петак, 25. новембар 2022.

RACANOVIĆ O DANOJLIĆU

Пише: Радоја Рацановић(на ФБ)

Вјечнаја памјат Миловану Данојлићу, интелектуалцу највишег ранга и једном од најбољих писаца и пјесника нашег народа!

 

Текст из 2019. године

ПИСАЦ, ЕНИГМАТА И АКАДЕМИК

Међу бројним писцима енигматама у XX вијеку, поред Десанке Максимовић и Добрице Ерића, посебно се истиче МИЛОВАН ДАНОЈЛИЋ (1937), који се бавио „чистом“ енигматиком.

Данојлић од 1984. године живи и ради у Француској. Објавио је више од 70 књига белетристике и поезије на српском језику те превео и препјевао дјела многих познатих писаца написана на француском и енглеском језику.

Најпознатије Данојлићеве књиге су „Нека врста циркуса“, „Личне ствари - огледи о себи и о другима“ и „Балада о сиромаштву“. Добитник је великог броја књижевних награда, међу осталим НИН-ове награде за дјело „Ослободиоци и издајници“ 1997. Редовни је члан САНУ.

Данојлић је 2005. објавио књигу „Игре с речима“ (асоцијација на његов наслов „Мука с речима“ из 1977), збирку од 224 магична квадрата 7 х 7 и 8 х 8, које је раније саставио и објавио у енигматским листовима. Иначе, то је мрежаста загонетка слична укрштеници и врло захтјевна за састављање и рјешавање.

 

3 коментара:

Gojko је рекао...

VOLIM LI JA DAN, NOĆ?

Ja ga čitam danju,
ja ga čitam noću
i to vama sada
ja da kažem hoću

Анониман је рекао...


Na sajtu ESS Dragan LOJANICA je objavio tekst IM MEMORIAM o Milovanu DANOJLIĆU a prikaz o njemu je dat u LEKSIKONU SRPSKIH ENIGMATA (Beograd, 2007) na strani 81. O njemu je pisao Jovan VUKOVIĆ u dva nastavka u beogradskoj "POLITIKA RAZBIBRIZI" a uvršten je i u BIBLIOGRAFIJU SRPSKE ENIGMATIKE. Nalazimo ga i u knjizi Vladete TRIVUNCA "MAGIČNI KVADRAT 7 x 7" (Beograd, 2007) i u monografiji "ENIGMA 1 - 200" Jovana VUKOVIĆA i Vladete TRIVUNCA (Beograd, 2011). Zastupljen je i u LEKSIKONU ZAGONETAČA JUGOSLAVIJE Stjepana HORVATA (Bjelovar, 1979).

Ostaće uspomena na Milovana Danojlića da je bio i uspešan enigmata.
Neka mu je večna slava i hvala.

Vlašar

Slavko Bovan је рекао...

Danojlovićevih kvadrata ima i u knjizi Borisa Antonića.