недеља, 5. децембар 2021.

PRVO SUDOKU PRVENSTVO HRVATSKE

1.     SUDOKU PRVENSTVO  HRVATSKE  (Vodice, 2021.)

Hrvatska Mensa uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) ove godine je organizirala 1. Sudoku prvenstvo Hrvatske za srednje i osnovne škole. Inače, splitski mensaši su za iste uzraste već sedam godina uspješno organizirali otvoreno prvenstvo Splita, uz sudjelovanje brojnih natjecatelja iz raznih dijelova Hrvatske. Natjecanje je organizirano u tri razine: školsko, regionalno i državno prvenstavo, i u tri kategorije: Bistrići (I.-IV. razred OŠ), kadeti (V.-VIII. razred OŠ) i Juniori (I.-IV. Razred SŠ).

Na školsko natjecanju prijavljeno je oko 5700 natjecatelja, no pandemija je učinila svoje i 23.X. u 321 osnovnoj školi nastupilo je 3864 učenika, a u 98 srednjih škola nastupilo je 916 juniora. Ponajbolji iz škola ostvarili su pravo nastupa na regionalnom natjecanju, koja su se trebala 13.XI. održati u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu, ali zbog mjera Stožera civilne zaštite, morali smo odustati od te ideje. No, da projekt ipak ne propadne, regionalno natjecanje je organizirano po školama a kojem je nastupilo je 665 natjecatelja iz 278 škola.

Za bistiće je ovo bilo završno natjecanje, a prema zbirnoj redosljednici najbolji su bili: 1. Melany Magdić (4.r. OŠ Vladimir Nazor, Duga Resa - 337), 2. Natan Milat (4.r. OŠ Izidor Kršnjavi, Zagreb - 329) i 3. Marin Šarić (4.r. OŠ Žnajn, Split - 308 bodova). Od 82 škole, njih 52 su imale ekipe od 2 ili 3 člana, a poredak je: 1. OŠ Žnjan, Split (681), 2. OŠ Manuš, Split (629) i 3. OŠ Vladimir Nazor, Čepin (613 bodova).

Po četrdeset kadeta i juniora Hrvatske prema pravilma natjecanje ostvarilo je pravo nastupa na državnom natjecanju, koje se održalo 4.XI. u Hotelu Olympia u Vodicama. Okupljanje je počelo dan ranije, kad je pristiglo je 78 natjecatelja sa 49 mentora. Petak je bio rezerviran za logičku radionicu, u kojoj su učesnici imali priliku rješavati razne logičke slagalice, a navečer je održan pab kviz u autorstvu Splićanina Mira Šarića. Nastupilo je 13 ekipa, a u pripetavanju slavonske Kulenove seke su bile bolje od Istrijana, dok su treći bili Splićani Antonio i MIOC.

Pandemija je i ovdje „uzela danak“ jer je voditelj projekta i autora zadataka Siniša Hrga iz Kaštela u petak ujutro bio pozitivan na covid 19, te sam morao uskočiti u vođenju finalnog natjecanja, što sam uz pomoć desetak volontera i mentora vjerujem uspješno odradio.

Sudoku zadaci su raspoređeni u 4 cjeline: brzinac, klasika, varijacije i matematika, s kojima su se prvi u koštac uhvatili osmoškolci. Pobijedila je Iva Rabar (7.r. OŠ Vidikovac, Pula), a najbolja ekipa je bila OŠ Brestje iz Sesveta. Potom su nastupili srednjoškolci, kojima su zadaci malo otežani u odnosu na osmoškolce.  Pobijedila je Tina Bratim (2.r. III. Gimnazija Split), a njena škola je uvjerljivo slavila i u ekipnom natjecanju. Pobjeda Tine Bratim iz Žrnovnice nije iznenađenje, obzirom da već ima dva juniorska nastupa na svjetkom prvenstvu.

Učesnici su napustili Vodice a lijepim utiscima i riječima pohvale na organizaciju i zadatke, sa željom i iščekivanjem da se ovo natjecanje ponovi sljedeće godine.

Luka Pavičić


7 коментара:

Luka је рекао...

Na gornjoj slici smo ja i Antonela s Osnovcima, a na donjoj sa Srednjašima!

PS: Slavko, u naslovu treba pisati 'Sudoku'

Antonela је рекао...

Bilo mi je zadovoljstvo sudjelovati u organizaciji i provedbi cijelog natjecanja!
Bravo Luka ��
Srećom Siniša Hrga je sve odlično pripremio pdo samog kraja. Na nama je bilo da to do kraja realiziramo na što bolji način. Uspjeli smo! 👍
P.S. Državno je bilo 4. Prosinca 2021
(a ne 4.XI.) 😉

Slavko Bovan је рекао...

Čestitka najboljim takmičarima ali još veća čestitka organizatorima!

Luka је рекао...

Ništa neobično da se u pisanju se potkrade pokoja greška, od kojih dakako ni ja nisam imun.
Moram priznati da sam se pomalo pribojavao kako će sve to ispasti, kad mi je u petak Siniša rekao da je 'pozitivac'. No, kad imaš za desnu ruku Antonelu, a za lijevu dvije Kate, sve ide kao podmazano. Bilo mi je zadovoljstvo raditi u ovakvom timu, i mislim da se uopće nije primjetila izočnost 'Alfe i omege' ovoga projekta!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Tko je ovoj curici poderao hlače?

Luka је рекао...

To je bilo u žaru borbe za broncu!

Cryptoman је рекао...

Svaka čast (mojim) Splićanima na ovom poduhvatu!