понедељак, 31. јануар 2022.

ACTA AENIGMATICA (200)

Liste odgonetača i kategorizacija

Piše: Stjepan Horvat

Već je u ovom serijalu bilo govora o kategorizaciji zagonetača i odgonetača. Prije svega o kategorizaciji autora zagonetaka, što je posebno značajno bilo kada su započela natjecanja u sastavljanju zagonetaka bilo dopisnim putem ili uživo. Od prvih pravila kategorizacije što ih je priredio Slavko Peleh uvijek je bilo raznovrsnih primjedbi i prijedloga za njihova poboljšanja. Pravila i uvjeti za stjecanje zagonetačkih titula koja je dodjeljivalo Zagonetačko društvo Čvor trebala su potaći mlađe suradnike na što kvalitetniji rad i natjecanje u kvaliteti zagonetaka.

Osnivanjem republičkih saveza zagonetača, a kasnije i Zagonetačkog saveza Jugoslavije, kategorizacija je iz nadležnosti ZD Čvora prešla na saveze i u konačnici u ingerenciju Enigmatskog saveza Jugoslavije. Natjecanja autora zagonetaka postala su sastavni dio mnogih susreta, pa mogli bismo danas reći i glavni motiv okupljanja. Kako se željelo što više popularizirati enigmatiku među „enigmatskim konzumentima“, kupcima zagonetačkih listova, posebna pažnja pridavala se odgonetačima. Osim redovnih nagradnih natječaja u listovima u kojima se sudjelovalo dopisnim putem, počelo se organizirati i natjecanja u kojima su odgonetači uživo sudjelovali, rješavajući posebno pripremljene zadatke. Da bi nadmetanja odgonetača bila još zanimljivija, pristupilo se dodjeli odgonetačkih naslova i titula. Prvi naslovi i titule određeni su prema rezultatima s dopisnih natjecanja koje je organiziralo Zagonetačko društvo Čvor (Čvorovo odgonetačko prvenstvo – skraćeno ČOP, što je u biti bilo prvenstvo odgonetača Jugoslavije). Od 1986. godine posebna Komisija za odgonetače pri Zagonetačkom savezu Hrvatske pratila je sva odgonetačka natjecanja i donosila rješenja o rejtingu pojedinih natjecanja i na osnovu toga donosila odluke o stjecanju novih naslova i titula.

Na kraju 1985. godine izradio sam Listu nosilaca odgonetačkih naslova i titula sa stanjem na dan 31. prosinca 1985. Na toj listi našlo se više od četiristo imena odgonetača s područja cijele bivše države, većim dijelom i mladih zagonetača. U prilogu je prva stranica te liste, koja je ručno dopisivana s podacima iz naknadno dostavljenih zahtjeva za kategorizaciju. Na toj listi odgonetački velemajstori bili su: Željko Bilankov (Split), Mirko Čikić (Zagreb), Željko Jandragić (Bjelovar), Zvonko Jurković (Zagreb), Boris Nazansky (Zagreb), Ivica Radovniković (Split) i Dušan Šuša (Vinkovci). Titule odgonetačkog majstora nosili su: Zvonimir Bach (Zagreb), Antun Cvitković (Karlovac), Dragan Dobra (Zagreb), Dušan Đukić (Doboj), Mladen Fain (Zadar), Demetrije Filić (Zagreb), Duško Ilić (Beograd), Nedeljko Kraker (Zagreb), Jovan Nedić (Beli Manastir), Branko Polić (Valjevo), Ranko Skopal (Zagreb), Marko Smolčić (Slavonski Brod), Zdenko Svoren (Vinkovci) i Margareta Totić (Sarajevo).

Na listi su navedena imena i prezimena odgonetača, mjesta odakle dolaze, godine kada su stekli naslov ili titulu, te kratice zadnje osvojene titule. Otisak je nešto lošiji zbog loše kopije koja je tijekom godina pomalo izblijedjela.

2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Srećan nam 200. nastavak ove popularne rubrike.

Belirac је рекао...

Na prva tri slova abecede - 49 imena! Koliko li ih onda ukupno ima?