субота, 27. мај 2023.

NOVI LIST

9 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Juče mi je poštar donio ovaj list. Zahvaljujem se Nikoli Petkovskom i čestitam.

List ima 100 strana, 250 skandinavki (različitih veličina) i 50 sudokua.

Slavko Bovan је рекао...

Белешка за авторот
Авторот на овие крстозбори што имавте задоволство да ги
решавате е истакнатиот македонски енигматичар, доајен на
македонската енигматика Никола Петковски од Скопје. Роден
е на 15 декември 1946 година, дипломиран инженерархитект.
Оженет и татко на две ќерки. Со енигматика започнал да се
занимава уште од почетокот на својата писменост, најпрво се
разбира како решавач, а потоа и како составувач на енигматски
творби. Првиот личен состав - крстозбор го составил како
ученик во второ одделение имуе објавен во,Нова Македонија
во подлистокот за ученици ,Колибри“
Потоа продолжил да објавува во тогашните ученички списанија:
.Титовпионер“ Другарче“.,.Росица", ,Наш свет", ,Развигор“. Подоцна објавувал
творби вогимназискиот весник,Ехо-4". па во,Млад борец",Остен", ,Дебна крстословка“, .Екран", па потоа
во списанијата.,Котелец", ,ДІокер'" ,.Клуч", Пожарникар" Пламени јазици", .$уница“, Зум", ,Мозаик“
.Спектар“.,М експрес". ,Енигматски Бисер“, ,Екстра еурека“, ,Корав“. ,Хумор", .Ловец"и во весниците:.
Македонија" (на Матицата на иселениците), Железничар", Треска", Нова Македонија", Македонија денес“
Денес. ,Глас". ,Национал", ,Вип Гала",,Сведок - македонска нација", ,Тројка“, ,Време“ ,Ипиц", ,Фокус",
Ден".Република",.Слободен печат". а посебно во весниците,Македонија Еуропе“и,Македонија Канала"“
за нашите иселеници и гастарбајтери во странство, пришто секогашимператив муч било негувањетот на
литературниот македонски јазик.
На српското ина хрватското говорно подрачје објавувал творби во.,.Разонода", ,Енигма" ,Спорт",,Чик
погоди" ,Фронт",,ИТ новине",Јеж", Вести“,Побједа".,Вјесник у сриједу“,,Еурека“,,Чвор крижаљка"“
Чвор Разбибрига", Квиз",,НИН", во ситеизданија на,Политика“, Вечерње новости“,,Вјесник" и,Вечерњи
лист",па во,Слободна Далмација" ,Викенд" .Орбис. Хупер" Марбо".Славонске новине“,.Квискотека“
.Квизорама"Ало" Објавувал секакви видови енигматски состави, најповеќе крстозбори.
Потпретседателена Скопскиот енигматски клуб.ЕКС"(денес ЕК,Анаграм ),а уште од времетона СФР]
ечленна клубовите: Чвор"од Бјеловар, Божидар Враницки“од Сплит, Вук Караџиќ“ и,Нова загонетка“
од Белграл, Горѓе Натошевиќ" одСомбор.,ЗАКОС-Осиек ВАЗАК- Вараждин, ЕКК- Кикинда, ЕК Ниш,
ЕК Бор, кале што и денес е вистински амбасалор и единствен презентер на македонската енигматика
надвор од границите на Република Македонија.
Во својата богата повеке од б0-годишна енигматска кариера, освојувал повеќе награди како решавач
наразни турнири и првенства,а особено како составувач на енигматски творби на разни турнири и
конкурси низ поранешната СФР, некои од нив со ранг на државно првенство, а по осамостојувањето
на Република Македонија, активно и успешно учествува на наградните енигматски конкурси што ги
организира Енигматското здружение.Вук Караџик- идругите енигматскиздруженија од територијата
на поранешнајугославија.како и на натпреварувањата на средбите на енигматичарите од балканските
ржави што се одржуваат секоја година, на кои освоил повеќе медали.
Освен со енигматика, успешно се занимавал и со решавање и составување шаховски проблеми,а
бјавувалиафоризми.

Анониман је рекао...

Bravo!

Štefan Markovič

ROK BAN је рекао...

Čestitka iz Ljubljane.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Bravo za Nikolu VM!

Бранислав Никић је рекао...

Нек је са срећом Никола!

Luka је рекао...

Čestitka iz Splita!

Slavko Bovan је рекао...

Da li neko zna za neki enigmatski list u kome je glava (naziv) bio na dnu strane? Prebiram po sjećanju i čini mi se da je uvijek naslov (datum izlaženja, broj i cijena) bio na vrhu strane.

Анониман је рекао...

Urime nga Gjilani!
Zijadin