уторак, 20. децембар 2022.

TAKMIČENJE U REŠAVANJU REBUSA

Na blogu Enigmatika (tupljenje i oštrenje), povodom deset godina rada, dana 20.12.2022. od 19 do 24 sata, održava se takmičenje u rešavanju rebusa koje su sastavili Svetlana Jorgaćijević i Dejan Minić. Takmičenje će biti podeljeno u dve faze. Prva faza će trajati od 19:00 do 22:30 u kojoj će rešavači imati kao pomoć samo broj slova u rešenju. U drugoj fazi, od 22:30 do 24:00, biće data još jedna pomoć, broj slova u frazi, ali će se za svako rešenje dobijati 50% poena od osnovne vrednosti. Svaki od 24 rebusa ima početnu vrednost od 10 poena.

Takmičari će imati pravo da pošalju po jedan set rešenja za svaku fazu, ali će u drugoj fazi biti dozvoljeno slati eventualne ispravke rešenja iz prve faze.

Rešenja rebusa treba slati na slavkobovan@yahoo.co.uk. Rešenja se mogu slati i na drugu adresu koju vidite u levom stupcu ili SMS na telefon 063-89-41-064.
Pobednik takmičenja je rešavač sa najviše osvojenih poena, a u slučaju da dva ili više takmičara imaju jednak broj poena, onda će presuditi veći broj poena u prvoj fazi. Ako i tad bude izjednačeno onda će se uzimati u obzir vreme prijema prvog seta rešenja.

Svaki od zadatih rebusa trebalo bi da ima jedinstveno rešenje. Domaćin takmičenja priznaće neko alternativno rešenje samo ako zadovoljava visoke standarde. 

Pozivam sve posetioce ovog bloga da se uključe u ovo takmičenje kako bismo masovnošću takmičenje učinili zanimljivijim.
Nisu predviđene nagrade (u materijalnom smislu). Najveća nagrada svima biće dobra zabava. Hajde da nas bude što je moguće više. IZVOLITE!

9 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Od ponuđenih 24 rebusa ima ih dosta interesantnih. Tih interesantnih ima otprilike 24.

Slavko Bovan је рекао...

Nabavio sam svesku u koju ću pisati neopravdane izostanke, pa vi povedite računa o tome.

Ne, ovo nije prijetnja! Neeeee!

(Ovo sam ja veseo što će ovog takmičenja biti. Velika zahvalnost ide na Svetlaninu i Dejanovu adresu)

Dejan Minić је рекао...

Dakle ovako.
Od ponuđenih rebusa nema nekih posebnih rebusnih varijacija, svi rebusi su klasični, izuzetak su dva povratna i jedan obratni. Takođe, svi rebusi su čisti, nema dopisanih slova.

Moji rebusi su numerisani neparnim brojevima (1,3,5..), a Svetlanini parnim (2,4,6..), biće u desnom donjem uglu naši inicijali, pa će nekom i to biti od pomoći. Moguće je da će neko rešavati prvo rebuse jednog pa drugog sastavljača. Kad Bane i Luka organizuju takmičenje, ja uvek krećem sa Banetovim, jer mi je bliskiji po načinu sastavljanja:)

Svetlana je stavljala pomoć za prepoznavanje ličnosti, ja to nisam učinio zato što se radi o vrlo poznatim osobama.
Rebusi su nešto teži, ali ipak ne preterano (uz po koji izuzetak) i verujem da će zadovoljiti i najveće rebusne sladokusce.

Prijatno:)

Dejan Minić је рекао...

Lično ne verujem da će biti veliki broj rešavača, ali nije to ni toliko važno. Povod samog takmičenja je jako lep, deseti rođendan ovog bloga i to je najbitnije.

Slavko Bovan је рекао...

Dejane definiši "veliki broj rešavača".
Više od osam?
:)

Slavko Bovan је рекао...

Stiglo mi je jedno izvinjenje zbog neučešća. Razlog - slavlje baš tog dana. Bilo je planiran učešće, ali pomenuti razlog je važniji. Opravdano! Čak sam se lda treba svakome na proslavi dati po jedan rebus da se zabave između supe i glavnog jela, pa onda pred desert sve pokupiti i poslati.

Nemate se šta izvinjavati. Ko je voljan, učestvovaće. Nikoga nećemo bičovati zbog izostanka, ali bi bilo lijepo da nas bude makar 20.

Taj utorak je i meni malo nezgodan, ali ne mogu prepravljati datum početka bloga.

Dakle, vidimo se! Izvolite.

Tajna informacija: Pst. Ne morate baš odgonetnuti baš sve rebuse. I jedan je dovoljan!

Slavko Bovan је рекао...

Sve je spremno za početak. Odbrojavamo do 19.00.

Slavko Bovan је рекао...

Srećno svim takmičarima (ali i svim učesnicima).

Slavko Bovan је рекао...

Najboljima u prvom krugu ostalo je neodgonetnuto dosta rebusa. Dakle, moglo bi se nakupiti dosta bodova i u drugom krugu.