уторак, 13. јул 2021.

LOV NA BLAGO

Piše Tonči Milat

Evo i najavljene druge križaljke: autor je Matt Gaffney, a ovo je dio tjednog natjecanja na njegovom blogu u rješavanju metakrižaljki (križaljke s konačnom odgonetkom) Križaljka je objavljena 21.8.2020.Naslov rada je "Lov na blago", a riješena mreža izgleda ovako (vidi gore).

Zadatak je pronaći četveroslovnu odgonetku koja predstavlja zakopano blago. 
Prvi korak koji se očekuje od rješavača je da se sjete engleske fraze "X marks the spot"  -"X označava mjesto", koja doziva u sjećanje činjenicu da se na kartama zakopanog blaga upravo slovom X označava mjesto za kopanje.
Ako označimo sve X-eve u mreži, primjetit ćemo da se nalaze u središnjoj bjelini 5x5.
Drugi korak je potom primjetiti da su u mreži još četiri područja veličine 5x5, u svakom kutu križaljke. Ukoliko označimo slova koja se nalaze na istim pozicijama kao i X-evi u središnjoj bjelini, pa pročitamo redom slova u svakom kvadrantu, dobit ćemo frazu "UNDER THE SEAS" (doslovno: "Pod morima", odgovara našem izrazu "Na dnu mora").

Treći korak potom zahtjeva da rješavač prepozna da se fraza može reinterpretirati kao "Under the Cs", što zvuči potpuno jednako i znači "pod slovima C".
Ukoliko sada u mreži označimo sva slova C i pročitamo slovo ispod njih, dobit ćemo u smjeru kazaljke na satu "RUBY" (rubin), naše konačno rješenje:

Нема коментара: