уторак, 22. март 2022.

DUGA RESA: ZeKa 2022


Piše: Luka Pavićić

Nakon dvogodišnje pauze, proteklog vikenda u hotelu Frankopan je održan logički turnir ZeKa 2022. Uz 16 domaćih logičara u Dugu Resu iz Beograda je doputovala Bojana s Vukom, a iz BiH su nam pristigli Adnan i Eldin. U petak navečer nas je posjetila eks-domaćica turnira Zrinka Kokot, trenutno u posjeti domaji, a u subotu višekratni pobjednik Goran Vodopija.

Rješavanje je odigrano u sedam setova, u kojima su pobjeđivalo čak petero logičara. Andrejeve minijature je za samo pola predviđenog vremena najbrže riješio junior Antonio, a Petar i Luka su uz jednu grešku riješili kompletne Valterove mrežate zagonetke. Petar je riješio najviše klasičnih zagonetaka u autorstvu Sinišinih učenika, a Luka se najbolje snašao u Petrovim inovacijama. Bojana se pokazala kao najbolja sudokašica riješivši najbrže Lukin brzinac sudokića, kao I najviše Sinišinih varijacija sudokua, dok je drugi Lukin brzinac “negativ” najbrže riješila Zorica.
Na kraju natjecanja pobjedio je Petar ispred Grge i Bojane, a od šestoro juniora najbolji je bio Splićanin Antonio Šimundža. Nedjeljno jutro je bilo rezervirano za rješavanje šifriranog pentamina Nikole Živanovića. Natjecatelji su prema plasmanima podijeljeni u četiri ekipe, a u rješavanju su najbrži bili “crveni” Splićani Petar, Luka, Antonio i Ana Karmelić.
Slobodno vrijeme je ispunjeno ugodnim druženjaima i ćakulama uz piće, te igranje društvenih igara. Nakon nedjeljnog ručka uslijedio je rastanak, sa željnim iščekivanjem novog susreta na jesenskom turniru Zagorje Opene u Tuhelju.

3 коментара:

Ilija Đurković је рекао...

Sve čestitke vrijednim organizatorima na organizaciji ovog takmičenja!
Lijepo je konačno vidjeti zaljubljenike u logičke zagonetke na okupu i lijepom druženju.
Posebno me raduje i oduševljava veliki broj mladih lica koje ste zainteresovali za svijet enigmatike, to je veliki uspjeh i pravo osvježenje!
Veseli i podatak o pojavljivanju Zrinke i Gorana koji su vjerovatno najuspješniji učesnici ovih takmičenja.
Pozdrav svima i svaka čast!

Luka је рекао...

Zahvaljujem Ilija na pozdravima i čestitkama!
Eto mi iz Splitu još uvijek pokušavamo nešto napraviti na tom polju!

Cryptoman је рекао...

I od mene pohvala i zahvalnost organizatorima što ulažu veliki trud da se održi ova lijepa tradicija.
Nakon duge pauze (čini mi se preko deset godina, mada mi to izgleda nevjerovatno dugo) učestvovao sam na jednom ovakvom turniru i prvi dojam je da se pojavilo mnogo mladih i novih lica koja sam prvi put vidio. Doduše, to je iz mog ugla, nekoga ko je tu nakon duge pauze. Onima koji su redovni učesnici to sigurno i nije nešto posebno novo. Kakogod, ni ta masovnost (velika u našim mjernim jedinicama) nije došla sama od sebe i preko noći, već je trebalo ozbiljnog zalaganja da se to postigne. Pa od mene čestitke i na tom uspjehu, prije svega Luki, Petru, Siniši Hrgi, ali i svima drugima koji su u ove aktivnosti bili uključeni.