понедељак, 12. јул 2021.

ACTA AENIGMATICA (171)

Pokušaj pisanja dnevnika (2)

Piše: Stjepan Horvat

U 168. nastavku rubrike Acta aenigmatice pisao sam o mojim pokušajima vođenja stanovitog enigmatskog dnevnika. I nije to bilo samo jedanput, više puta sam počinjao, ali nikada nisam ustrajao. Danas vidim da bi to bilo korisno, a ponekom i zanimljivo.

I javio mi se Jovan Nedić, kaže da bi bilo dobro kada bi se od toga napravila knjižica, naravno ako ima materijala. I sjetio sam se da sam još našao jedan rokovnik s bilješkama za dnevnik. Taj je s početka 1986. godine, pa eto iz njega ću navesti nekoliko mojih tadašnjih zapažanja vezanih uz moje kontakte s drugim zagonetačima. Evo nekih bilješki iz 1986. godine.

6. siječanjMilenko Zuber putuje u Španjolsku i zatražio je remitendu i nagrade za igru u autobusu. Izašla Berekin-Estrada po cijeni od 190 dinara. 30 % je enigmatika koju pripremaju Jovičić, Maksimović i još neki pod firmom novog društva Kviz klub Beograd. Tako su se odvojili od B. Petrovića i Zagonetke. Počeli su s velikim idealima, a završit će na čistoj komercijalizaciji i privatizaciji. To je stara mana i bolest našeg zagonetačkog udruživanja.

9. siječanj – Došao je Franjo Tušek radi pripreme ER-6/III. Platili smo ga tiskari, ali još uvijek se slaže. Rukopis je kompletan, a korektura završena na više od 50% materijala. Franjo je skroman mladić, ali radin. Pravi enigmatski crv. Pomažem mu koliko je u mojoj moći.

10. siječanjFrane Carević se zahvaljuje na izboru za doajena, možda ću nešto o njemu pisati; Radoja Racanović javio da organizira natjecanje odgonetača u sekciji u Podgracima (Banja Luka). ZDČ pružio pomoć; Pisao sam Pelehu, Radovnikoviću i Bovanu u svezi konstituirajuće sjednice Inicijativnog odbora ZSJ. Dao osnovne upute kako doći do delegata. Sastanak će biti 15. II.

17. siječanj – Polić mi je pročitao pismo vezano za sastanak IO za ZSJ što će ga uputiti u BiH njihovim klubovima. Kaže da ima mnogo problema oko rada ESS, a posebno sa Zagonetkom i B. Petrovićem; Pismom se javio i J. Nedić. Pismeno je potvrdio članstvo u ZDČ. Kritizira Zagonetač, ali tu se malo što ima reći. Zanima se zašto njegovu knjigu ne štampamo.

30. siječanjVjeko Hudolin mi je dostavio Poslovnik Savjeta Kviza. Pomalo sam razočaran njegovim sadržajem. Mislim da će naš bolje izgledati (zvučati!). Njihov klub priprema enigmatsku zabavu u trećem mjesecu, pa ćemo im pomoći s propagandom. Povodom smotre folklora u Rešetarima  njihov klub želi organizirati natječaj.

17. veljačaDragan Stojanović iz Zvornika i dalje ostaje članom bez obzira kakva bila odluka o članstvu. Bolestan je, ne može dobro da hoda. Stisle su ga razne boleštine. Ništa mi ne piše o EK Simon Racković, kao da su zastali nakon prekida izdavanja ZEN-a.

22. veljača – U hotelu sam čuo jednu anegdotu. Za stolom su sjedili Josip Kreković, dopisnik Vjesnika iz Bjelovara, i Mirko Vitanović, direktor Bjelovarskog lista. Vitanović priča:

Na jednom uvaženom skupu gdje se rješavala kadrovska križaljka, bilo je mnogo vatre. Ovaj drug će prijeći tu, onaj tamo, ti ćeš ostati još jedan mandat … Nije dobro, bolje ti odi tamo, on će u bazu, njega moramo pogurati na viši forum. Sve se tako zakompliciralo i u jednom trenutku jedan uvaženi kolega dobaci: – Tako ste sve ispremetali da tu vašu križaljku ne bi riješio ni Štef Horvat iz Čvora!

Valjda političari znaju kako čvoristi rješavaju svoje zadatke. I politika zna za Čvor!

3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Na početku teksta je link koji će vas odvesti do 168. nastavka AA.

Slavko Bovan је рекао...

Vrlo, vrlo interesantne bilješke.

Slavko Bovan је рекао...

Pročitajte i ovo rukom pisano.