уторак, 17. мај 2022.

ANAGRAMIRNJE (6275)

 

23 коментара:

Goce Pavlov је рекао...

BRANKO ZEBEC

Luka је рекао...

Tako je, Goce!

Zdenko је рекао...

ZRNCE BOBEKA!

Neki Tip је рекао...

Zna li netko što predstavlja ova slika (naravno osim Branka Zebeca)?

Slavko Bovan је рекао...

"SVIJET SPORTA" (Čvor)

Slavko Bovan је рекао...

Jutros se /uz jutarnju kafu/ pitam šta me nagoni da ustanem u cik zore i na dan odmora, a onda vidim da ima dosta ranoranilaca,

Aljoša Vuković је рекао...

Sjajno.

Z.Tacić је рекао...

BRE,KAO BEN.C.Z.

Миле Јанковић је рекао...

Koji glup anagram, bio bi dobar da je Branko Zebec bio bek, ali nije

Zdenko је рекао...

"Zebec je bio odličan igrač na lijevom krilu ili u defenzivnijoj ulozi lijevog beka, iako je bio sposoban igrati gotovo svaku vanjsku poziciju na terenu."

https://www.legendesporta.com/hrvatska/nogomet/branko-zebec/

Анониман је рекао...

BORBEN ZA KEC!

Stipan

Миле Јанковић је рекао...

Zebec nikada nije igrao na mestu beka već je pri kraju karijere igrao na mestu centarhalfa.

Анониман је рекао...

За анаграм није баш ни важно да се "убоде" тачна позиција на којој је фудбалер играо или игра, довољно је да се из поставке извуче асоцијација да се ради о спортисти (сличне позиције постоје у већини колективних спортова). О Зебецу на званичном сајту ФСЈ/ФСС https://www.national-football-teams.com/player/19911/Branko_Zebec.html између осталог пише следеће:

Зебец , Бранко
Бранислав Зебец
Положај
Леви везни ( ЛМ )
Остале позиције:
Лево крило (ЛВ) , централни бек (ЦБ) , леви бек (ЛБ)

Колико ја знам нико није анаграмирао Зебеца коришћењем његовог правог (пуног) имена Бранислав.
Појмови БРЗ и БЕК су већ коришћени:

BORA N. ZEC BEK Slob Enigma 91, 1.08.1953.
BRE, BAŠ KO ZEC Pavle Bogdanović Enigma 99, 26.09.1953.
CENTAR: BOBEK Džeferdar Enigma 150, 25.09.1954.
BRZ JE KAO ZEC Zvonko Enigma 226, 15.12.1956.
BENKO-Z. REBAC Božidar Vranicki Enigma 241, 10.06.1957.
BENKO BRZA CE.. Lavos Enigma 273, 01.05.1958.
BOBEK, ZEC, RAN Dinko Knežević Politika mozaik 63, 28.08.1980.
... NEK BORAC BEZ ... Radomir Mićunović BEN 1 specijal, Jul 2007.
BENKO – REBAC (Z) Božidar Vranicki Razonoda 5, 13.10.1956.
BECKENBAUER (eu=oz) Luka Paviĉić Enigmatikatio, 2017.

Динко

Zdenko је рекао...

SKRBNA VABI ZA CRNO-BELE!

Миле Јанковић је рекао...

Dinko,
Mene ne interesuje šta piše na stranim sajtovima, ako ti tako kažeš onda ovo ODLIĆAN ANAGRAM. Nemoraš ti mene da učiš šta je igrao ZEBEC, ja to bolje znam od tebe. Sada ti napiši na kojoj je to utakmici Zebec igrao levog beka.
Kaže nije važno da se ubode tačna pozicija na kojoj je igrao, A ŠTA JE VAŽNO?
da ti VELIKI anagramista kažeš tvoje mišljenje. E pa baš me briga za tvoje mišljenje.
Uzged ti nisi nikakav ENIGMATA.

Slavko Bovan је рекао...

NAZVA CRNO-BELI BEK SRBA

Анониман је рекао...

Кад нема аргумената добре су и увреде.
Почели смо расправу да ли је БЗ играо на позицији бека, а као резултат имамо да сам ја никакав енигмата (интересантна је конструкција са две негације - ...ниси никакав...).
Узгред, ја нигде нисам написао да је Лукин анаграм ОДЛИЧАН, али сам написао шта је важно код анаграма асоцијације.
Сајт на који сам се позвао није страни, али у десном горњем углу екрана може се изабрати језик - енглески и српски.
Ја Те, Миле, нисам нигде споменуо, нити навео да Тебе нешто учим. Што си се Ти сматрао прозваним - не знам. Можда је Твоја констатација да знаш више од мене тачна, а можда и није. Не знам на који начин си измерио колико ја знам.
Ја нигде нисам написао ни да сам велики анаграмиста, а своје мишљење повремено износим, као и многи други, не вређајући било кога. Жао ми је кад год се неко нађе увређен због мога писања и мишљења.
Нисам сада у прилици (нисам код куће) да наведен на којим утакмицама је Зебец играо на месту левог бека, но биће прилике да Те то аргументујем из домаћих књига.
До тада поздрав свим никаквим анаграмистима и незналицама,
Динко

N. Petkovski је рекао...

Na internetu, ako se ukuca: "Branko Zebec levi bek" u opciji: "Tragična priča Branka Zebeca, legende koja je volela alkohol" piše: "Tada kao 22-godišnjak stiže u Beograd i postaje deo navale koju će činiti Marko Valok, Stjepan Bobek i "plava čigra" Miloš Milutinović. Sedam godina provedenih u Partizanu učinili su ga jednim od najčuvenijih igrača crno-belih, a njegova visina od 176 centimetara mu nije predstavljala nikakav problem da bude opasan krilni igrač koji je umeo da bude i levi bek."

Ovime ne želim nikoga da potvrdim, niti da nekoga negiram. Samo želim da napomenem da sam ja TREĆI koji navodi da je Branko Zebec ponekad bio i levi bek, treći komentator na blogu koji pisanim argumentima ukazuje na nešto što neko bez argumenata (samo svojim nepotvrđenim ubeđenjem) tvrdi suprotno i nekulturno, bezobrazno i nihilistički nekoga proglašava "nikakvim enigmatom". Tipičan primer prizemne (ja bih je nazvao i "podrumske") kulture.

I još nešto - glagoli sa negacijom se pišu ODVOJENO (kao što sam ja napisao "... ne želim"). Postoje samo dva iznimka od ovog pravila:
NEMAM i NEĆU.

Миле Јанковић је рекао...

Dinko, nije mi jasno zašto se ljutiš, svako može imati svoje mišljenje o nekome.
Evo, na primer ti sve o meni misliš najgore, pa zašto bi ja o tebi imao neko pozitivno mišljenje.
Samo da te podsetim da se ti i ja nikada nismo videli (zvuči neverovatno, ali tako je), nismo nikada razgovari niti smo komunicirali mejlovima (ako izuzmemo što si mi slao one tvoje ANAGRAMNE kolekcije koje ti ja nisam ni tražio, i to ne sa tvoje adrese, već sa adrese nekog ženskog imena, da li je to tvoja supruga ili ćerka ne znam) da bi ti mrtav-ladan napisao da nećeš da budeš član ESS, dok su u njemu Mile Janković i još jedan enigmata, sada ne mogu da se setim ko je to bio, mislim da je u pitanju Željko Dimović, ali nisam siguran. Ja tada uopšte nisam reagovao na to, jer je to tvoje mišljenje koje me nije ni zanimalo, da li ćeš biti član ESS to je tvoja lična stvar.
Sada kada si napisao da za dobar anagram nije potrebno da se «ubode» nešto što asocira na rešenje mogu sa punim pravom (to je moje mišljenje, koje neko može da uvaži ili ne) slobodno mogu da kažem da ti nemaš pojma o enigmatici. Možeš da se ljutiš koliko hoćeš, ali moje mišljenje o tebi je takvo.
Tvoji prijatelji mogu da te hvale do mile volje, mene to ne zanima, ja te više neću kritikovati, a o hvaljenju možeš samo da sanjaš.
Mile Janković

Миле Јанковић је рекао...

Nikola,
Sa tobom neću da vodim nikakvu prepisku, polemiku.... mogu ti samo reći da i ti POJMA NEMAŠ O ENIMATICI. Sada slobodno opali po meni, to me uopšte ne zanima, jer će to biti tvoje mišljenje.

Z.Tacić је рекао...

-OBLAK+VABEC+SRNA=ZBIR?
-NE!

N. Petkovski је рекао...

Jadni Mile,

znam da nećeš voditi samnom nikakvu prepisku, polemiku ... to si već nekoliko puta izrekao, jer nemaš nikakav intelektualni kapacitet, niti civilizaciski nivo da mi možeš uopšte parirati, ti si uvek o meni govorio da ja sve znam, samo ja znam itd. Nikad nisi imao nikakvog argumenta da možeš u bilo čemu biti ravnopravan samnom. I zato uvek bežiš od bilo kakvog kontakta samnom, jer ćeš uvek biti poražen. Neka, bar znaš da samnom ne možeš, pa zato sakrij se u mišju rupu i ćuti zauvek. A to što ti svima kažeš da nemamo pojma o enigmatici, to nije tvoje mišljenje, nego je samo dokaz tvog kulturnog nivoa. ENIGMATIKA JE PROIZVOD LJUDSKOG MOZGA I INTELETUALNE VRLINE I SPOSOBNOSTI ŽIVOG ČOVEKA. Ti tu ne spadaš. Kad sam slavio 60 godina enigmatskog stvaralaštva, snimljen je na makedonskoj televiziji intervju samnom i postavili su mi pitanje šta je enigmatika, a ja sam odgovorio: "enigmatika je za mene nepresušni izvor životne energije za svakakvu vrstu stvaralaštva, simbol intelektualne i umstvene umešnosti, uzvišena vrlina i blagorodna veština u službi čovečanstva". Ovo je bilo propraćeno gromkim aplauzom. I zato, nemoj ti meni pričati da ja nemam pojma o enigmatici. Samo ništavilo kao ti može da kaže takvo nešto.

Mandrak је рекао...

Vo imja oca.

Ah, izlažem se riziku da me raspomamljena divlja svinja na dve noge velikim slovima označi kao nikakvog enigmatu, ali zaista smatram da iz principa ne treba dozvoliti kreaturi koja od svega ljudskog osvedočeno ima samo ljudsko ime da neometano i ničim izazvano javno dezavuiše istaknute enigmatske stvaraoce.

I samo da podsetim da je za davanje procena, u ovom slučaju kakav je anagram i kakav je enigmata Dinko Knežević, neophodna kompetencija. A kompetencija nije nešto što može da se kupi na Najlon pijaci, niti da se otkupi od Lazarevića za 5000 dinara, već to jedan enigmatski autor mora da stekne kroz registrovane doprinose esnafu i kroz potvrde koje mu mogu dati samo oni koji su ranije renomirani.

Pa, jel postoji iko među živima i mrtvima ko može da potvrdi da je gorepotpisani samozvani enigmata Mile Janković kompetentan za bilo kakvu procenu enigmatskog kvaliteta? Prosto, logički je nemoguće uvažiti bilo kakav sud nepismenog, primitivnog i uz to kritično uračunljivog stvora sa sumnjivim minulim radom... a stvar je utoliko tragičnija. Besmisleno je davati mu prostor i dozvoljavati mu da se neometano posere npr. po Dinkovom radu, i to tri puta zaredom. Istina, mi svi znamo ceo njegov repertoar, tu nema ni promena, ni iznenađenja, ali molim vas, samim tim što se Slavko pravi mrtav, Dinko mu čak piše odgovor kao da su kolege, a ostali samo seire, svi skupa samo otežavate kliničku sliku bolesnom čoveku koji je, eto, umislio da je enigmata.