недеља, 26. јануар 2020.

ACTA AENIGMATICA (96)



IZDAVAČKA POLITIKA EUČ U 1975.
Piše: Stjepan Horvat
O sjednici Savjeta Enigmatskog udruženja Čvor, održanoj 23. veljače 1975. godine, već sam u dva navrata pisao i dao neke dokumente obznanjene na toj sjednici. Tada sam najavio da će biti još takvih dokumenata, pa danas donosim moj izvještaj, kao glavnog urednika Čvora, o Izdavačkoj politici Enigmatskog udruženja Čvor u 1975. godini. Ovaj izvještaj je prihvaćen, a zanimljiv je i zbog toga što su tu izneseni poneki podaci koji su bili poznati najužem rukovodstvu društva u to vrijeme.
Kao glavni urednik posebno sam dao podatke o tisku i prodaji tadašnjih pet listova – Čvor razbibriga, Mini Čvor, Čvor križaljka, Skandi Čvor i Predah. Kako je to bila godina poslije stanovite nakladničke krize i pokušaja stabilizacije pojedinih izdanja, kroz izvješće je vidljivo što smo sve poduzimali da bi naši enigmatski časopisi opstali.
Čvor razbibriga, kao perjanica izdavaštva EU Čvora, pretvorena je u dvotjednik na A4-formatu u dvobojnom tisku. Kako je i tiskari bilo u interesu da tiska ovo izdanje, snižena je cijena tiska, pa je i to doprinijelo da ovaj list pokriva svoje troškove. Naklada je u to vrijeme bila oko 22.000 primjeraka. Već tada su traženi načini kako veći broj članova uključiti u uređivanje, što je kasnije pridonijelo tomu da su mnogi stekli iskustva za pokretanje vlastitih izdanja.
Mini Čvor, iako je imao nakladu od oko 17.500 primjeraka, nije uvijek uspijevao pokrivati sve svoje troškove. Od 1975. godine uređivanje je preuzeo Ivica Perković, koji je pokušao osigurati više sponzorskih nagradnih križaljaka.
Čvor križaljka je u to vrijeme bila vrlo prihvaćeno izdanje, posebno od strane autora, i imala je nakladu od gotovo 30.000 primjeraka. List je bio gotovo isto posložen kao i prigodom pokretanja, a koncepcija skandinavki, klasičnih križaljka i humora pridonijela je većoj nakladi. Nakon Borisa Antonića, koji se djelomično povukao s uređivanja, list nije imao stalnog urednika, pa su pojedini članovi stjecali iskustvo uređivanja priloga za Čvor križaljku.
Svakako najuspješniji list je početkom 1975. godine bio Skandi Čvor jer njegova koncepcija malih skandinavki i jedne velike skandinavke te humora (karikatura), posebno sa seksi-tematikom, i izazovne naslovne fotografije, privukle su u to vrijeme gotovo 50.000 kupaca. Skandi Čvor će od mjesečnika postati dvotjednik.
EU Čvor je pokušao pripremiti i revijalno izdanje, pa je tako krajem 1974. izašao prvi broj mjesečnika Predah. No, kada danas razmišljam o tome, ipak je to bio preveliki zalogaj za jedno enigmatsko društvo. Raznovrsni sadržaj tražio je brojne suradnike, a njih je bilo malo, posebno ako su honorari bili minimalni. Zakazalo se i na propagandi zbog nedostatka novaca, takav list je bio tobože konkurencija nekim drugim listovima, pa je zakazala i distribucija koju je vodio Vjesnik, no list je preživio prve pokušaje, ali zadržao se svega dvije godine.
U prilogu je cijelo izvješće.


3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Objavljeno dan prije uobičajenog termina (ponedjeljkom u 19) jer sutra u tom terminu imamo takmičenje u rješavanju Dejanovih rebusa.

Slavko Bovan је рекао...

Danas bismo kazali da su tiraži bili odlični.

Belirac је рекао...

Ne znam precizno kakvi su danas tiraži enigmatskih listova u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, ali brojevi za "Čvorove" listove iz 1975. godine izgledaju prilično - veliki.