понедељак, 21. март 2022.

ACTA AENIGMATICA (207)

Kategorizacija odgonetača 1986. (3)

Piše: Stjepan Horvat

U sljedećih nekoliko nastavaka donijet ću niz dokumenata vezanih za natjecanja odgonetača u 1986. godini. Većina njih prošla je i proces kategorizacije odgonetača pa ću tako donijeti niz nepoznatih činjenica o pojedinim natjecateljima. Osim toga, ovi dokumenti zabilježit će dijelove povijesti u radu pojedinih klubova iz toga razdoblja. Na žalost, moram unaprijed reći da neki dokumenti nisu baš u najboljem stanju, a glavni razlog tomu je kvaliteta fotokopirnih tehnika toga vremena.

Ove, 2022. godine Susret odgonetača i zagonetača Hrvatske (SOZAH) održat će se najvjerojatnije početkom listopada u Splitu, u organizaciji Enigmatskog kluba Božidar Vranicki. To je jedan od dugovječnijih klubova u Hrvatskoj, čiji su članovi postigli niz značajnih natjecateljskih rezultata. Prisjetimo se samo imena kao što su Božidar Vranicki, Ivica Radovniković, Frane Carević, Željko Bilankov, Luka Pavičić, Zdenko Bakotić, Miro Šarić, Miro Ligutić, Nada Paić i još mnogih drugih mlađih.

Jedno od četvrtfinalnih natjecanja Prvenstva odgonetača Jugoslavije (POJ) za 1986. godine održano je i u Splitu, u prostorijama Transjuga, 15. travnja 1986. Žiri je radio u sastavu: Frane Carević (predsjednik) i kao članovi Ivica Radovniković i Željko Bilankov. Sudjelovalo je trinaestoro odgonetača (navodim ih po konačnom plasmanu): Nada Paić, Zdenko Bakotić, Miro Ligutić, Miroslav Gubić, Luka Pavičić, Mladen Pauk, Slavko Rosandić, Tajana Knezović, Miro Šarić, Petar Čović, Zoran Nikolić i Ljubica Matić. Prema ostvarenom rezultatu u polufinalno natjecanje, koje će biti održano u Zagrebu, plasirala su se prva četvorica odgonetača.

Komisija za odgonetače ZSH utvrdila je da je ovo natjecanje imalo vrijednost C-kategorije (0,923 bodova) i da prvih šestoro plasiranih mogu dobiti kategoriju odgonetača C-razreda. Kako su svi oni imali tu, pa i višu kategoriju oB, nisu dodijeljene nove kategorije.


Нема коментара: