уторак, 6. јул 2021.

BILJEŠKA IZ CERNIKA


Piše: Vjeko Hudolin

Od promocije zagonetačke knjige do starih sorti voća

Općina Cernik i Zagonetački klub Dragalić pripremaju promociju knjige „Dobri duh Cernika Tiho Podkonjak – Eznol Ispiski“ (petak, 9.7.2021. s početkom u 19,00 sati. Riječ je o poznatom cerničkom zagonetaču koji je objavljivao raznovrsne zagonetke u riječkom „Feniksu“, a potpsivao ih je  pseudonimima Eznol Ispiski ili samo Ispiski. O tomu su pratitelji ovog bloga doznali više jer je kolega Slavko Bovan objavio knjigu u nastavcima. Hvala mu na tome.

Za rubriku Nostalgija šaljem dvije tematske križaljke o Cerniku. Objavljene su u rubrici „Podatak više“ riječkog „Skandi-Feniksa“ koju uređuje kolega Jovan Nedić.

Cernik je manje općinsko središte bogate tradicije, među ostalim, poznato po svom Franjevačkom samostanu.

Za Cernik me veže i sudjelovanje u organiziranju akcija tamošnje Udruge vinogradara i voćara koja se pročula po okupljanju voćara i povrtlara, zaljubljenika u stare sorte i stručno-edukativnoj manifestaciji „Sačuvajmo stare sorte“.

Na njoj se posljednjih 6 godina okupljaju čuvari starih sorti iz svih krajeva Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Austrije, Njemačke … Razmjenjujemo plemke i sjeme starih sorti, sadimo nove voćnjake i nastojimo očuvati to prirodno bogatstvo koje smo naslijedili od naših očeva i djedova. Inače, svakodnevno se okupljamo i razmjenjujemo informacije, fotografije i iskustva u Facebookovoj grupi SAČUVAJMO STARE SORTE.

2 коментара:

Vjeko Hudolin је рекао...

Slavko, hvala na objayi!

Slavko Bovan је рекао...

Vjeko, hvala tebi na prilogu.