понедељак, 26. децембар 2022.

ACTA AENIGMATICA (244)

Klupski bilteni (9) – "Bilten" (ED "Sirena")

Piše: Stjepan Horvat

U Puli je akcija osnivanja zagonetačkog društva krenula sredinom devetog desetljeća prošlog stoljeća. Kako tamo nije bilo istaknutijeg autora zagonetaka, skupini mlađih autora i odgonetača, predvođenih Slobodanom Obrezom i Irfanom Seferom, uspjelo je okupiti dvadesetak zainteresiranih za enigmatiku (bilo autora ili odgonetača), pa su osnivačku skupštinu Enigmatskog društva Sirena održali 30. lipnja 1984. godine. Za prvog predsjednika izabran je Adam Alerić, kojega na sljedećoj skupštini održanoj 4. srpnja 1985. zamjenjuje Slobodan Obreza. Na sljedećoj skupštini 1986. godine za predsjednika je izabran Andrija Beato, a tajnik je Slobodan Obreza.

Društvo je bilo uključeno u rad Hrvatskog zagonetačkog saveza. Prema nekim izvorima, ED Sirena okupila je čak oko 120 članova, a u 1987. njih šezdeset je uplatilo članarinu. Članovi ED Sirena sudjelovali su u brojnim natjecanjima širom Hrvatske pa i šire. Uključivanjem u članstvo Dragutina Barbalića, Valtera Kvalića, Miodraga Vučkovića i još nekih, postižu se i zapaženiji rezultati na raznim natjecanjima. Tako je na Susretu zagonetača Jugoslavije održanom u Sarajevu Valter Kvalić pobjednik u pojedinačnom natjecanju autora, a i tročlana ekipa ED Sirena tada osvaja prvo mjesto u sastavljanju.

No da ne pišem samo o povijesti rada Enigmatskog društva Sirena, želio sam nešto reći o pokušaju izdavanja društvenog informativnog lista pod imenom Bilten. Na žalost, izašao je jedan broj u drugoj polovini 1988. godine (nema nadnevka na njemu), a kasnije se više nije pojavio. Ovaj jedini broj imao je osam stranica, umnoženih fotokopiranjem i pripremljenih na pisaćem stroju. Cijeli tekst nema naslova ili bar podnaslova, već se jedna tema veže na drugu temu. Sve je otisnuto verzalom (velikim tiskanim slovima), što je pomalo nečitko, ali strpljivi čitatelj može mnogo saznati o počecima rada, problemima i uspjesima ovog društva. Na dvije posljednje stranice su izresci objavljenih zagonetaka članova ED Sirena. Iako nema klasičnog impresuma, zabilježeno je da je Bilten pripremio Andrea Paljar uz pomoć Andrije Beata (predsjednika EDS) i Slobodana Obreze (tajnika EDS).

U prilogu je pretisak prve (naslovne) stranice i četvrte stranice (meni se činio taj dio kao vrijedan doprinos povijesti hrvatskog zagonetaštva kada se govori o autorima s područja Istre).




1 коментар:

Belirac је рекао...

Dosad nisam znao za ovaj bilten.