среда, 11. март 2020.

PODATAK VIŠE


Skandi Feniks 1078, 10.03.2020.

3 коментара:

Belirac је рекао...

Nisam uspio pronaći ni jednu Železnikovu križaljku dimenzija 14 x 17 polja pa mi nije preostalo ništa drugo nego da pokušam prilagoditi neku njegovu kombinaciju tim dimenzijama.
Pokazalo se da je to moguće učiniti s križaljkom iz "Kviza" broj 313 iz 1984. godine, koja je kasnije uvrštena i u Mlađenovićevu knjigu.
Originalni sastav imao je dimenzije 23x14, "odrezao" sam 17 stupaca zdesna, zarotirao sve za 90 stupnjeva i uz minimalne izmjene gore lijevo i gore u sredini dobio križaljku koja se mogla objaviti u "Skandi Feniksu".
Pritom sam se trudio da izmjene budu u skladu sa Železnikovim stilom. On vjerovatno ne bi uvrstio sintagmu "mali prorok", no bila je nužna da gornji lijevi dio ne bi bio baš potpuno trivijalan.
Promijenjene su još neke sitnice jer nisu mogle stati u smanjeni lik: TRNSKO je došlo umjesto JASTREBARSKOG, a ŽITKOĆA umjesto KRATKOĆE. Kasnije je i urednik promijenio okomiti glagol SAVLADATI glagolom ZAVLADATI.
Od sintagme BRANISLAV NUŠIĆ pa nadolje nije ništa mijenjano.

Belirac је рекао...

Gornje objašnjenje vjerovatno ne bih ni pisao da me urednik samoinicijativno nije potpisao kao prilagođivača. Ako neko bude smatrao da to prilagođivanje nije dobro urađeno - ja sam kriv!

Belirac је рекао...

Opisi su osuvremenjeni i ponovo napisani prema uzusima koji se primjenjuju u "Skandi Feniksu".
Jedino bi trebalo napomenu da opis za troslov BLO: "Bike like object" veoma odudara od Železnikovog stila. U originalu je to "obitelj iz komedije Ljubinke Bobić", što nije moglo stati u opisno polje. U Železnikovim križaljkama ima malo kratica, a takvih - stranih možda nikad nije ni imao.