Dole nisam mogla da smislim ništa drugo osim "resto", a gore je bilo logično da se Ć izbacuje. Onda sam za sva ostala slova izračunala koliko puta mogu da se pojave i kada će nestati, krenuvši od gore i od dole. Jedino za slova P, I, A i T nije bilo jednoznačno, pa sam za njih napravila 3 moguće kombinacije.

Sve u svemu ista je logika kao u tvom, samo je put bio malo drugačiji.
Ilija, možeš li da nam daš rešenje iz novina?

Ilija Đurković је рекао...

Naravno, poslaću predveče.

Ilija Đurković је рекао...

Poslao sam Slavku...

Slavko Bovan је рекао...

Izvršio sam zamjenu i ubacio sam ovaj popunjen.

Svetlana је рекао...

Hvala!
Pretpostavljala sam da će umesto "resto" biti nešto drugo, lepše.