понедељак, 16. мај 2022.

ACTA AENIGMATICA (215)

Komisija povjesničara i teoretičara

Piše: Stjepan Horvat

Enigmatsko udruženje Čvor (EUČ) na VIII. Skupštini održanoj u Bjelovaru 6. prosinca 1980. osnovalo je nekoliko komisija preko kojih se trebao poboljšati i proširiti rad društva i njegovih članova. Tada je formirana i Komisija povjesničara i teoretičara, kojoj su bili čvoraši Slavko Peleh (Zagreb), Pavle Gregorc (Ljubljana) i Milan Guberović (Zagreb).

Nakon skupštine Tajništvo EU Čvora dobilo je zadatak za provedbu zaključaka pa je tako 27. siječnja 1981. godine upućeno pismo (EUČ-13/81.) članovima Komisije povjesničara i teoretičara s uputama o radu i zadacima te komisije (manje-više sve dopise sam pisao ja kao tajnik društva). Tada sam napisao da je „osnovni zadatak komisije da organizira rad na istraživanju povijesti enigmatike u čitavoj Jugoslaviji, te da razvija teoriju zagonetaštva“. Svakako se željelo u druge aktivnosti u zagonetaštvu (osim onih sastavljačkih) uključiti što više članova.

Komisija je trebala donijeti program svoga rada, kojeg je odobravalo Predsjedništvo EUČ, a na osnovu toga programa osiguravana su i sredstva za rad (čak i naknade za putne i materijalne troškove članova komisije!).

Slavko Peleh kontaktirao je s ostala dva člana Gregorcom i Guberovićem i za sjednicu Predsjedništva EU Čvora pripremio je Prijedlog rada za 1981. godinu, čiji pretisak donosim u ovom prilogu. Iz prijedloga je vidljivo koliko su široko postavljeni zadaci za uspješan rad, što su proizašli iz dotadašnji aktivnosti EU Čvora i novih prijedloga članova. Bio je to poticaj mnogim, tada mladim zagonetačima, da se upuste u nove enigmatske vode, koji će stvoriti jezgro enigmatskih istraživača, od kojih, većina još i danas aktivno pridonosi enigmatskoj historiografiji, teorijskom radu i bibliografiranju zagonetaka.

 

Нема коментара: