петак, 25. новембар 2022.

NOSTALGIJA (1629)

Prilog: Gojko Mandić

12 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Dobra riba na naslovnoj strani!

Slavko Bovan је рекао...

Ovo je bio baš neobičan list. Prvo je trebalo pogoditi kada će se pojaviti na kioscima..., a dešavalo se da datum na naslovnoj strani nije ni približno tačan onom datumu kada se mogao kupiti na kioscima.

Zdravko је рекао...

Je li ovo "RACA-RECI" naslov neke knjige ili neki izraz? Ili je uvršteno ovdje samo zato što je pasalo?
Moglo bi se izbjeći donje CP ako se mravojedi produže u MRAVOJEDAC, predzadnja vodoravna riječ bi mogla biti KRIVNJAVA, KROVNJAČA ili KROŠNJARA, a zadnja ANTRACIT. RENOVIRANJE bi onda moralo biti u množini.

N. Petkovski је рекао...

Slažem se sa gornjim komentarom u vezi RACA RECI. Ne znam koji bi DRUGI urednik pustio ovu ukrštenicu zbog ove reči, još i sa onakvim opisom. Pa, još pride i ONANIJA! Očito je da je ova ukrštenica objavljena samo zbog beline. Ako već imamo i ONANIJU u ukrštenici, molio bih Gojka (i Slavka) da se objavi i ona strana gde je najsramiji anagram u istoriji srpske enigmatike.

Zdravko је рекао...

Ko je bio urednik ovog časopisa?
ONANIJA se lako mogla zamijeniti sa ANANIJA (muško ime), a okomito bi išlo OMARSKA. Loše odrađen posao urednika :-(

Slavko Bovan је рекао...

Urednik je bio Ljubiša Jakšić.

Mandrak је рекао...

Jednom sam na svom blogu opisao ovaj skaradni list kao zbornik radova rekonvalescenata iz Laze Lazarevića. Što pre zaboraviti, nije za rubriku nostalgija.

Slavko Bovan је рекао...

Ne znam za druge, ali ja nisam (još nisam) rekonvalescent iz Laze Lazarevića, a objavio sam nekoliko sitnih priloga u "Beokvizu".

Slavko Bovan је рекао...

Prepusujem odrednicu broj 40132 iz "BIBLIOGRAFIJE SRPSKE ENIGMATIKE"

BEOKVIZ - List zaljubljenika u enigmatiku. Izlazio dva puta mesečno, zatim periodično, Beograd, Izdavač "Izvi-iskra", pa ITP "Vukadin", na kraju (brojevi 29 i 30) Ljubiša Jakšić. Glavni i odgovorni urednik: Ljubiša Jakšić. Broj 1: 31.12.1997. broj 30 (poslednji): april-juni 2009. godine, Format 20,7 x 28,5 cm, Stranica 44, 36 pa opet 44. Korice u boji. Ćirilica. Sadržaj: raznovrsna, kvalitetna, rekorderska i nesputana enigmatika, 101 vrsta zagonetaka najboljih srpskih enigmata, jedan od najboljih srpskih listova.

Mandrak је рекао...

Ne znam stvarno ko je tu bio rekonvalescent, a ko se nije ni lečio, tek - sve skupa je delovalo kao publikacija polaznika kreativne terapije zavoda za psihijatriju. Gospodin Jakšić, pored toga što je bio operisan od ovozemaljske estetike, nije imao baš mnogo smisla ni za sadržaj i stoga je u toj hrpi brojeva nemoguće pronaći makar jednu ukrštenicu koju bi se bez 10 korekcija mogla objaviti na bilo kom drugom mestu, makar to bio običan blog.
Štaviše, kad čovek to prelista, nameće mu se sumnja u elementarnu pismenost urednika, a onda i u njegovu profesionalnost. I s obzirom da je Jakšić otpre poznat kao solidan enigmata (nikad odličan), sve navodi na zaključak da je ovde bila na snazi nekakva dekadencija, deterioracija, degradacija. A oni koji su mu besplatno pravili društvo verovatno nisu bili daleko.

Slavko Bovan је рекао...

Mogao si svoje mišljenje o (ne)kvalitu objavljenih priloga napisati i bez pominjanja Laze Lazarevića. Bilo bi isto, ali tad ne bi uvrijedio makar 60 saradnika. Izgleda da bez toga ne možeš. Hajde, probaj. Možda će ti biti teško, ali makar probaj da napišeš dvije rečenice a da nihoga ne uvrijediš.

Dozvolite da se ne slažem ni s jednim od ekstrema (Mladen - ič ne valja, i Radaković - jedan od najboljih srpskih listova).
Ova objava jeste za Nostalgiju.

Mandrak је рекао...

Ostavi me bre na miru, Bovane. Citirao sam tekst iz marta 2015.
To je obično poređenje, nije čak ni metafora, ne mora čovek da bude naročito apstraktan da bi shvatio. Ne znam šta je s tobom.
I izgleda da "ne mogu bez toga", šta ću, jadan kad uvrnuto vidim stvari. Evo, spremam se da učinim 4-5 metanija u znak pokajanja, ali sebi oprostiti neću što sam izgubio 60 žiranata i svatova.