понедељак, 5. јул 2021.

ACTA AENIGMATICA (170)

Novogodišnji čestitari

Piše: Stjepan Horvat

U neka davna vremena normalno je bilo čestitati prijateljima (osobnim i poslovnim) nastupajuću novu godinu. I u uredništvu Čvora radovalo nas je kada smo dobivali razne čestitke sa svih strana, a tada je bio red da se odgovori istom mjerom. I rado smo to činili, a sve je ovisilo i o trenutnom financijskom stanju, jer bio je to značajan trošak za poštarinu, kuverte i eventualno tisak prigodne čestitke i sl. Tajnica društva je imala obvezu da svakom čestitaru pošalje Čvorovu čestitku, ponekad i s nekim prigodnim novogodišnjim poklonom (olovkom, kalendarom i sl.). Sve su se čestitke čuvale te se početkom godine napravio popis svih čestitara koji je služio kao podsjetnik komu će se čestitati iduće novo ljeto. One posebno enigmatske čestitke često sam posebno spremao i neke su se sačuvale i do danas kao dokument jednog drugačijeg enigmatskog vremena.


Kao prilog donosim jedan takav popis na kojemu je zabilježeno više od stotinu čestitara. Svima njima je uzvraćena čestitka za 1989. godinu, a bili su među onima kojima je Čvor među prvima poslao čestitke za novu, 1990. godinu.

Tu su i pretisci dviju čestitki koje su došle iz tadašnje Čehoslovačke. Prva je od uredništva praškog časopisa Hádanka a Křížovka (HaK), na čijem čelu je bio ing. Dušan Karkuš. Druga je stigla od prijateljskog enigmatskog kluba Hron iz Banske Bystrice, s kojim je ZD Čvor imalo odličnu suradnju (zajednička druženja i natjecanja).

A kako je danas?


3 коментара:

Belirac је рекао...

Ja sam 17. po redu na ovom spisku. Pjesničko pitanje: Ima li još koga s ovog bloga?

Slavko Bovan је рекао...

Da, daaaaa. Prvo sam to pogledao. Iz nekog razloga, postpisao sam se inicijalima :)

Ima podosta poznatih imena, aktivnih tada, a aktivnih i sada.

Rok Ban је рекао...

JA SAM U ZADNJOJ ČETVRTINI.